20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova a sărbătorit 81 de ani de Protecţie Civilă

Craiova a sărbătorit 81 de ani de Protecţie Civilă

http://www.youtube.com/watch?v=XPboqilnh5A

\n

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia“ a aniversat vineri, printr-un eveniment organizat la Primăria Craiova, 81 de ani de protecţie civilă. Curajul pompierilor a fost recunoscut atât de autorităţile locale şi judeţene, cât şi de cei mai mici craioveni, care şi-au arătat, cu sinceritate şi gingăşie, dragostea faţă de oamenii care se luptă cu nenorocirile pentru a salva alţi oameni.

În anul 1930, Ministerul de Interne al României elabora Regulamentul Apărării Pasive Contra Atacurilor Aeriene, aprobat prin înalt Decret Regal. Trei ani mai târziu, la 28 februarie 1933, prin Decretul Regal nr. 468, se aproba Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene care, prin prevederile sale, detaşează net apărarea pasivă de apărarea activă. Momentul este considerat drept actul de naştere al Protecţiei Civile.
La 81 de ani de la acest decret, autorităţile locale şi judeţene au marcat această zi împreună cu pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Oltenia“.
„Este un moment deosebit, în care societatea civilă poate să cinstească o instituţie care ne este foarte aproape, care astăzi vine în faţa noastră cu fruntea sus şi căreia noi putem să-i spunem «Felicitări pentru ceea ce aţi făcut!»“, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa. Acesta a primit, din partea şefului ISU „Oltenia“, colonelul Constantin Florea, o distincţie pentru sprijinul acordat în implicarea în proiectele europene şi în dotarea ISU „Oltenia“ cu tehnică modernă.

Pompierii, pe primul loc ca încredere în Craiova

Primarul Lia Olguţa Vasilescu a menţionat faptul că, în urma unui sondaj efectuat la nivelul Craiovei, oamenii au cea mai mare încredere în pompieri. „La mulţi ani şi bine aţi venit în această frumoasă clădire, pe care anul acesta ne-am propus să o renovăm şi datorită dumneavoastră sau, mai precis, din cauza amenzilor pe care ni le-aţi dat! Ne-au usturat un pic, dar ne-am dat seama că aţi făcut-o pentru binele nostru şi al cetăţenilor. Vrem să vă mulţumim pentru întreaga activitate. Sondajul de opinie pe care l-am efectuat la Craiova până la finalul anului trecut relevă ceea ce ştiam şi din sondajele naţionale: sunteţi pe primul loc în încrederea populaţiei din municipiul Craiova, ceea ce vă onorează“, a spus primarul Craiovei.
În cadrul evenimentului de vineri, prefectul Marius Cristinel Deca, reprezentantul guvernului în teritoriu, i-a oferit o distincţie onorifică şefului ISU „Oltenia“, colonelul Florea, pentru faptele deosebite, iar plutonierii Alexandru Laurenţiu Păsărică şi Lucian Mihnea Ionuţ Banghea au fost înaintaţi în grad. Colonelul Florea a transmis, totodată, mesajul lui Raed Arafat, secretar de stat în MAI şi şeful Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență.

„Pentru copiii care rămân în foc, pompierii vin imediat“

După întâlnirea aniversară de la primărie, autorităţile au mers pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ pentru a vedea o parte din tehnica de luptă a pompierilor: o barcă pneumatică, o ambulanţă SMURD, dar şi Centrul Mobil de Comandă şi Control, punctul de unde se vor lua cele mai importante decizii în cazul producerii unor dezastre naturale. Totodată, prichindei de la mai multe şcoli din Craiova au fost premiaţi pentru desenele şi picturile în care au descris, prin ochi de copil, activitatea pompierilor.
„Eu spun despre ei că sunt nişte oameni buni, foarte curajoşi. Şi pentru copiii care rămân în foc vin imediat“, a rezumat o fetiţă de la Şcoala „Mihai Eminescu“ activitatea pompierilor. Un băieţel, pasionat de grenade, a spus că vrea să fie la fel ca ei: „Sunt foarte buni, ei muncesc pentru salvarea oamenilor, îi ajută, sunt nişte oameni cu suflet bun. Când o să fiu mare, vreau să mă fac pompier ca ei şi să ridic grenade, pentru că am auzit că ridică grenade“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS