14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFocar de păduchi la grădiniţa şi şcoala din Cioroiaşi

Focar de păduchi la grădiniţa şi şcoala din Cioroiaşi

http://www.youtube.com/watch?v=IYMhhWKaSFI

De câteva săptămâni, la Şcoala Gimnazială din Cioroiaşi este focar de pediculoză. Luni, s-a făcut un nou triaj epidemiologic, dar paraziţii nu au dispărut din părul celor mici. Unii părinţi spun că nu îşi vor mai lăsa copiii la şcoală şi grădiniţă.

Păduchii au fost găsiţi prima dată la grădiniţă, care funcţionează în acelaşi corp de clădire cu şcoala gimnazială. Nu a trecut mult timp până când şi printre şcolari s-au găsit purtători ai acestor paraziţi. Medicii le-au confirmat contaminarea în urmă cu două săptămâni, la reclamaţia părinţilor. În urma controlului de luni, s-a constatat că mai sunt elevi care nu au scăpat de pediculoză, iar pericolul de contaminare există.
„Păduchele preferă un mediu curat. Pleacă de la cei murdari la cei curaţi şi riscul de a se infesta toţi copiii este foarte mare. Pentru a preveni acest lucru, trebuie să ne spălăm, să ne tundem, să facem curăţenie acasă ca să nu avem un mediu de unde să venim cu astfel de paraziţi. La nivelul şcolii am găsit acum două cazuri la care se adaugă alte două-trei cazuri cu ouă de păduchi, care atestă că pe acolo a trecut un parazit viu. Dar sunt şampoane antipediculare, există săpun. Nu este o tehnică extraordinar de grea pentru curăţare. Pentru a preveni repetarea acestei situaţii, este nevoie ca apoi o dată pe săptămână copilul să fie spălat pe cap. Şcoala nu are ce măsuri să ia. Singurul lucru care trebuie făcut este ca părinţii care au fetiţe să le lege părul în codiţe cât mai strâns“, a declarat Marina Greiere, medic primar de medicină de familie la Cioroiaşi.

DSP Dolj recomandă izolarea copiilor infestaţi cu păduchi

Directorul şcolii din Cioroiaşi spune că în această situaţie nu poate decât să discute cu părinţii şi să colaboreze cu cadrele medicale pentru controale periodice. „Am verificat copiii şi cu cadrele medicale, dar şi cu colegele educatoare, pentru că prima dată a izbucnit la grădiniţă. S-a luat legătura cu familia pentru a spori atenţia asupra igienei copiilor. Este posibil să se fi găsit copii cu astfel de probleme şi în alţi ani, pentru că avem o comunitate în care nu sunt condiţii de igienă, nu este canalizare şi apă curentă. Poate ar mai trebui şi ceva educaţie. Numai că, dacă au mai fost astfel de cazuri, nu s-a făcut agitaţie“, a declarat directorul şcolii, Dan Panait.
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dolj spun că astfel de cazuri de pediculoză se întâlnesc în special după vacanţe, iar recomandarea este ca elevii contaminaţi să fie izolaţi şi trataţi corespunzător.
„În urma ultimului triaj epidemiologic în Dolj, am avut 190 de cazuri de pediculoză, dintre care 123 în mediul urban şi 67 în mediul rural. S-au luat măsurile de tratament, plecând de la şampoanele antiparazitare, care se găsesc în farmacii, şi până la loţiuni şi unguente. Dacă aceste medicamente omoară paraziţii vii, rămâne pericolul ouălor de paraziţi care impun o igienă riguroasă. Ideal ar fi tunsul zero. Îngrijirea durează cel puţin o săptămână, maximum două săptămâni, pentru ca din acele ouă să nu mai iasă noi paraziţi. În cazul în care un copil este diagnosticat cu pediculoză, este bine să nu mai participe la activităţile la clasă, să fie izolat. Contactul destul de apropiat din bancă poate determina afectarea vecinului“, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Dolj. Medicii spun că pediculoza nu trebuie tratată cu indiferenţă. Copiii care nu scapă la timp de păduchi pot să dezvolte şi infecţii capilare destul de periculoase.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS