9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSărbătoare în pădurea de salcâm din Poiana Mare

Sărbătoare în pădurea de salcâm din Poiana Mare

http://www.youtube.com/watch?v=pqE0thO8zwU

\n

Pădurea de la Poiana Mare a fost ieri loc de petrecere câmpenească cu mici, bere şi muzică populară. Aici s-a desfăşurat Sărbătoarea Salcâmului, care adună laolaltă petrecăreţi, dar şi apicultori ce campează în zonă.

De peste 30 de ani, în Poiana Mare se obişnuieşte ca, atunci când înfloresc salcâmii, oamenii să se strângă şi să se bucure de frumuseţea locului. De Sărbătoarea Salcâmului, localnicii vin în pădure de la primele ore ale dimineţii, fie cu căruţele trase de cai,  fie cu maşinile, şi încing grătarele. Activităţile se desfăşoară în acompaniament de muzică populară, care adună petrecăreţii la horă.
„Sunt peste zece hectare de pădure de salcâm. Este unul din puţinele locuri unde în fiecare an înfloresc salcâmii şi asta e motiv de bucurie. Petrecem câmpeneşte în compania cântăreţilor de muzică populară. În acest an, am adus zece interpreţi, pentru a oferi un program folcloric diversificat celor care vin în poiană“, a spus Marin Vintilă, primarul comunei.

Ploaia nu i-a oprit

Vremea nu a fost ieri tocmai prietenoasă cu petrecăreţii. La prânz, a început să plouă, dar asta nu i-a descurajat. Cei care aveau grătarele deja încinse le-au protejat cu umbrele şi au sperat ca ploaia să se oprească pentru a putea face friptura. „Dacă nu se opreşte ploaia, aşa prăjim carnea, cu umbrela deasupra grătarului. Nu plecăm de aici, că am venit să ne distrăm. Stăm până deseară“, a spus Florea Albişoru. Alţii au renunţat la grătar şi au cumpărat mici de la comercianţi. „Petrecem foarte bine cu bere şi cu mici, care sunt foarte buni. Venim de la oi şi o să punem alături şi o bucată de brânză. Este foarte frumos, chiar dacă plouă“, a spus Mărin Dianu. Ploaia nu i-a speriat nici pe oamenii prinşi în hore. „Nu plecăm de aici, mai ales că este mai frumos decât anul trecut. Avem mai mulţi interpreţi de muzică populară. Este şi lume mai multă“, a pus Gabriela Vlăsceanu. Pentru cei tineri, au fost amenajate locuri speciale de distracţie.

Floarea de salcâm, căutată şi de apicultori

Pe lângă petrecăreţi, în Poiana Mare au venit şi apicultorii cu stupii lor. Este printre puţinele locuri din ţară unde au găsit floare de salcâm pentru albine şi spun că este un an foarte slab pentru apicultură.
„Din 1973 mă ocup de apicultură. În majoritatea anilor s-a obţinut producţie, dar acum este primul an dezastruos. Din cauza ploilor, a temperaturilor scăzute, nu se face floarea de salcâm, iar albinele mor, neavând hrana necesară. Am fost la Crivina, am stat o săptămână, dar a fost jalnic. Găseau o floare de salcâm la o sută de metri. Poiana Mare este singurul loc unde au înflorit salcâmii. Aici au venit apicultori din toată ţara. Noi  suntem de trei săptămâni, de când a început floarea, care acum este pe final“, a spus Victor Pătru.
Chiar dacă în Poiana Mare au găsit floare de salcâm, apicultorii spun că sunt şanse slabe să se facă miere, pentru că nu are suficient polen, iar în această perioadă este folosită de albine mai mult ca hrană. „Am venit cu albinele aici, pentru că încercăm să repopulăm stupii. Neavând flori, stupii s-au depopulat, iar pentru cele care au rămas am cumpărat hrană. Nu sunt şanse pentru miere“, a spus Vasile Tudora. Chiar dacă nu vor pleca cu miere în stupi, pentru a respecta tradiţia locului, apicultorii au participat şi ei la Sărbătoarea Salcâmului, petrecând cu mici şi bere şi ascultând muzica de la distanţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS