19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateTorţionarul Constantin Istrate riscă urmărirea penală

Torţionarul Constantin Istrate riscă urmărirea penală

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc solicită Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie începerea urmăririi penale în cazul lui Constantin Istrate, pentru săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, transmite mediafax.ro.
În urma investigaţiilor desfăşurate în ultimele luni, IICMER a identificat o serie de probe care indică faptul că Istrate a săvârşit infracţiuni contra umanităţii în legătură cu persoanele internate administrativ şi condamnaţii aflaţi în executarea pedepselor privative de libertate. Acest lucru se întâmpla când el a îndeplinit funcţia de locţiitor al comandantului pentru pază şi regim la Colonia de muncă Oneşti în perioada decembrie 1953 – mai 1954, respectiv la Penitenciarul Gherla în august 1957 – noiembrie 1958, martie 1959-octombrie 19262, dar şi funcţia de comandant al Penitenciarului Gherla, din decembrie 1958 până în martie 1959.

Constantin Istrate (88 de ani) este al patrulea torţionar pentru care Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc solicită Parchetului începerea urmăririi penale. Anterior, IICCMER a mai solicitat procurorilor să îi cerceteze pe torţionarii Alexandru Vişinescu, Ioan Ficior şi Florian Cormoş, iar în cazul lui Iuliu Sebestyen, decedat în octombrie 2013, institutul a prezentat rezultatul investigaţiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS