17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUniversitatea din Craiova a stabilit condiţiile de admitere

Universitatea din Craiova a stabilit condiţiile de admitere

Senatul Universităţii din Craiova a stabilit şi a votat condiţiile de admitere la studii de licenţă şi master. De asemenea, a înaintat propunerile privind cifra de şcolarizare şi în acest an se încearcă creşterea locurilor bugetate şi scăderea celor  de la taxă.

Pentru sesiunea de admitere din acest an la studiile de licenţă se menţine examenul de admitere la Facultatea de Teologie – specializarea teologie pastorală. Candidaţii vor trece mai întâi printr-o probă eliminatorie pe 24 iulie, apoi printr-o probă scrisă la dogmatică pe 25 iulie, pentru care s-a şi publicat bibliografia. Nota de la examenul scris va reprezenta 70% din media de admitere, la care se adaugă şi media examenului de bacalaureat în proporţie de 30%.
Aceeaşi metodă de selecţie bazată pe examen scris se păstrează şi la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale pentru domeniul drept. Absolvenţii de liceu vor fi supuşi unor teste-grilă care să le verifice cunoştinţele de limba română. Evaluarea se va derula în intervalul 24-27 iulie. Probe de competenţe vor susţine şi concurenţii care aleg specializările Muzică, Teatru şi Artele Spectacolului sau Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul Facultăţii de Litere. Acestea se vor derula pe 25 şi 26 iulie. Probe de aptitudini vor susţine şi cei care vor opta pentru Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport şi în perioada 21-23 iulie.
La celelalte facultăţi şi specializări admiterea se va face pe bază de dosar, fiind luată în calcul doar media examenului de bacalaureat. Potrivit calendarului de admitere şi în acest an vor fi două sesiuni, prima începând cu 15 iulie. În ceea ce priveşte admiterea la programele de master, aceasta se va derula în luna septembrie şi va consta în probe scrise sau interviuri la toate facultăţile Universităţii din Craiova.

Modificări la cifra de şcolarizare

În ceea ce priveşte cifra de şcolarizare se aşteaptă modificări. Propunerile conducerii Universităţii din Craiova vizează creşterea cifrei de şcolarizare pentru învăţământul finanţat de la buget cu 687 de locuri la licenţă şi master. Dacă în anul universitar 2013-2014 pentru programele de licenţă au fost alocate 2.870 de locuri la buget, pentru anul universitar următor sunt propuse 3.237 de locuri, iar la master, în loc 1.620 de locuri, s-a propus aprobarea a 1.940 de locuri. Scăderi se înregistrează pe partea de învăţământ la taxă. La licenţă vor fi 3.024 de locuri, cu 800 mai puţine decât anul trecut, când erau 3.894 de locuri, iar la master vor fi 1.750 de locuri, în loc de 1.976. Planul de şcolarizare pentru anul universitar 2014-2015 nu a primit însă avizul Ministerului Educaţiei care va stabili cifrele finale. Acesta se aşteaptă să apară în perioada următoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS