11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn nou scandal în mişcarea sindicală din CEO

Un nou scandal în mişcarea sindicală din CEO

\n

Un nou scandal zguduie mişcarea sindicală din mineritul Olteniei. Liderii a două sindicate sunt puşi în situaţia de a colabora, cu toate că în ultimele luni nu au avut nici un fel de tangenţe şi chiar s-au contestat cu tărie. Este vorba de Ion Ruşeţ, liderul sindicatelor desprinse din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie – cel care doreşte să înfiinţeze un sindicat majoritar la nivelul Complexului Energetic Oltenia, şi Constantin Creţan, liderul Federaţiei „Univers“, la nivelul judeţului Gorj. În fapt, Constantin Creţan este unul dintre contestatarii fervenţi ai lui Ion Ruşeţ şi chiar a depus contestaţii, în momentul în care acesta a încercat să înfiinţeze în instanţă Sindicatul Mine Energie Oltenia. Magistraţii Tribunalului Gorj au respins la jumătatea săptămânii trecute înfiinţarea Sindicatului Mine Energie Oltenia, condus de Ion Ruşeţ. Pentru a putea intra la negocieri cu administraţia Complexului Energetic Oltenia, Ion Ruşeţ a negociat intens săptămâna trecută cu liderii de la nivel naţional ai Federaţiei „Univers“ şi a ajuns la un acord cu aceştia.

Ce se întâmplă cu liderul local?

Ion Ruşeţ, liderul sindicaliştilor care nu mai vor să fie reprezentaţi de Marin Condescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, a declarat că la sfârşitul săptămânii trecute liderii celor 11 sindicate din cadrul Complexului Energetic Oltenia au semnat un acord cu şefii Federaţiei „Univers“ din Bucureşti. „Situaţia este acum clară din punctul nostru de vedere. Noi am mers să ne afiliem la Federaţie în numele a peste 9.000 de mineri şi energeticieni. Cei de la «Univers» au semnat şi ei acordul, iar pe 29 aprilie este programat Consiliul Naţional al Federaţiei, pentru afilierea sindicatelor din cadrul Complexului Energetic Oltenia. Au fost foarte interesaţi să primească în Federaţie atâtea mii de membri. În ceea ce îl priveşte pe domnul Creţan, de la Gorj, a rămas să am eu o discuţie cu dânsul. Vedem ce se va întâmpla în urma acestei discuţii“, a precizat Ion Ruşeţ, care crede că va ajunge la o înţelegere cu liderul de sindicat Constantin Creţan.

Creţan spune că nu va colabora cu Ruşeţ

Ion Ruşeţ a mai declarat că, după aprobarea afilierii la Federaţia „Univers“ a sindicatelor pe care le reprezintă, discuţiile cu administraţia Complexului Energetic Oltenia privind actul adiţional la contractul colectiv de muncă ar putea începe în luna mai. La rândul său, liderul de sindicat Constantin Creţan nu vede cu ochi buni intrarea sindicatelor coordonate de Ion Ruşeţ în Federaţia Univers, din care face şi el parte şi care este semnatară a contractului colectiv de muncă din Complexul Energetic Oltenia.
„Nu voi colabora niciodată cu oamenii compromiși care au lucrat cu Marin Condescu. Am un dinte împotriva multor lideri de sindicat care au părăsit ca șobolanii corabia lui Condescu când s-a scufundat“, a spus Constantin Crețan. Rămâne de văzut dacă se va ajunge la un compromis sau Constantin Creţan va lua o decizie în ceea ce priveşte rămânerea alături de Ruşeţ, în cazul în care Federaţia „Univers“ va aproba afilierea sindicatelor din Complexul Energetic Oltenia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS