13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateANL-urile se vor putea cumpăra și în rate lunare, cu un avans minim de 15%

ANL-urile se vor putea cumpăra și în rate lunare, cu un avans minim de 15%

Guvernul a adoptat, ieri, o hotărâre în care s-a stabilit că locuinţele ANL se vor putea cumpăra de către tineri și în rate lunare, cu un avans minim de 15%, informează Agerpres.
„Având în vedere numărul mare de solicitări din partea tinerilor, se impune reglementarea unor măsuri care să accelereze procesul de vânzare a locuințelor, astfel încât sa se acumuleze fonduri pentru construirea de locuințe noi. Vânzarea locuințelor se va face si în rate lunare, cu un avans minim de 15% din valoarea de vânzare. Astfel, pentru un apartament de 70,45 mp, se va plăti suma de 23.339,02 euro”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Hotărârea adoptată ieri vizează modificarea si completarea Normelor metodologice pentru punerea în aplicare a prevederilor Legii privind înființarea Agenției Naționale pentru Locuințe.

UPDATE 13:00: Conform Normelor, în cazul achiziţionării locuinţei cu plata în rate lunare, cumpărătorul achită avansul de minim 15%, precum şi comisionul de 1%, stabilite prin OG nr. 6/2014, la data încheierii contractului de vânzare în formă autentificată, iar restul sumei, în rate lunare. Ratele lunare se pot plăti astfel:
 – în maxim 15 ani, în cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinţei depăşeşte cu 80% – 100% salariul mediu brut pe economie;

 – în maxim 20 ani, în cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinţei depăşeşte cu 50% – 80% salariul mediu brut pe economie;
 
– în maxim 25 ani în cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinţei nu depăşeşte cu 50% salariul mediu brut pe economie. Venitul mediu pe membru de familie se stabileşte raportat la câştigul salarial mediu brut pe economie, comunicat în ultimul buletin statistic al Institutului Naţional de Statistică, înainte de data încheierii contractului de vânzare-cumpărare.
 
Rata dobânzii de referinţă (rata dobânzii de politică monetară stabilită de BNR) este cea valabilă la data încheierii contractului de vânzare-cumpărare şi rămâne neschimbată pe întreaga durată a contractului. Pentru neachitarea la termenul scadent a obligaţiilor de plată, nivelul majorărilor de întârziere va fi de de 2% din cuantumul obligaţiilor neachitate în termen, calculate pentru fiecare lună sau fracţiune de lună, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadenţă şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS