http://www.youtube.com/watch?v=UpCLrUGdBUs
Curtea Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna este plină de câini. După mai multe sesizări făcute inclusiv de medicii care lucrează aici și de Ministerul Sănătății, ieri, parte din câini au fost strânși de o echipă de la Serviciul de ecarisaj din Craiova. Au mai rămas însă destui, iar medicii spun că maidanezii reprezintă un focar de infecție.
De foarte mult timp, Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna se confruntă cu problema câinilor. De cum intri pe poarta instituției, dai de ei, unii stau ascunși sub mașinile angajaților, pe alții îi vedem întinși pe alee. Cei mai mulți vin din pădurea aflată în zonă și mișună prin spatele spitalului.
Trecem pe lângă ei, dar nu se sinchisesc, semn că se simt acasă și nu ii deranjează prezența oamenilor. Câțiva pacienți au ieșit la aer și în jurul lor se plimbă trei câini. Unul dintre bolnavi se joacă cu un cățeluș și ne spune că l-a luat „de pe drum“. Faptul că unitatea spitalicească se află la ieșirea din satul Leamna de Sus și este înconjurată de pădure face ca aici să se adăpostească mulți câini abandonați.
Pacienții spun şi ei că în curtea spitalului sunt mulți maidanezi. Unora le place prezența lor, pentru că le țin companie, pe alții însă îi deranjează. „Sunt mulți, dar nu avem ce să facem noi. Mulți stau în pădure și vin și aici“, spune unul dintre bolnavi.
„Atât pacienții, cât și personalul medical au fost mușcați”
Pe ușile spitalului sunt lipite afișe: „Vă rugăm închideți bine ușa pentru a evita accesul câinilor în incinta clădirii“, iar reprezentanții instituției spun că maidanezii reprezintă un pericol atât pentru pacienți, cât și pentru aparținători și medici. Un doctor susţine că a fost mușcat de trei ori. Medicul epidemiolog al spitalului a făcut mai multe sesizări către Serviciul de ecarisaj din Craiova, dar până ieri nu a luat nimeni nici o măsură. „Ne confruntăm cu problema aceasta a câinilor comunitari de o perioadă îndelungată de timp. În ultima vreme, am făcut sesizări lunar. Acum, în urma ultimelor două sesizări, a venit echipa de ecarisaj. Era nevoie să fie strânși câinii deoarece se înmulțiseră foarte mult și reprezentau un adevărat focar infecțios. Având în vedere specificul unității noastre, care presupune o boală cu transmitere aerogenă și cu potențial infecțios, ei reprezentau o adevărată problemă de transmitere a bacteriei. În plus, de-a lungul timpului, am avut situații în care atât pacienții, cât și personalul medical au fost mușcați de câini. Sunt probleme foarte mari cu ei“, a declarat Valentina Merișanu, medic specialist epidemiolog în cadrul spitalului din Leamna.
„Oamenii să nu mai abandoneze câinii!”
Pentru că spitalul se află în afara Craiovei, ridicarea maidanezilor presupune costuri destul de mari, iar asta este o piedică în rezolvarea situației. „Serviciul public de ecarisaj din Craiova ne-a spus că pentru a veni să ia câinii costurile sunt mari, în jur de 150 de lei pentru prinderea unui câine cu tranchilizant, pentru că altfel nu ar putea să îî prindă. A fost făcută o sesizare de către Ministerul Sănătății și în dimineața aceasta (ieri – n.r) a venit o echipă de la ecarisaj, care a prins aproape 30 de câini. Dar tot au mai rămas, nu se pot stârpi toți. Terenul spitalului este destul de mare, se întinde pe 12 hectare”, a declarat George Tabacu, directorul financiar al Spitalului de Pneumoftiziologie Leamna.
Câinii care nu fuseseră prinși de hingheri se plimbau ieri nestingheriți prin curtea spitalului. Mulți stau în păduricea din spatele clădirii, unde și-au săpat chiar și o vizuină în pământ. Reprezentanții spitalului spun că de multe ori pacienții le aruncă mâncare pe geam și din cauza aceasta apar și gunoaie în spatele instituției. Dar principalii vinovați sunt oamenii care vin din toate părțile și abandonează câini aici. „Noi facem un apel și către oameni, să nu mai abandoneze câinii în jurul spitalului!“, a mai spus George Tabacu.
„Sunt consternat și eu de ce aud”
Spitalul din Leamna are în prezent trei secții de pneumoftiziologie și 154 de paturi, iar din 2010 managementul acestei unități a fost preluat de Consiliul Județean (CJ) Dolj. Ion Prioteasa, președintele CJ, s-a declarat consternat de numărul mare de câini de la unitatea medicală din Leamna. „Sunt consternat și eu de ce aud și o să discut cu managerul spitalului. Acolo sunt reguli stricte, boli care se transmit, și trebuie avută mare grijă. O să trimit niște oameni de aici să vadă care este situația exactă. Este adevărat că sunt mulți câini acolo și trebuie rezolvată această problemă pentru că este păcat de investițiile făcute în acel spital“, a declarat Prioteasa.