13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate11 şcoli din Dolj fără apă potabilă

11 şcoli din Dolj fără apă potabilă

Peste 95.000 de elevi se pregătesc să înceapă cursurile preuniversitare pe 15 septembrie. Aproximativ 7.000 de dascăli vor ajunge în faţa elevilor din unităţile de învăţământ doljene. Lipsa banilor, dezinteresul managerilor de şcoli, proasta gestionare a sumelor primite şi chiar lipsa de interes a autorităţilor locale au lăsat şi în acest an zeci de unităţi de învăţământ nereabilitate corespunzător pentru începerea anului şcolar.
„Dacă pentru anul şcolar trecut din cele 587 de spaţii de învăţământ, 341 au primit aviz de funcţionare, în acest an avem 353 de spaţii de învăţământ cu autorizaţii de funcţionare. Dintre unităţile de învăţământ care au obţinut avize sanitare de funcţionare, 151 de unităţi şcolare au personalitate juridică, iar 202 sunt structuri arondate. În mediul rural există şi unităţi şcolare care au grupurile sanitare vechi, insalubre şi care nu au momentan nici o şansă să obţină autorizaţie de funcţionare deoarece nu dispun de apă curentă. Avem 11 de unităţi de învăţământ în această situaţie. Există astfel de probleme la Seaca de Pădure, la grădiniţele şi şcoala din Valea Stanciului, mai precis din satul Horezu Poienari, dar şi la Sopot, Breasta, Carpen, Castranova, Galiciuica. La şcoala primară din satul Raznic, de exemplu, s-a săpat un puţ, însă apa din acest puţ forat nu este potabilă“, a precizat Georgică Bercea Florea, inspector general la ISJ Dolj.
Potrivit reprezentanţilor ISJ Dolj, alte 91 de unităţi şcolare se află în curs de avizare. Nici Școala nr. 27 Popoveni, structură a Școlii Gimnaziale „Gheorghe Bibescu“ Craiova nu este gata să-şi primească elevii. Unitatea de învăţământ datează din 1932, iar în ultimii ani s-a deteriorat foarte rău. Banii pentru reparaţii au fost viraţi destul de târziu, însă lucrările au început în urmă cu două săptămâni, iar cele pentru racordarea la sistemul de apă și canalizare vor demara după începerea școlii. Şi la Grădinița din Mofleni, structură a Școlii Gimnaziale „Anton Pann“, grupurile sanitare sunt în curtea instituției, iar mutarea este imposibilă momentan din cauza lipsei banilor.
„Grupul sanitar de la grădinița de la Mofleni funcționează în curte, nu există sistem de canalizare. În ultimele săptămâni, împreună cu reprezentanţii Instituţiei Prefectului Dolj am efectuat controale tematice la şcolile din judeţ. Am verificat 189 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică şi 15 unităţi de învăţământ particular“, a adăugat inspectorul şcolar general.

19 microbuze noi până la sfârşitul lunii septembrie

Altă problemă de ani de zile a unităţilor de învăţământ din mediul rural este cea a transportului. Reprezentanţii ISJ Dolj au solicitat 54 de microbuze, însă cererea a fost considerată eligibilă pentru 48 de cazuri.
„Am primit deja microbuze şcolare pentru unităţile de învăţământ din Amărăştii de Sus şi Cetate. În această primă etapă, până la sfârşitul lunii septembrie urmează să primim microbuze pentru unităţile de învăţământ din Amărăştii de Jos, Brădeşti, Calopăr, Carpen, Cerăt, Ciupercenii Noi, Desa, Lipovu, Mârşani, Negoi, Ostroveni, Rast, Sopot, Terpeziţa, Valea Stanciului, Vârvoru de Jos şi Vela“, a precizat inspectorul şcolar general la ISJ Dolj.  
În etapa a doua care se estimează că se va derula în perioada octombrie-decembrie 2014, pentru microbuzele care se vor achiziţiona în conformitate cu prevederile OUG nr. 17/2004 şi în etapa a treia ce va avea loc în 2015, vor fi repartizate alte 29 de microbuze. Din totalul de solicitări ale judeţului Dolj, au fost declarate neeligibile cererile venite pentru unităţile de învăţământ din Craiova, Băileşti, Calafat, Bechet, Segarcea şi Filiaşi.

Școli cu toalete de sute de mii de lei…

În perioada 2005-2006, la Şcoala Izvoare din Dolj s-a construit o toaletă care a costat 170.000 de lei, dar care nu este funcţională, deoarece nu este prevăzută cu fosă septică. În perioada 2007-2008, judeţul Dolj a fost inclus într-un program naţional privind construirea de campusuri şcolare, întrerupt câţiva ani mai târziu din lipsă de fonduri. În cadrul campusului şcolar Bechet, s-au executat în cursul anului 2010, în baza unui ordin al guvernului de la acea dată, lucrări ce urma să fie decontate ulterior. Pentru punctul sanitar, toaleta construită în curtea şcolii, s-au investit sute de mii de lei, fără a dispune racorduri la apă şi canalizare. În pauza de maximum zece minute, aproximativ 200 de copii sunt nevoiţi să folosească o singură toaletă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS