20.6 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGuvernul Ponta, dat drept exemplu negativ de Comisarul european pentru Justiţie

Guvernul Ponta, dat drept exemplu negativ de Comisarul european pentru Justiţie

Comisarul european pentru Justiţie, Viviane Reding, a dat România drept exemplu negativ, pentru „încercarea de desfiinţare a Curţii Constituţionale, din 2012”, considerat drept  „un exemplu de ameninţare sistemică la adresa statului de drept”. Potrivit realitatea.net, acest lucru s-a petrecut în contextul în care Comisia Europeană a adoptat ieri un nou cadru juridic pentru abordarea încălcării statului de drept, în ţările Uniunii Europene.

Noul cadru instituie un instrument de avertizare timpurie, care permite Comisiei să iniţieze un dialog cu statul membru unde se înregistrează încălcări ale statului de drept. Comisarul european pentru Justiţie a notat că era nevoie de acest cadru şi a folosit ca argument cazul României anului 2012.

„Vă pot da un exemplu din trecutul recent, încercarea de a desfiinţa Curtea Constituţională, pentru că aceasta a criticat prea des felul în care legislaţia Guvernului a fost prezentată. Acesta a fost cazul României”, a spus Viviane Reding.

Viviane Reding a mai spus că şi în Ungaria independenţa justiţiei a fost ameninţată şi a explicat cum ar putea fi de ajutor noul sistem.

„Aţi înţeles că am avut de rezolvat unele probleme, în anii trecuţi. A trebuit să fim foarte imaginativi, pentru că Tratatul nu prevede nicio măsură, în afară de articolul 7 (suspendarea dreptului de vot în Consiliul U.E., pentru ţările care încalcă statul de drept – n.r.), care este „bomba atomică”. Înainte să foloseşti această măsură, trebuie sa încerci să rezolvi problema”, a spus Reding.

Reding a subliniat că respectarea statului de drept e o „condiţie indispensabilă pentru protecţia tuturor celorlalte valori fundamentale pe care se întemeiază Uniunea”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS