14.8 C
Craiova
vineri, 2 mai, 2025
Știri de ultima orăActualitateIPJ Dolj a pierdut un om, pe comisarul-șef Liviu Țiulescu

IPJ Dolj a pierdut un om, pe comisarul-șef Liviu Țiulescu

Dispariția comisarului-șef Liviu Țiulescu, adjunctul șefului IPJ Dolj, a lăsat un gol în rândul și inima polițiștilor doljeni, care spun că, întâi de toate, au pierdut un om, apoi un coleg și un camarad

Luni după-amiază, polițiștii din cadrul IPJ Dolj, dar și pompieri, jandarmi, magistrați, prieteni și familia, l-au condus pe ultimul drum pe comisarul-șef dr. Liviu Țiulescu, decedat sâmbătă dimineață din cauza unei boli incurabile.
La aproape o săptămână de la moartea comisarului-șef, polițiștii din conducerea Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj nu pot accepta ideea că nu le va mai spune o glumă pe holurile instituției ori că nu îi va mai primi în biroul său pentru a le semna diverse documente.

O prietenie de 27 de ani

Liviu Țiulescu s-a născut pe 3 noiembrie 1964, în comuna doljeană Dobreşti, iar în anul 1987 s-a înscris la Şcoala de Ofiţeri de Poliţie Bucureşti, pe care a absolvit-o în anul 1990. Tot în 1987, comisarul-șef Nicușor Badea, al doilea adjunct al șefului IPJ Dolj, se înscria la aceeași unitate de învățământ. „L-am cunoscut pe Liviu în anul 1987, la Școala de Ofițeri. El era un om foarte sociabil și ne-am împrietenit imediat. A fost o prietenie care a durat până acum. După absolvire, eu am plecat la Segarcea, iar el la Filiași, iar până în 2005 am colaborat și ne-am consultat permanent. În aceeași zi, pe 11 aprilie 2005, și eu, și Liviu am fost numiți adjuncți ai șefului IPJ Dolj, iar de atunci au trecut nouă ani, ani în care am fost și am rămas aceiași prieteni“, a povestit Nicușor Badea. Cât despre polițistul Liviu Țiulescu, comisarul-șef Nicușor Badea spune că a avut întotdeauna o relație foarte bună cu colegii și subalternii, pe care „i-a îndrumat mereu și i-a sprijinit“.
În perioada cât a ocupat funcția de adjunct al șefului IPJ Dolj, comisarul-șef Liviu Țiulescu a coordonat activitatea Serviciului de Investigaţii Criminale, a Serviciului de Investigare a Fraudelor, Serviciului Criminalistic, Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă, dar și activitatea polițiștilor din cadrul Biroului Arme, Explozivi şi Substanţe Toxice.  

„Calitatea sa principală a fost
cea de om!“

Doi dintre ofițerii din conducerea IPJ Dolj, comisarul-șef Cristinel Ciocoiu și comisarul-șef Leonard Băndoi, șeful Serviciului de Investigaţii Criminale, respectiv șeful Serviciului de Investigare a Fraudelor, l-au cunoscut pe Liviu Țiulescu în urmă cu zece ani.
„Îl știu pe Liviu din anul 2004, când a fost numit şef al Poliţiei Municipiului Craiova. Timp de un an ne-am văzut pe hol, la o țigară, iar în aprilie 2005 a fost promovat adjunct. Câteva zile mai târziu, eu am fost numit șeful Serviciului Investigații Criminale, iar de atunci a fost șeful meu direct. Acum, după ce s-a dus, îmi dau seama că era un om extraordinar, modest, echilibrat și împăciuitor. Niciodată nu și-a ieșit din fire și nu făcea diferențe între polițiști, indiferent că vorbea cu subofițeri sau cu șefi de servicii. Plecarea lui Liviu dintre noi a fost destul de bruscă și încă nu îmi vine să cred că nu mai este. Am impresia că urmează să mă duc cu documente la semnat, la dânsul, că îl voi găsi în birou“, ne-a povestit Leonard Băndoi.
Acesta din urmă a schițat, totuși, un zâmbet când și-a amintit cum cânta Liviu Țiulescu. „Am fost șocat când, la o petrecere, a luat chitara în mână și a început să cânte. Avea o voce extraordinară“, a încheiat comisarul-șef Leonard Băndoi.
De altfel, și Nicușor Badea își amintește că, în Școala de Ofițeri, Liviu Țiulescu era bun prieten cu chitara. „Ne aduna pe toți și dădea adevărate spectacole“, a mai adăugat Nicușor Badea.
De asemenea, comisarul-șef Cristinel Ciocoiu spune că, în primul rând, Liviu Țiulescu a fost un om. „Calitatea sa principală a fost cea de om! Era calm și jovial, indiferent de problemele și presiunile legate de meseria noastră, iar prin calmul său reușea să ne facă să depășim situațiile grele. Pot spune că era colegul, nu șeful nostru“, a explicat Cristinel Ciocoiu.
Și comisarul-şef Silviu Văcaru, şeful Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Craiova, crede că Liviu Țiulescu a plecat prea devreme și că mai avea multe de oferit în cariera de polițist. „A fost o persoană care a știut întotdeauna să-și apropie oamenii, cu o bună capacitate de comunicare și, nu în ultimul rând, a fost un formator de caractere. Era loial și dedicat muncii de polițist, un bun manager, cu care am colaborat foarte bine. Cred că pe plan profesional mai avea multe de oferit, dar, din păcate, așa se întâmplă, se duc oamenii buni“, a adăugat Silviu Văcaru.

Cazuri dificile

Șeful Serviciului de Investigaţii Criminale, Cristinel Ciocoiu, își amintește că, de-a lungul anilor, Liviu Țiulescu s-a implicat în mai multe cazuri dificile și nu de puține ori a ieșit pe teren pentru a participa la investigații.
„În vara anului 2007, am avut un caz în localitatea Gogoșu, unde un bătrân fusese găsit mort pe câmp, cu o plagă în zona toracică. Pentru că părea înjunghiat, am pornit de la premisa că e vorba de un omor, însă, după o săptămână de cercetări, nu am reușit să găsim o pistă. Atunci, Liviu a venit cu ideea să verificăm și vacile bătrânului și așa am stabilit că victima fusese ucisă, de fapt, de una din cele două vaci ale sale. În striațiile de pe cornul animalului am găsit urme de sânge“, a mai povestit Cristinel Ciocoiu.
Comisarul-șef Ciocoiu își amintește alte trei cazuri dificile, pentru rezolvarea cărora Liviu Țiulescu a stat mai mult la serviciu decât acasă.
În septembrie 2007, o tânără de 24 de ani a răpit un bebeluș din maternitatea Spitalului de Urgență Craiova, iar în urma investigațiilor făcute, polițiștii doljeni au reușit să o identifice. Ulterior, tânăra, care a abandonat copilul după câteva zile de la răpire, a fost condamnată la trei ani de închisoare.
În octombrie 2007, sub două podețe din Caraș-Severin, au fost găsite bucăți din trupul unui tânăr craiovean, Leontin Bebu. Investigația polițiștilor doljeni a dus la identificarea autorului în persoana craioveanului Cosmin Lăzăroiu, pe acea vreme angajat la Penitenciarul Pelendava. Oamenii legii au stabilit că, pentru a scăpa de cadavrul victimei, l-a dus în baia din apartament şi l-a secţionat în mai multe bucăţi, folosindu-se de două cuţite şi de un bomfaier, după care a luat segmentele corpului victimei şi le-a transportat cu un Cielo închiriat până în localitatea Constantin Daicoviciu din Caraş-Severin, unde le-a îngropat sub două podeţe. Lăzăroiu a fost prins de polițiștii doljeni, iar în 2009 a fost condamnat la 28 de ani de pușcărie.
Un alt caz rezolvat sub coordonarea comisarului-șef Liviu Țiulescu este cel al uciderii unui cioban la o stână din localitatea Teslui. Autorii crimei au fost identificați în 2011, la un an după comiterea crimei, iar în aprilie 2013 au fost condamnați definitiv la 21, respectiv cinci ani de pușcărie.

Mesajul IPJ Dolj

Luni, înainte de a fi înmormântat la cimitirul Ungureni, cortegiul funerar, care a plecat de la Biserica Madona Dudu, la ora 13.30, s-a oprit la sediul IPJ Dolj de pe strada Amaradia, unde șeful inspectoratului, comisar-șef Constantin Nicolescu, a spus câteva cuvinte despre adjunctul său, Liviu Țiulescu.
„Din nefericire, mult prea devreme a venit clipa să îl conducem pe cel din urmă drum pe colegul şi prietenul multora dintre noi, domnul comisar-şef de poliţie dr. Liviu Ţiulescu. A fost un profesionist desăvârşit, a lăsat urme de neuitat la toate locurile de muncă pe unde l-au purtat paşii carierei, a creat colective, a făurit caractere şi a crescut tineri poliţişti în spiritul luptei cu fărădelegea. Domnul comisar-şef Liviu Ţiulescu a fost omul pe care ţi l-ai fi dorit mereu alături în momentele dificile şi cel de care îţi era întotdeauna greu să te desparţi. A ştiut întotdeauna să facă lucrurile să meargă în direcţia potrivită şi făcea asta cu o naturaleţe şi un firesc dezarmant, mai mereu cu zâmbetul pe buze şi cu o jovialitate de neegalat. Am fost privilegiaţi să îl avem alături de noi în toţi aceşti ani, va rămâne un exemplu de poliţist şi de om cu o bunătate şi bogăţie sufletească aparte. Cu lacrimi în suflete şi mâhnire profundă pentru dispariţia fulgerătoare şi mult prea devreme a comisarului-şef de poliţie dr. Liviu Ţiulescu, îi aducem un ultim omagiu“, au fost cuvintele de despărțire ale polițiștilor doljeni.

Cariera

După ce a terminat cursurile Şcolii de Ofițeri, Liviu Țiulescu a fost repartizat la IPJ Dolj. Ulterior a urmat cursurile Facultăţii de Drept din cadrul Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“ Bucureşti, pe care a absolvit-o în anul 1993 cu examen de licenţă. În 2013, după susţinerea tezei de doctorat la Universitatea din Craiova, i s-a conferit titlul ştiinţific de doctor în Sociologie.
Începând cu data de 31 iulie 1990, Liviu Țiulescu a îndeplinit funcţia de ofiţer operativ și specialist în cadrul  Poliţiei Filiaşi, iar în septembrie 1995 a fost promovat adjunct al şefului Poliţiei Filiaşi. Din ianuarie 2001, Liviu Țiulescu a fost şef al Poliţiei Filiaşi, iar din februarie 2004 și până în aprilie 2005, când a fost promovat adjunct al șefului IPJ Dolj, a ocupat funcţia de şef al Poliţiei Municipiului Craiova.
Pentru rezultatele deosebite obţinute, Liviu Țiulescu a fost recompensat cu avansarea în gradul profesional următor, cel de comisar și comisar-șef, înaintea îndeplinirii stagiului minim. În anul 2010, Liviu Țiulescu a primit Ordinul Onorific „În Serviciul Patriei“ pentru 20 de ani de activitate în domeniul apărării, ordinii publice şi siguranţei naţionale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS