20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComplexul Energetic Oltenia a împlinit doi ani de funcţionare

Complexul Energetic Oltenia a împlinit doi ani de funcţionare

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a împlinit, la sfârşitul săptămânii trecute, doi ani de funcţionare. Conducerea companiei a dat publicităţii un raport privind activitatea, de la înfiinţare şi până în prezent. Potrivit documentului postat pe site-ul Complexului Energetic Oltenia, unitatea a extras 47,80 milioane de tone de cărbune şi a produs 27 TWh. În 2013, CE Oltenia a încheiat contracte de vânzare a energiei pentru 2014, obţinând cele mai mari preţuri pe bursa OPCOM (cu peste 20 de lei pe MWh faţă de preţurile actuale). Prin aceste contracte care au reprezentat aproximativ 30% din toate tranzacţiile perfectate pe bursa OPCOM, a fost asigurată o funcţionare la peste 60% din puterea disponibilă, pe durata întregului an 2014. Din numărul total de contracte derulate pe parcursul celor doi ani de funcţionare, 41% au fost contracte bilaterale reglementate, restul de 59% reprezentând livrări pe piaţa concurenţială.

Vor să vândă primele acţiuni

Potrivit conducerii CEO, în 2013, a fost demarat procesul de ofertă publică primară de acţiuni nou-emise, ca urmare a unei majorări de capital social cu 15%, din cel existent, statul rămânând în continuare acţionar majoritar cu același procent din companie şi după majorarea capitalului. Fondurile obţinute vor fi utilizate pentru investiţii. Compania va fi asistată la vinderea acţiunilor de consorţiul format din BRD Groupe Societe Generale şi Swiss Capital. În prezent, se află în curs de desfăşurare elaborarea raportului de evaluare a resurselor minerale care va fi realizat de Wardell Armstrong International. Totodată, CEO a iniţiat un proces de atragere de investitori pentru realizarea unui grup energetic nou la Termocentrala Rovinari. După ce s-au parcurs toate etapele impuse de legislaţia specifică în vigoare, s-a aprobat şi semnat Memorandumul de Înțelegere cu investitorul selectat China Huadian Engineering Co Ltd (CHEC) pentru constituirea unei societăţi comerciale de tip IPP, în vederea realizării unui grup energetic de minimum 500 MW. În prezent, se lucrează la studiul de fezabilitate pentru investiţia de aproximativ un miliard de euro.

Investiţii de mediu

Pe parcursul celor doi ani de funcţionare, CE Oltenia a derulat proiecte de investiţii pentru respectarea condiţiilor de mediu impuse, dar şi pentru prelungirea duratei de viaţă a capacităţilor de producţie existente. CE Oltenia este singurul producător de energie care are implementate instalaţii de desulfurare a gazelor de ardere şi de evacuare în slam dens a zgurii şi cenuşii rezultate în urma procesului de ardere a cărbunelui. Compania a obţinut Autorizaţia de Emisii de Gaze cu Efect de Seră pentru toate electrocentralele, cu valabilitate până în 2020, şi Autorizaţia Integrată de Mediu pentru Electrocentrala Turceni, cu valabilitate până în 2024. Conform aceluiaşi raport, în scopul reducerii influenţei CO2 în costurile de exploatare, în 2013 au fost plantate, pe depozitul epuizat de zgură şi cenuşă de la Rovinari, 11 hectare cu miscantus giganteus, realizând astfel propria producţie de biomasă care, utilizată ca şi combustibil în amestec cu cărbunele, va reduce emisiile de CO2 din procesul de ardere a acestuia. (CE Oltenia a achiziţionat, de la înfiinţare, 16 milioane de certificate de CO2). Altă soluţie pentru diversificarea bazei de producere a energiei este realizarea a trei parcuri fotovoltaice de câte 10 MW, la Rovinari, pe fostul depozit de zgură şi cenuşă de la Cicani, care va genera venituri anuale suplimentare din vânzarea energiei şi din tranzacţionarea certificatelor verzi.

Şapte grupuri retehnologizate

Proiectele de modernizare şi reabilitare a capacităţilor existente la Rovinari şi Işalniţa, cu finalizare în 2014, au avut ca rezultat creşterea eficienţei. Începând din 2014, CE Oltenia va avea șapte grupuri retehnologizate.
„În cadrul activităţii miniere au fost finalizate lucrările de modernizare la linia II de haldă în Cariera Roşia, la circuitele de transport de la Carierele Pinoasa şi Jilţ, şi se află în curs de finalizare excavatorul 10 – Cariera Pinoasa (modernizare începută din anul 2005). O acţiune deosebit de importantă pentru eficientizarea activităţii este constituirea şi dezvoltarea propriei unităţi furnizoare de servicii de mentenanţă, USM Rovinari, care deserveşte subunităţile miniere, având ca efect reducerea costurilor şi scurtarea timpilor de imobilizare a utilajelor. Complexul Energetic Oltenia, o companie cu capital social de circa 290 de milioane de euro şi o cifră de afaceri de circa 600 de milioane de euro, a încheiat fiecare an calendaristic cu profit şi fără datorii către furnizori, bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale, reuşind să păstreze locurile de muncă ale celor 18.800 de salariaţi“, se menţionează în raportul de activitate realizat la doi ani de la înfiinţarea CEO. Compania a apărut prin fuziunea CE Rovinari, Turceni, Craiova şi SNLO. Totodată, prin reorganizarea personalului, 600 de salariaţi vor lucra ca agenţi de pază, după ce vor efectua cursuri de specializare şi vor fi testaţi medical. În acest sens, a fost înfiinţat un serviciu propriu de pază. Câteva zeci de agenţi de pază îşi vor începe activitatea chiar de la 1 iulie, apoi vor fi continuate încadrările până la maximum 600.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS