Au golit conturile și vor ajutor socialPrinși cu banii în conturi bancare, „săracii“ Doljului și-au golit depozitele și s-au întors să ceară venit minim garantat (VMG). Primarii doljeni le-au acceptat dosarele pentru că au demonstrat că nu mai au bani în bancă.

Ca să primești VMG, binecunoscutul ajutor social, nu trebuie să ai bani în bancă (adică alte venituri), este una dintre condițiile acceptării dosarului. În Dolj, unul dintre județele cu un număr foarte mare de beneficiari de VMG, s-a descoperit, în urma unor controale făcute de Ministerul Muncii și ANAF, că unii dintre așa-zișii săraci au și câte 100.000 de lei în cont. În același timp, ei beneficiau de bani de la stat, dar aveau și depozite bancare. În Dolj au fost depistate 278 de familii în această situație. Beneficiarii au rămas fără ajutorul bănesc de la stat și au fost puși să restituie sumele încasate pe nedrept. Aceasta este singura măsură pe care statul plătitor de ajutor social o poate lua împotriva beneficiarilor mincinoși. „Au fost depistate 278 de familii care au avut depozite mai mari de 3.000 de lei, am procedat la suspendarea dosarului și emiterea deciziilor de recuperare. Măsurile care se pot lua împotriva acestor beneficiari sunt următoarele: suspendarea – ca să nu se mai facă debite, recalcularea pe perioada respectivă, stabilirea cuantumului debitului și recuperarea. Aceasta se face cu adrese de confirmare de primire la beneficiari, și aceștia vin să plătească. Sau, dacă nu vin, pentru că avem și astfel de situații, le transmitem pentru executare silită la Direcția Finanțelor Publice, care după o perioadă de timp ne confirmă aceste debite. Nu se aleg cu dosar sau altceva. Cel mult se poate ajunge la o amendă penală. S-a mai ajuns și în instanță, și în mare parte câștigă“, a precizat directorul AJPIS Dolj, Marius Simcelescu.

Nu erau banii lor

„Nu sunt banii noștri“, a fost replica beneficiarilor de VMG. Aceștia susțin că sumele din cont sunt un fel de bani albi pentru zile negre, adică pentru operații neplătite de Casa de Sănătate, pentru decese și înmormântări. „Unii dintre beneficiari au recunoscut și au consimțit să restituie banii încasați ilegal, dar majoritatea au venit în audiență și au susținut că bunicii le-au lăsat bani în cont ca să asigure cheltuielile de înmormântare sau că le trimit copiii din străinătate ca să le asigure bani pentru bătrânețe și eventualele cheltuieli de deces. Au fost și cazuri în care au spus că strâng bani pentru un membru al familiei pentru operație la București și pun banii în cont“, a mai spus Simcelescu.

Au golit contul și s-au întors

Spre surpriza reprezentanților Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Dolj, mulți dintre acești beneficiari și-au golit conturile și au depus din nou la primăriile de domiciliu dosare pentru acordarea de ajutor social. „Cu stupoare am constatat că, din martie și până acum, dintre cei găsiți în această situație, 105 s-au adresat primăriilor de domiciliu, și-au întocmit alt dosar și au solicitat VMG. Probabil și-au golit conturile, nu mai figurează cu depozite bancare, au schimbat în valută. Astfel de cazuri sunt în aproape toate localitățile din Dolj, dar fruntașe sunt comuna Sadova – 15 cazuri, Negoi, Cetate, Băilești, Valea Stanciului, Maglavit. Ne-am bucurat că mai reducem numărul dosarelor pentru VMG, pentru că suntem printre județele fruntașe, dar primăriile le-au acordat din nou această posibilitate“, a declarat Marius Simcelescu.


Fapt recunoscut și de primarii din aceste localități

„Am avut astfel de beneficiari de VMG care au încasat bani ilegal. Acum li se oprește din ajutorul social periodic câte o sumă de bani pentru recuperarea debitului. Între timp, ei și-au golit probabil conturile și au adus acte doveditoare că se încadrează să primească venitul minim garantat și beneficiază din nou. Eu nu pot să-i depistez că au bani în bancă, pentru că nu pot să verific acest lucru, doar Agenția are această posibilitate“, a declarat primarul comunei Maglavit, Ion Dinu.

Și în Sadova este aceeași situație: „Am avut astfel de cazuri, dar acum am văzut că au schimbat conturile și solicită din nou ajutor social. Dacă întocmesc condițiile cerute de lege, eu nu pot să le resping dosarele. Avem, în localitatea Sadova, peste 450 de dosare pentru ajutor social“, spune Eugen Safta, primar comuna Sadova.

Din câte spune primarul comunei Negoi, din ajutorul social pe care îl primesc acum, beneficiarii îl restituie pe cel încasat pe nedrept.

„Oamenii și-au plătit debitele, adică acei bani pe care i-au încasat necuvenit, și beneficiază în continuare de VMG. Nu li s-a suspendat, doar li se ia o anumită parte din suma care li se cuvine. Ulterior, aceste persoane au adus documente care arată că nu au alte venituri și pot primi ajutor social“, a precizat primarul comunei Negoi, Livia Zavelea.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 5 august 2014

Actualitate

» Conducerea Spitalului Poiana Mare, colorată politic
» Au golit conturile și vor ajutor social
» Firmele, jumulite de taxa tv
» Refacerea Celrom din Turnu Severin, aproape de final
» Germanii angajează poştaşi şi oferă 2.000 de euro salariu
» Adjunct nou la ISJ
» Loc de joacă pentru copiii cu dizabilităţi
» Reţea de canalizare şi apă pentru cel mai nou cartier
» Centrul Istoric al Craiovei, 60% gata
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Vâlcea: Păstrăvăria de pe lacul de acumulare Brădişor, înconjurată de zeci de tone de gunoaie
» ONU solicită 187 de milioane de dolari pentru ajutorarea celor 250.000 de persoane strămutate din Gaza
» Vâlcea: Călimănești-Căciulata inundată complet în această seară
» Minidelte cu nuferi în Târgu Jiu
» Vâlcea: Zona administrată de Ocolul Silvic Romani, cea mai afectată în urma inundaţiilor
» Parcul Bucovăţ naşte controverse
» Voleibaliştii din nou împreună
» Blocări record de conturi bancare in Oltenia
» Prima la Academie
» Permisul la control
» Băsescu, despre propunerile de miniştri: În principiu le resping
» MAE avertizează asupra pericolului infestării cu Ebola în timpul călătoriilor în Africa de vest
» Gorj: 103 dosare admise şi 38 respinse în cadrul programului “Casa Verde”
» Gorj: Premii în valoare de 13.000 de euro la Festivalul “Drumeţii Montane”
» Ploile torențiale și inundațiile au distrus peste 500 de kilometri de drumuri forestiere
» USL are de achitat, din 2012, datorii de peste 2.200.000 de euro
» Prefectul de Vâlcea: 55 de localităţi afectate de inundaţii la nivelul judeţului

Local

» Parcul din comuna Bucovăț naște controverse
» Alimentele alterate, greu de analizat la laborator
» Roșiile sunt distruse, dar se face țuica în Robănești
» La Căminul Sf. Mina, bătrânii redescoperă optimismul
» Primarul din Poiana Mare, acuzat că și-a angajat nevasta la primărie
» Van-Dame de Mehedinți, prins fără permis în Craiova
» Olt: Peste 320 de locuri de muncă disponibile în străinătate prin AJOFM
» Craiova: Asociaţie de proprietari, urmărită penal pentru ucidere din culpă
» Olt: 24 de fântâni şi 10 beciuri au fost asanate după inundaţii, în ultimele două zile
» Olt: Un bărbat a fost găsit înecat în Olteţ

Gorj

» Scandalul „fetiţe pentru şefii din CEO“ se lasă cu demiteri
» ROMATSA continuă campania de ajutor umanitar pentru oamenii din zonele afectate de inundaţii
» Gorj: Un tânăr a fost trimis în judecată după ce şi-a înjunghiat amicul

Sport

» Podărenii asudă la Kladovo
» Brandan, noul „creier“ al CSU Craiova
» Mandic: Am revenit cu drag acasă
» Sbora: A dovedit tuturor că are valoare!
» Fotbal – CSU Craiova și-a asigurat serviciile a cinci juniori de perspectivă
» Fotbal – CSM Vâlcea a pierdut amicalul cu Săgeata Năvodari
» Handbal (f) – Cupa Craiovei, cu patru echipe la start

Educatie

» Schimbări de directori și inspectori școlari în Dolj

Magazin

» Horoscop

Top