17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSechestru pe averea judecătoarelor lui Dinel

Sechestru pe averea judecătoarelor lui Dinel

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au comunicat, ieri, că cele trei judecătoare de la Curtea de Apel Bucureşti care l-au scăpat pe omul de afaceri craiovean Dinel Staicu de pedeapsa de şapte ani de puşcărie sunt cercetate şi pentru comiterea infracţiunii de fals intelectual şi li s-a instituit sechestru pe bunuri.
Iniţial, pe 13 februarie, procurorii anticorupţie comunicaseră că Liliana Bădescu, Veronica Cîrstoiu şi Dumitriţa Piciarcă, judecătoare la Curtea de Apel București, sunt cercetate penal pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu şi favorizarea infractorului. Procurorii au reţinut că, în calitate de judecătoare la Curtea de Apel București, cele trei și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, cu prilejul emiterii deciziei penale nr. 381/22.02.2012 în dosarul fraudării Băncii Internaţionale a Religiilor (BIR). Decizia viza admiterea unei contestații în anulare depuse de Dinel Staicu față de o hotărâre prin care, anterior, alt complet al aceleiași instanțe îl condamnase definitiv la şapte ani de puşcărie. Magistratele au admis contestația în anulare, iar Dinel Staicu a obținut un avantaj patrimonial prin faptul că a scăpat şi de plata despăgubirilor către Banca Internaţională a Religiilor (18.839.684,5 de lei).
Anchetatorii au mai explicat că, la admiterea contestației în anulare, cele trei judecătoare au invocat autoritatea de lucru judecat, respectiv că, anterior pronunțării definitive a pedepsei de condamnare a lui Dinel Staicu de către Curtea de Apel București, o altă instanță de judecată (Curtea de Apel Craiova) ar fi pronunțat o decizie opusă, așadar favorabilă condamnatului, pentru aceleași fapte.
„Serviciile“ magistratelor l-ar fi costat pe Dinel Staicu 630.000 de euro, bani care ar fi ajuns la Veronica Cîrstoiu prin intermediul avocatei Adriana Dascălu. Aceste fapte privesc însă un alt dosar, care este deja pe rolul instanţelor de judecată.
Ieri, procurorii DNA au precizat că în cazul celor trei judecătoare s-a dispus extinderea urmăririi penale şi pentru infracţiunea de fals intelectual.
În cazul acestei infracţiuni, anchetatorii susţin că „cele trei judecătoare au falsificat, cu prilejul redactării, decizia penală nr. 381 din 22.02.2012, pronunţată în dosarul nr. 9972/2/2011“.

Sechestru pe bunurile judecătoarelor

Anchetatorii încearcă acum să obţină de la magistrate despăgubirile datorate de Dinel Băncii Internaţionale a Religiilor. Astfel, procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurator până la concurenţa sumei de 18.839.684,5 lei asupra unor bunuri și conturi bancare aparținând celor trei inculpate. Astfel, Veronica Cîrstoiu are sechestru pe conturile bancare, pe două apartamente, două terenuri intravilane de peste 3.000 mp și un teren extravilan de 1.800 mp. Dumitriţei Piciarcă i-a fost pus sechestru pe conturile bancare, pe apartament și pe două imobile deţinute în coproprietate, iar în cazul Lilianei Bădescu pe un autoturism VW Touareg și un apartament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS