14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSute de participanţi la Festivalul Răciturilor de la Tismana

Sute de participanţi la Festivalul Răciturilor de la Tismana

Manifestarea „Zilele Gorjului turistic şi cultural“ organizată de Consiliul Judeţean Gorj a programat la Tismana a şasea ediţie a Festivalului Răciturilor. Evenimentul a fost organizat la Vila Ursu de către ANTREC Gorj şi Primăria Tismana. Autorităţile locale au invitat la Tismana peste 300 de persoane şi zeci de bucătari şi pensiuni. Maeştrii culinari au făcut demonstraţii de preparare a celor mai bune răcituri şi au pregătit şi alte feluri de mâncare, precum sarmale sau plachie de peşte. Cei mai iscusiţi bucătari în prepararea şi decorarea răciturilor au primit premii din partea organizatorilor. „Este un festival itinerant, care are loc la Arcani, Peştişani şi Tismana. Anul acesta a venit rândul oraşului Tismana să organizeze Festivalul Răciturilor. Au fost peste 300 de invitaţii trimise, dar au participat mult mai multe persoane. Au fost prezente pensiuni din întreg judeţul. Au fost preparate nu numai piftii, ci şi sarmale sau alte bucate care se potrivesc la masă cu piftiile. A fost o ediţie reuşită, având în vedere participarea numeroasă şi reacţiile după eveniment. Desigur că nu putea lipsi muzica populară“, a declarat Marian Slivilescu, edilul oraşului Tismana.

Manifestările continuă

Consiliul Judeţean Gorj continuă şi în această săptămână programul manifestărilor din cadrul „Zilelor Gorjului turistic şi cultural“. Aceasta este ultima săptămână a acţiunilor dedicate turismului şi culturii, din programul care a început pe 6 septembrie şi se va încheia pe 21 septembrie. Astfel, astăzi este programată la Casa Artelor din Baia de Fier, de la ora 10.00, o Tabără internaţională de artă plastică „Vecinii“ România – Republica Moldova. De asemenea, la Târgu Jiu, Teatrul de Păpuşi „Pinocchio“ oferă, de la ora 12.30, două spectacole în amfiteatrul din centrul oraşului. La sediul Consiliului Judeţean Gorj are loc expoziţia de artă plastică „Culoarea din ochii şi sufletele copiilor“. Expozanţi sunt Daciana Ungureanu şi Loreta Nicolcea. Altă expoziţie de artă plastică va fi vernisată la sediul CJCPCT Gorj. Aici expune Liviu  Șoptelea, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Botoșani.
„Marţi (mâine – nr.) va putea fi admirată expoziţia «Vecinii», un vernisaj expoziție de artă plastică din colecția GORJFEST: Petroșani, Galeriile Iamzart, ora 18.00). La sediul Centrului de Cultură și Artă «Constantin Brâncuși», de la ora 18.00, va avea loc altă expoziţie care aparţine lui Vasile Pleşa. Seara, de la 19.00, la sediul Palatului Administrativ este programat un concert Litua Band. Miercuri vom avea o expoziţie temporară de sculptură Aurel Vlad, la Muzeul Judeţean, iar joi, la Masa Tăcerii, de la ora 20.00, va avea loc un spectacol de muzică şi poezie «Piatră de hotar». Participă artiștii Emeric Imre, Adi Beznă, Florin Camen, Țuțu Ciolacu, poeții Clara Mărgineanu și Florin Maftei, poeți gorjeni și actori ai Teatrului Dramatic «Elvira Godeanu». Vineri, la Muzeul Judeţean va fi vernisată expoziţia Zilele europene ale patrimoniului, de la ora 14.00. Sâmbătă, la Casa de cultură din Novaci, de la 10.00, este programat Simpozionul „Sat românesc – Sat european“, cu tema «Dumitru Brezulescu, inițiatorul primului proiect de dezvoltare durabilă a unei localități românești». Duminică, la Casa Artelor din Baia de Fier va fi inaugurată o colecţie de artă contemporană, realizată la Tabăra Internațională de Artă Plastică, «Vecinii» România – Republica Moldova. «Zilele Gorjului turistic şi cultural» se încheie duminică, atunci când va avea loc Festivalul interjudeţean de folclor pastoral «Coborâtul oilor dela munte». Festivalul va debuta la ora 11.00, organizatori fiind  Primăria Baia de Fier și Consiliul Local  Baia de Fier“, a declarat Oana Paloş, purtătorul de cuvânt al Consiliului Judeţean Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS