11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateA patra generație de jurnaliști, la început de carieră

A patra generație de jurnaliști, la început de carieră

http://www.youtube.com/watch?v=gkUGAjkxHKk

\n

A patra promoție de studenți la jurnalism a Universității din Craiova a absolvit ieri, în prezența profesorilor, a părinților și a colegilor din alte generații. Au fost depănate amintiri care au adus lacrimi în ochii tuturor, iar proaspeții jurnaliști au fost încurajați să nu renunțe nicicând la visul lor de a reprezenta a patra putere în stat, așa cum este binecunoscută presa. Sfârșitul celor trei ani de studiu înseamnă, pentru toți cei 21 de absolvenți, un nou început.

Ieri, cei 21 de studenți ai specializării jurnalism din cadrul Facultății de Litere au avut o zi specială. Trei ani de studiu ai meseriei pe care și-au ales-o s-au încheiat cu discursuri, amintiri și multe zâmbete, care i-au adus și mai aproape de țelul lor: acela de a fi a patra putere în stat. O parte dintre profesorii care le-au fost alături în acești ani au venit și în ultima zi, pentru a-i susține și a le ura drum bun în viață.
„Spuneam, în alte ocazii, că a fi jurnalist, după părerea mea, înseamnă a fi născut pentru această profesie. Este ca la detectivi. Dacă ai fler, dacă ești pentru această meserie, se vede ab initio“, a spus prof. univ. dr. Gabriela Rusu-Păsărin. Alt profesor deosebit, lect. univ. Xenia Negrea, le-a pregătit o surpriză absolvenților. „M-am gândit ce aș mai putea eu să vă spun după trei ani în care am trecut prin atâtea, și bune, și rele, am schimbat facultățile, am schimbat profesorii, am schimbat idei și informații. Am găsit primele texte pe care le-ați scris voi în calitate de studenți la jurnalism“, a spus Xenia Negrea, reamintindu-le absolvenților primele lor idei. „Iată ce am găsit. Iusti: «Îmi place să aflu ce este dincolo de aparențe, acolo unde un matematician, un chimist sau un fizician nu poate pătrunde niciodat㻓, a fost unul dintre exemplele care au stârnit nostalgii.

„Să vă profesionalizați într-o perioadă în care jurnalismul se deprofesionalizează”…

Încurajările au continuat și din partea lect. univ. Davian Vlad, profesorul care i-a inițiat pe studenți în tainele radioului. „Aceste momente, când ne despărțim de încă o generație de studenți minunați, au o încărcătură emoțională deosebită. (…) Voi veți continua să vă pregătiți și să vă profesionalizați într-o perioadă în care jurnalismul se deprofesionalizează prin ceea ce se numește, în studiile de specialitate, «jurnalism 2.0». Toată lumea, aproape, crede în acest moment că este jurnalist în mediul online“, le-a spus Davian Vlad foștilor studenți. Totodată, asist. univ. Dan Voinea a subliniat unul dintre cele mai importante lucruri care țin în viață această meserie. „Cred că definiția succesului nu ar trebui să fie dată de capacitatea de a vă angaja pe termen scurt, ci de a face un lucru cu pasiune. Cred că este foarte important să vă faceți treaba cu foarte multă pasiune, cu foarte multă perseverență“, a spus Dan Voinea.
Pentru că specializarea Jurnalism a trecut, în ultimii ani, prin mai multe schimbări, fiind mutată de la Facultatea de Stiințe Sociale la cea de Litere, în numele noii „case“ a vorbit și Sorina Sorescu, director departament în cadrul Facultății de Litere. „Mă bucur să văd reacția sălii la discursul profesorilor, e mai mult decât comunicare, e deja comuniune. (…) Tradiția presei e legată de tradiția literară, de tradiția scrisului. Mi-ar plăcea să cred că valorile profesionale pe care profesorii vi le-au cultivat includ și valorile literare“, a mărturisit aceasta.

Absolvent de jurnalism la 64 de ani

După încheierea discursurilor, absolvenții au înmânat studenților cu un an mai mici cheia facultății, urându-le succes pe mai departe. Cu emoție, deja cu urme de dor în glas și cu o dragoste deosebită pentru ceea ce și-au ales să facă, studenții celei de-a patra promoții de jurnaliști au vorbit despre ziua lor specială. „Astăzi este ziua în care se termină facultatea, momentul în care îți dai seama că, până la 22 de ani, ai realizat și tu ceva. (…) Le mulțumesc colegilor pentru că am fost prieteni, dar am fost și într-o competiție. Tot timpul ne-am dorit să fim mai buni și să formăm o echipă de care profesorii noștri să fie mândri. Sper că am reușit până acum, sper să reușim și de acum înainte. Le mulțumesc și colegilor mai mici, din anul I și anul II, care sunt la fel de ambițioși și cărora le doresc multă baftă în continuare“, a spus Ana-Maria Predilă, șefa de promoție. Claudiu Voicilă, și el absolvent, vrea să urmeze studiile de master în același domeniu și, cu puțin noroc, să se și angajeze. „Urmează un nou început în viața mea, vreau să merg la master, vreau să mă angajez în domeniul jurnalismului, pe care l-am studiat timp de trei ani la Universitatea din Craiova. Mai pe scurt, asta vreau să fac în continuare: jurnalism“, a spus tânărul.
O reală pată de culoare pentru această promoție de jurnaliști este Gheorghe Tufiș, căruia colegii îi spun simplu Gică. El este cel mai vârstnic absolvent al specializării jurnalism din Craiova și are 64 de ani. „E o dorință mai veche. Pe timpul când voiam să fac jurnalism, nu exista în Craiova o astfel de facultate. Dacă aflam în 2008, când s-a înființat (specializarea – n.r.), era terminată mai de mult. Dar am aflat mai târziu. Eram în criză de serviciu, am zis să nu las creierul să se odihnească și am venit, m-am înscris, și iată-mă după trei ani minunați că a venit și momentul să termin“, a spus Gică. El își dorește, pe mai departe, să devină freelancer pe jurnalism sportiv în zona de sud a României. „Nu vreau șef. Am stat prea mulți ani la șefi. Vreau să lucrez singur“, a explicat Gică.
Pentru cei 21, însă, facultatea încă nu s-a terminat. Gică și colegii săi mai au încă un hop de trecut până la a fi, oficial, absolvenții acestei facultăți: examenul de licență. Și nici atunci nu se va termina, căci un sfârșit e un nou început…

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS