20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova a respirat puțin aerul tare al Europei

Craiova a respirat puțin aerul tare al Europei

http://www.youtube.com/watch?v=Hg7mwXePT1M

Craiova a avut ieri un oaspete de seamă. Președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, s-a întâlnit la Consiliul Județean Dolj cu reprezentanții consiliului, primăriei, prefecturii și mai mulți parlamentari de Dolj, apoi a avut o sesiune de discuții cu profesorii și studenții la Facultatea de Drept. În discursurile sale către oficialii olteni, Anne Brasseur (foto) a pus accentul pe apărarea statului de drept, a democrației și a drepturilor omului.

Cel care a dat tonul discuțiilor a fost președintele CJ Dolj, Ion Prioteasa. După ce a evocat numele marilor inventatori din Oltenia și a introdus-o pe Anne Brasseur în universul oltenesc, Prioteasa i-a vorbit președintei APCE despre provocările economice din județ. „Sunt multe lucruri frumoase și importante care se petrec în județul Dolj, legate de absorbția fondurilor europene care se petrec în acest județ. Poate că, împreună, toate autoritățile publice locale sunt printre primele locuri în România în ceea ce privește această absorbție. Rămâne o problemă majoră, cea a locurilor de muncă, majoritatea întreprinderilor mari au fost închise și începuturile de reluare a producției au fost modeste. Există capacități de producție disponibile pentru investiții, avem printre cele mai bune pământuri din România, 150 de kilometri de Dunăre, ca să nu mai vorbim de aproape 100 de hectare de teren pe care Craiova le poate pune la dispoziția investitorilor“, a spus Prioteasa.
Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a vorbit despre lucrurile frumoase din oraș și despre proiectul de capitală culturală europeană.
„Îmi pare rău că vizita este scurtă și nu puteți vedea locurile frumoase ale orașului. Poate altă dată veți reveni în calitate de turist și veți vizita Parcul «Romanescu», considerat una dintre primele cinci destinații din lume. Puteți vizita Centrul Vechi pe care noi îl avem acum în reconstrucție, iar după București, Craiova este considerat orașul cu cele mai multe clădiri de patrimoniu. Avem Muzeul de Artă, unde a fost adăpostit Guvernul Poloniei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și care adăpostește una dintre cele mai importante colecții de Brâncuși. Craiova se pregătește să devină capitală culturală europeană în 2021 și ne pare rău că anul acesta nu mai suntem ca în 2007, alături de Luxemburg, capitală culturală europeană. 2021 va fi anul României și Greciei. Contăm foarte mult și pe susținerea dumneavoastră pentru acest titlu, cu atât mai mult cu cât știu că sunteți o luptătoare pentru egalitatea de șanse și acest oraș are șansa să aibă prima femeie ca și dumneavoastră“, a spus primarul.
Prezent la întâlnire în calitate de șef al Delegației Parlamentului României la APCE, deputatul de Dolj Ionuț Stroe a precizat că orașul Craiova este singurul pe care Anne Brasseur îl vizitează în afara Bucureștiului. „Ne simțim onorați că ați acceptat propunerea noastră. Considerăm cu toții că acesta este un moment oportun în a ne afirma obiectivele, interesele și, de ce nu, nevoile, ca oraș, ca județ. Vizita dumneavoastră este cu atât mai importantă, deoarece cred că este prima în afara capitalei București, iar acest eveniment socio-diplomatic vine într-un context propice pentru orașul nostru, pentru relațiile și legăturile externe pe care ni le dorim ca și comunitate, un oraș pe care ni-l dorim deschis, european, o viitoare capitală prosperă a regiunii și, de ce nu, capitală culturală europeană. Consiliul Europei și Adunarea sa parlamentară au fost pentru foarte mulți dintre noi, mai ales pentru parlamentarii din tinerele democrații, o veritabilă școală în legătură cu statul de drept, democrația, drepturile omului, un exemplu care, pentru noi, românii, cred că ne-ar putea ajuta în a renunța la metodele radicale, și mă refer aici, la politicianismul exagerat, să schimbăm climatul de confruntare politică cu unul de dialog politic. Modul în care putem colabora este extrem de divers. Un exemplu este prezența dumneavoastră la Universitatea din Craiova, un important centru universitar din țară“, a spus Stroe.

Primarul de Luxemburg, stăpânul orașului

După ce i-a ascultat pe toți, Anne Brasseur a mulțumit pentru invitație, apoi a atins subiecte abordate de fiecare dintre oficialii olteni.
„Vă mulțumesc domnule președinte, domnule prefect, doamna primar, primăriță. Este complicată exprimarea în franceză, primar/primăriță se referă în Luxemburg la titlul de stăpân al orașului. Am fost încântată să primesc invitația de a veni la Craiova. În general, în cadrul vizitelor oficiale se vede doar capitala, și în rest, țara nu este vizitată. Vizitele acestea au ca scop crearea de contacte, dar și o mai bună înțelegere a unui stat și a locuitorilor săi. În afara capitalelor, provocările sunt diferite, de unde și mulțumirea mea că am putut veni la dumneavoastră.
Domnule președinte, în discursul dumneavoastră ați amintit celor din jur și am aflat și eu că reprezentați un județ de oameni creatori, inovatori în toate domeniile. De fapt, ceea ce faceți utilizând fondurile europene la o rată fruntașă în România se datorează mult faptului că ați moștenit acest potențial creator și inovator și ați știut să-l utilizați. Infrastructura este indispensabilă pentru dezvoltarea unui oraș împreună cu căile de comunicații fie către vecinii bulgari, fie către regiunile vecine. Această dezvoltare trebuie să fie etapa prealabilă a dezvoltării economice. Am înțeles că sunteți una dintre regiunile cele mai atinse de criza economică, precum și de șomaj. Mulțumesc domnului prefect pentru că a afirmat că este gardianul statului de drept în județ. Ați afirmat că Consiliul Europei este paznicul conștiinței democratice a Europei. Vă mulțumesc că ați evocat aceste aspecte, pentru că, de multe ori, în situații de criză, uităm să ne reamintim importanța structurilor pe care ne bazăm: statul de drept, apărarea democrației și a drepturilor omului. Mă bucur să găsesc o doamnă în fruntea unui oraș atât de important. Consiliul Europei apără egalitatea. În ciuda aceastor eforturi, în cei 65 de ani, nu sunt decât a doua femeie care este președinte. Ați vorbit de candidatura Craiovei. Am avut șansa să fiu în acea perioadă viceprimar al orașului Luxemburg, o perioadă îndelungată, și în 1995 eram acolo, precum și în 2007. În 2007 am împărțit acest titlu cu Sibiul. Acesta a avut motive istorice. În secolul XII, un val de imigranți din regiunea din care făcea parte Luxemburg s-a deplasat către Sibiu. Iar acolo se vorbea o limbă care avea rădăcini comune cu cea care se vorbea în Luxemburg. Iată motivul pentru care Sibiul a prevalat față đe Craiova“, a spus Anne Brasseur.
Președinta APCE a vizitat apoi noul sediu al Facultății de Drept, unde a răspuns timp de o oră la întrebările studenților și doctoranzilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS