17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMehedinţi: Barajul Porţile de Fier I ar putea fi în pericol din cauza lipsei lucrărilor de reparaţie şi modernizare

Mehedinţi: Barajul Porţile de Fier I ar putea fi în pericol din cauza lipsei lucrărilor de reparaţie şi modernizare

(Foto: mhalert.ro)
(Foto: mhalert.ro)

Preşedintele Sindicatului Porţile de Fier, Cristinel Popescu, a declarat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă, că din cauza unor lucrări care nu s-au făcut de-a lungul timpului, la Barajul Porţile de Fier I au apărut fisuri şi rupturi la stavilele barajului deversor, iar izolaţia electrică, pusă în funcţiune în anii ’70, poate duce la un scurtcircuit urmat de incendiu. „Din lipsa fondurilor de investiţii reparaţia capitală şi modernizarea barajului nu a fost realizată, cu toate că este imperios necesară, nerealizarea acesteia putând avea consecinţe foarte grave pentru populaţia din aval de hidrocentrală, pentru mediul înconjurător şi pentru buna funcţionare a hidrocentralei însăşi. În galeriile barajului deversor există fisuri care au acţionat în timp şi infiltraţii foarte mari, au apărut fisuri şi rupturi la stavilele barajului deversor şi există pericol de a nu putea închide sau deschide stavilele barajului deversor”, a afirmat Cristinel Popescu citat de Mediafax.ro.

El a avertizat, de asemenea, că şi salariaţii Hidroelectrica sunt în pericol. “Din cauza lipsei eclipsei de prindere la instalaţiile de ridicat (macarale) există posibilitatea de răsturnare a macaralei, cu pagube materiale foarte mari, dar mai ales există un pericol de accidentare a persoanelor aflate în zonă, atât lucrători ai centralei, cât şi persoane aflate pe podul care face legătura între România şi Serbia. Izolaţia electrică îmbătrânită poate să ducă la scurtcircuit şi incendiu. Există infiltraţii de apă de ploaie în secţiile de 0,4kv şi 6 kv, potenţial pericol cu urmări chiar de deconectare a CHE Porţile de Fier I de la sistemul energetic naţional”, a mai spus liderul Sindicatului Porţile de Fier.

Cristinel Popescu a mai arătat şi că barajul de la Sucursala Porţile de Fier II funcţionează “cu tot felul de improvizaţii”, existând şi acolo infiltraţii care duc la înregistrarea de pierderi pentru companie. Liderul de sindicat acuză conducerea Hidroelectrica, susţinând că aceasta se face vinovată de toate aceste probleme întrucât a limitat contractele cu Hidroserv, companie care asigură mentenanţa Hidroelectrica.

Potrivit jurnaliştilor de la Mediafax, conducerea Hidroelectrica Porţile de Fier nu a putut fi contactată pentru un punct de vedere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS