10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii vor putea lucra în orice domeniu în Europa

Românii vor putea lucra în orice domeniu în Europa

Parlamentul European a aprobat ieri o Directivă privind măsurile de facilitare a exercitării drepturilor muncitorilor, care le oferă cetăţenilor europeni posibilitatea de a apela la justiţie în cazul discriminării pe motiv de cetăţenie.

În ciuda faptului că de la 1 Ianuarie 2014 restricțiile pe piața muncii pentru românii din Europa au fost ridicate, au mai fost țări care au analizat poslibilitatea introducerii unui regim semi-liber, în așa fel încât românii să poată avea liber doar în unele domenii. Directiva actuală interzice total astfel de practici.
Pe de alta parte, încă exista funcționari care din exces de zel abuzează de faptul că românii nu își cunosc legile, îngrădindu-le drepturile. Mai sunt şi angajatori care pe motiv de cetățenie îngrădesc drepturile la angajare, la remunerare sau la condiții de muncă.

Federaţia asociațiilor de români din Europa (FADERE) a denunțat de mai multe ori aceste practici şi există mai multe procese şi chiar sentințe favorabile în acest sens. Două portale de oferte de muncă au fost închise în urma reclamațiilor pentru că pe ele nu te puteai înscrie dacă nu erai cetațean spaniol.
Uniunea Europeană este dispusă să creeze un cadru legal în așa fel încât fiecare cetățean din Europa să aibe posibilitatea să fie angajat în orice alt membru UE. În acest moment, 15% dintre europeni se tem încă să plece în altă țară să lucreze din cauza obstacolelor, cum ar fi și cel legat de accesul la anumite posturi condiţionat de naționalitate.
Sâmbătă, 15 martie, sub numele „Dreptul tău în Europa”, în Europa, FADERE va începe în Spania o serie de seminarii şi prezentări pe teme juridice. Este un proiect pilot pe care FADERE intenţionează să îl facă în toate comunitățile mari de români din Europa. În sprijinul FADERE a venit şi casa de avocatură “Paredes y Asociados”, care are avocați bine pregătiți în Drept Civil, Penal si European. „Eu sper că o cunoaștere mai bună a legilor la nivel european să îi facă pe români mai curajoși să denunțe toate abuzurile cu care se confruntă”, a declarat Daniel Țecu,  președinte FADERE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS