11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePoliticieni corupți - împreună pentru a-și proteja banii

Politicieni corupți – împreună pentru a-și proteja banii

Statele Unite ale Americii se vor concentra în viitor pe intensificarea acțiunilor în lupta împotriva corupției în Europa Centrală și de Est și în Balcani, în strânsă colaborare cu Uniunea Europeană, pentru a ajuta țările din această regiune să încurajeze o guvernare curată și responsabilă, o societate civilă liberă și puternică și o mass-media independente, a declarat Victoria Nuland (foto), secretarul de stat adjunct american pentru afaceri europene și euroasiatice, informează site-ul Departamentului de Stat al SUA.
Victoria Nuland a afirmat, într-o audiere care a avut loc joi în Comisia pentru Afaceri Externe din Senatul SUA că, în contextul crizei din Ucraina, SUA și-au concentrat atenția nu doar pe Europa Centrală și de Est, ci pe o întreagă serie de provocări de securitate transatlantice – însă și oportunități – pe calea către o Europă unită, liberă și pașnică.
Totodată, oficialul american a exprimat îngrijorarea Washingtonului în legătură cu presiunea pe care această criză o pune asupra Republicii Moldova, Georgiei, Armeniei, Azerbaidjanului și altor vecini ai Ucrainei. Republica Moldova a fost, în special, victima unor presiuni economice din partea Rusiei, a intensei propagande susținute de Moscova împotriva aspirațiilor sale de asociere cu UE și a eforturilor separatiste reînnoite din Transnistria și Găgăuzia, a mai spus Victoria Nuland, subliniind că SUA și-au sporit în ultimele luni sprijinul politic și economic pentru Republica Moldova și pentru alte state din regiune, iar acest sprijin va fi în continuare unul susținut.
Însă, criza din Ucraina a evidențiat altă provocare profundă și în creștere în spațiul euro-atlantic. Protestatarii din Piața Maidan au avut multe nemulțumiri. Însă, una dintre ele care a însuflețit în timpul revoluției întreaga Ucraină a fost corupția omniprezentă care afecta de prea mult timp fiecare aspect al politicii, economiei și structurii sociale din această țară, a mai spus secretarul de stat adjunct american.

Aspirațiile cetățenilor, călcate în picioare în interesul oligarhilor corupți

Victoria Nuland a afirmat că în unele țări din Centrul și Estul Europei și din Balcani se observă „o tendință îngrijorătoare, aspirațiile cetățenilor fiind călcate în picioare în interesul oligarhilor corupți“, care „își folosesc banii și influența pentru a înăbuși opoziția politică și pe cei care nu sunt de acord cu ei, pentru a cumpăra politicieni și mass-media, pentru a slăbi independența justiției și drepturile ONG-urilor“.
Oficialul american atrage atenția că se observă un număr tot mai mare de oligarhi și politicieni corupți care lucrează împreună, inclusiv în afara țării, pentru a se susține reciproc cu scopul de a-și menține influența și de a-și proteja banii care alimentează acest sistem.
„Un astfel de sistem corupt nu numai că slăbește democrațiile din interior, însă le face vulnerabile și la influențele de corupție din afara granițelor care doresc să exercite o influență politică și economică nejustificată asupra politicilor stat și factorilor de decizie“, a afirmat Victoria Nuland.
„Cu alte cuvinte, a subliniat ea, în multe părți ale Europei, lupta împotriva corupției trebuie să fie o prioritate națională cu scopul de a proteja democrația și suveranitatea statelor“, a spus Nuland.
„În plus, față de revitalizarea legăturilor noastre de securitate transatlantice, noi trebuie, de asemenea, să ne consolidăm legăturile economice și să accelerăm creșterea și crearea de locuri de muncă de ambele părți ale Atlanticului, prin finalizarea acordului ambițios de Parteneriat Transatlantic pentru Comerț și Investiții“, a mai spus Victoria Nuland, adăugând că eforturile pe care le depun țările din zona euro pentru consolidarea sistemului bancar și pentru crearea de noi reforme va oferi de asemenea investitorilor încredere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS