9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCumpăraţi produse la promoţie aproape expirate?

Cumpăraţi produse la promoţie aproape expirate?

Comercianţii care fac promoţii cu produse la limita expirării ar putea fi obligaţi să le expună în rafturi separate şi semnalizate

Cumpăraţi produse la promoţie care mai au una-trei zile până la expirarea termenului de valabilitate? Pornind de la o practică existentă pe piaţă, parlamentarii au iniţiat un proiect de lege pentru completarea art. 33 din OG nr. 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor pe piaţă, prin care vor să reglementeze comerţul cu produse aflate la limita expirării.
„Este normal ca pe etichete să fie trecute toate informaţiile, plecând de la compoziţia alimentului până la termenul de valabilitate, acest lucru fiind în favoarea cumpărătorului. Este un plus pentru acesta ca produsele aflate aproape de termenul de expirare să fie puse în vânzare în standuri separate, care să fie vizibile. Produsele alimentare, prin natura loc, sunt perisabile. De aceea, este imperios necesar ca acestea să fie expuse în standuri separate înainte cu câteva zile de a expira, pentru o informare corectă a consumatorului şi pentru respectarea tuturor cerinţelor de siguranţă alimentară“, se arată în motivarea proiectului de hotărâre.
Potrivit modificării propuse, „produsele aflate la comercializare cu preţ redus/oferte promoţionale, cu trei zile înainte de expirarea datei durabilităţii minimale/datei limită de consum aferente produselor alimentare sau a termenului de valabilitate/datei de minimă durabilitate aferente produselor nealimentare se sortează şi se expun la comercializare separat, cu informarea corectă, completă şi precisă a consumatorilor“. Nerespectarea acestor prevederi „este considerată practică comercială incorectă şi se sancţionează conform reglementărilor legale în vigoare“. Proiectul de lege (PL nr. 20/2014) a fost adoptat de Senat în februarie 2014 şi a ajuns în dezbatere la Camera Deputaţilor.

Promoţia bate valabilitatea

Criticii proiectului de hotărâre susţin că legiuitorul limitează comportamentul de protecţie a consumatorilor doar pentru produsele aflate la promoţie. Riscul este ca magazinul să nu vândă la promoţie produsele aflate la limita expirării, ci să le păstreze nesemnalizate pe raft. „Ca şi consumator, am observat că este o practică a unor magazine să expună aceste produse mai în faţă. Până la urmă, la promoţie sau nu, este şi interesul nostru, ca şi consumatori, să citim etichetele şi să vedem dacă produsele sunt în termenul de valabilitate. Dacă legea intră în vigoare, magazinele mari probabil că ar trebui să aibă la fiecare raion un raft cu asemenea produse, vândute la promoţie“, a precizat Dan Vasile, comisar la Protecţia Consumatorilor Dolj.
Craiovenii intervievaţi de GdS au păreri împărţite despre achiziţia acestor produse. „Chiar dacă produsele mai au câteva zile până să expire şi le consum în termenul de valabilitate, le cumpăr. Altfel nu“, a spus Aurel Ion. „De obicei, nu verific etichetele alimentelor înainte de a le cumpăra. M-am obişnuit aşa“, a afirmat George Ilie, un consumator care cumpără pe încredere.
„Eu nu aş achiziţiona produse care mai au câteva zile până să expire. De obicei, cumpăr de la magazinele mici şi de la piaţă, de la ţărani, că sunt mai sănătoase“, a spus Aurora Marin, o consumatoare care a precizat că obişnuieşte să mănânce sănătos.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS