16.6 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTaxa „pe stâlp“ lovește din nou

Taxa „pe stâlp“ lovește din nou

Firmele au termen 25 septembrie să plătească a doua tranșă din impozitul pe construcții speciale. Reprezentanții unor firme private importante din Craiova cataloghează taxa „pe stâlp“ drept o aberație fiscală, care le afectează bugetele.

Impozitul pe construcții speciale introdus de anul acesta, cunoscut drept taxa „pe stâlp“, lasă urme adânci în bugetele firmelor care s-au trezit în mijlocul unui exercițiu financiar că trebuie să scoată bani din conturile companiei pentru a-i vira în vistieria statului.

Când statul are chef de impozite noi

Directorul general al Elpreco SA, Adrian Bezerghianu, a precizat în cadrul emisiunii „Economia Sudului“ cum sunt firmele private afectate de taxa „pe stâlp“, în sensul că acest cost nu fusese bugetat de companie, pentru că a fost introdus de anul acesta. În al doilea rând, firma privată nu poate recupera rapid acei bani plătiți sub forma impozitului pe construcții speciale, pentru că prețurile produselor finite nu pot fi majorate atunci când are statul chef de impozite noi.
„Cu siguranță că am plătit în plus la stat odată cu introducerea acestui impozit nou. Cu siguranță că nu am putut să recuperăm banii aceștia din piață. Nu mai comentez astfel de măsuri care se iau peste noapte. Nu ne-a afectat în sensul dramatic, în sensul în care să spunem că nu ne mai putem desfășura activitatea, dar e neplăcut să plătești sume de bani pe care nu le-ai bugetat înainte, să încerci să-i recuperezi din altă parte sau să tai alte cheltuieli. Nu-i așa de ușor să adaugi ceva la prețul final al produsului. Dacă sunt companii de utilități care pot să facă acest lucru foarte ușor, noi nu putem să facem acest lucru, pentru că, în acest domeniu, concurența este atât de aprigă, încât și prețul este un factor important de decizie, atunci când se ia hotărârea de a cumpăra“, a spus Adrian Bezerghianu, directorul general al unei companii producătoare de materiale de construcții.

„Cel mai important lucru este predictibilitatea acestor taxe“

Întrebat cum este pentru o companie privată să se introducă un nou impozit în decursul unui exercițiu financiar, directorul general al Elpreco a precizat că este important ca mediul de afaceri să fie consultat în problemele de fiscalitate: „Este neplăcut și descurajant! Este un mediu neprietenos… Cel mai important lucru nu este dimensiunea taxei sau a impozitului, ci predictibilitatea acestor taxe, predictibilitatea politicilor fiscale, bugetare. (…) Ar fi bine ca, atunci când sunt în campanie electorală, politicienii să vină și să se adreseze și mediului de afaceri, într-o anumită parte a discursului lor, pentru că suntem parteneri în societatea românească“.

„E altă găselniță pentru a colecta statul bani“

Și chiar dacă există agenți economici care nu au fost afectați direct la bugetul propriu, ei dezaprobă astfel de practici fiscale, pentru că dezechilibrează bugetele firmelor private. Cătălin Stroe, directorul general al RURIS Impex SRL, a declarat, în cadrul altei ediții a emisiunii „Economia Sudului“, de la alege tv, că noua taxă nu afectează direct societatea, dar că atunci când se pun taxe noi, „cineva iese păcălit din această poveste“: „Nu mă afectează pe mine, dar e altă găselniță pentru a colecta statul bani. Pot fi puse taxe pe orice, dar, dacă nu te gândești cum să faci plusvaloare, pentru ca aceia de lângă tine să reușească să plătească aceste taxe, atunci lucrurile pot fi doar pe termen scurt sau cineva să iasă păcălit din această poveste. Cei care inventează taxe trebuie să gândească pe termen mediu și lung, să se gândească la repercusiuni, să se gândească dacă cineva poate să plătească acele taxe“.

Cât plătesc firmele din Oltenia drept taxă „pe stâlp“

La primul termen de plată, care a fost pe 26 mai anul acesta, încasarea primei tranșe din acest nou bir la nivelul Olteniei a fost un eșec (plătit de microîntreprinderi și de IMM-uri, pentru că marile firme achită la București). Fiscul nu a încasat nici jumătate din respectiva taxă pe stâlp. Dacă până la primul termen de plată nu se achitaseră decât 1,2 milioane de lei din impozitul pe construcții speciale aferent acestui an, în această toamnă Fiscul regional așteaptă să încaseze mult mai mult.
Pe 25 septembrie este al doilea termen scadent pentru plata ultimei tranșe din impozitul pe construcții speciale aferent anului 2014. „La scadența de la 25 septembrie ne așteptăm ca firmele să plătească 6,09 milioane de lei drept a doua tranșă din impozitul pe construcții speciale, conform sumelor declarate de către firme. Cele mai mari sume de plată ar trebui să provină din județele Mehedinți și Vâlcea, unde se află Regia Autonomă pentru Activități Nucleare și Oltchim, care au foarte multe construcții speciale“, a declarat pentru GdS directorul executiv adjunct al Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Craiova, Mihai Antonescu. El a precizat că și-au declarat sume de plată sub forma de impozit pe construcții speciale 1.040 de firme din județele Olteniei, care trebuie să-și achite și a doua tranșă din noul impozit, scadent pe 25 septembrie, entități ce provin din rândul societăților mici și mijlocii. Unele societăți nu au avut de plată sume mari către stat din acest impozit, însă pentru altele efortul bugetar este semnificativ, pentru a achita noul bir. Recordul îl deține o firmă din Olt, care are de achitat peste 59.307 lei la stat pe tot anul.

Cât au firmele din Oltenia de plată sub forma taxei „pe stâlp“*

Județ                                     Suma de plată                             Nr. firme datoare
Dolj                                        0,75 milioane de lei                   435 de firme
Gorj                                        0,19 milioane de lei                   108 firme
Mehedinți                              2,9 milioane de lei                      76 de firme
Olt                                           0,45 milioane de lei                   198 de firme
Vâlcea                                    1,8 milioane de lei                     223 de firme
Total                                       6,09 milioane de lei                   1.040 firme

*Date furnizate de DGRFP Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS