14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFermierii afectaţi de inundaţii nu îşi pierd subvenţiile APIA

Fermierii afectaţi de inundaţii nu îşi pierd subvenţiile APIA

Fermierii gorjeni care au culturile afectate de inundaţii nu îşi vor pierde dreptul de a primi subvenţii, dacă depun cereri în acest sens. Centrul Judeţean Gorj al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează toţi fermierii care au depus cerere unică de plată pe suprafaţă în campania 2014 şi au fost afectaţi de evenimentele meteorologice şi hidrologice deosebit de grave din perioada 27 – 29 iulie 2014, că reglementările comunitare şi naţionale prevăd înştiinţarea APIA. În legătură cu modificările privind structura culturilor agricole sau a limitelor parcelelor înscrise în declaraţia de suprafaţă, în termen de zece zile lucrătoare de la producerea unui eveniment de forţă majoră sau circumstanţă excepţională, fermierul este obligat să depună o nouă solicitare. Dacă fermierul nu a fost în măsură să îşi respecte angajamentele din cauza unui caz de forţă majoră sau a unor circumstanţe excepţionale, acesta îşi păstrează în continuare dreptul la ajutor pentru suprafaţa eligibilă sau pentru animalele eligibile în momentul producerii cazului de forţă majoră sau a circumstanţelor excepţionale.

Documente doveditoare

Pe lângă cererea care va fi depusă la APIA în termen de zece zile de la producerea dezastrului, fermierul trebuie să anexeze şi documente doveditoare. „Documentele doveditoare în situaţia de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale în cazul unui dezastru natural sever care afectează grav suprafeţele agricole ale exploataţiei sunt următoarele: procesul-verbal de constatare eliberat de primărie / procesul-verbal de constatare emis de Inspectoratul General/Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă pentru dezastre naturale severe şi distrugerea accidentală a clădirilor exploataţiei.
Toate documentele doveditoare sunt prezentate de fermieri în original în termen de zece zile lucrătoare de la data emiterii. La dosarul cererii de plată se păstrează copia documentului doveditor pe care funcţionarul APIA înscrie „conform cu originalul“ şi semnează. Ulterior, copia documentului este datată, ştampilată şi înregistrată de funcţionarul APIA în Registrul de intrări-ieşiri. În cazurile în care fermierii invocă forţa majoră datorită unui dezastru natural sever cauzat de un fenomen natural/expropriere/intervenţii temporare, funcţionarii APIA vor acorda o atenţie deosebită verificării Anexei 37 completată de fermier şi documentelor doveditoare specifice prezentate de acesta. În acest sens, se verifică dacă: documentele doveditoare ale fenomenului invocat, prezentate de fermier la APIA sunt în concordanţă cu prevederile legale, sunt întocmite de instituţiile abilitate şi sunt pe numele solicitantului de plată pe suprafaţă la APIA; parcelele agricole şi culturile din Anexa nr. 37 depusă de fermier la APIA se regăsesc în declaraţia de suprafaţă a acestuia; datele din documentele doveditoare ale fenomenului invocat privind suprafaţa/suprafeţele agricole şi culturile agricole afectate se referă la suprafeţele şi culturile agricole din Înştiinţarea fermierului către APIA – Anexa 37“, a precizat Constantin Negrea, directorul executiv al APIA Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS