14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateKovesi: DNA colaborează în dosarul achizițiilor IT cu alte state

Kovesi: DNA colaborează în dosarul achizițiilor IT cu alte state

În dosarul achizițiilor IT se colaborează cu instituții din străinătate financiare și judiciare, existând anchete deschise și în alte state din Europa, a declarat, luni, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, adăugând că prejudiciul estimativ este, până în prezent, de 60 de milioane euro, potrivit Agerpres.
„Sunt foarte multe comisii rogatorii în curs către instituții din alte state. Nu pot să fac foarte multe precizări până la acest moment, dar este important, în momentul în care vom primi acele răspunsuri de la instituții financiare, de la autorități judiciare, pentru că sunt anchete care sunt deschise și în alte state din Europa, și în momentul în care vom primi și acele informații cu siguranță o să putem să dăm mai multe detalii.  Colaborăm cu instituții din străinătate atât financiare cât și judiciare cu privire la încheierea acelor contracte, cu privire la anumite tranzacții financiare care au avut loc prin conturi din străinătate. Vom verifica și acele tranzacții financiare făcute prin offshore-uri, suntem în această procedură”, a spus Kovesi la Adevărul Live.

Ea a precizat că în acest dosar este și o sesizare a Corpului de Control, care a vizat ”câteva” contracte adiționale.

„Firesc este să verifici și contractul inițial, în baza căruia contractele adiționale au fost întocmite, ceea ce procurorul de caz a și făcut. (…) Până în acest moment, informațiile sunt că o sumă de zeci de milioane de euro a fost dată cu titlul de mită. (…) Nu avem niciun prejudiciu exact (…) În jur de 60 de milioane de euro, n-aș putea să vă dau o cifra exactă, pentru că ea s-ar putea pe parcursul administrării probelor să crească sau să scadă, dar s-a dat cu titlul de mită prin conturi bancare sau direct, unor persoane fizice sau chiar prin intermediul unor societăți comerciale”, a susținut șeful DNA.
Kovesi a menționat că, în dosarul privind anchetarea acestor contracte, printre care și cele încheiate cu Microsoft și EADS, este începută urmărirea penală cu privire la faptă și că au fost audiate zeci de persoane din ministerele și instituțiile care au avut legătură cu încheierea acestora

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS