10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateIncubator 107: Cum vor cinci tineri să schimbe Craiova

Incubator 107: Cum vor cinci tineri să schimbe Craiova

Cinci tineri iubitori de frumos şi plini de viaţă vor să schimbe faţa Craiovei. Asta şi-au propus Irina, Flavia, Veronica, Adela şi Marius, care au adus în Craiova Incubator 107, o mişcare pornită din Bucureşti menită să înveţe orice pe oricine. Incubatorul îşi propune să aducă meşteri în diverse domenii, care să-i înveţe pe craioveni lucruri noi, să-i îndemne să socializeze şi să promoveze cultura.

Incubator107 este un proiect care a pornit în mansarda unei case din Bucureşti, în aprilie 2011, la iniţiativa Asociaţiei Culturale „Macaz“. Cu timpul, incubatorul a ajuns în Braşov, Cluj, Iaşi, Timişoara şi Oradea, iar acum a venit momentul ca şi Craiova să se bucure de el. Irina Tănăsescu a fost cu ideea, iar ei i s-au alăturat Flavia Fleancu, Veronica Teodorescu, Adela Nedelcu şi Marius Pandelea. „Ideea a pornit de la prietenii mei din Timişoara. Eu am fost plecată acolo vreo patru luni şi am participat la o nocturnă de-a Incubatorului. Am zis că în Craiova nu se organizează nimic, iar unul dintre motivele pentru care am venit din Timişoara a fost ca să fac un incubator aici, în Craiova. Încercăm să creăm o comunitate în care oricine poate învăţa orice pe oricine. Orice om care este pasionat de un anumit domeniu, nu contează dacă are diplomă, pur şi simplu să-i placă ceea ce face, poate să ţină ateliere şi să-i înveţe pe ceilalţi în cadrul Incubatorului. O să facem seri tematice şi pentru copii, de film, de muzică pe vinil, poate un club de citit, deci nu ne oprim la un singur eveniment. Poate participa absolut oricine, începând de la copii cu părinţi şi până la pensionari“, a explicat Irina.

„Părem a fi generaţia nouă care vrea să aducă ceva frumos în Craiova“

Pentru că Incubatorul funcţionează pe bază de voluntariat, alături de Irina se află patru prieteni buni. Veronica Teodorescu are 22 de ani şi s-a alăturat pentru că vrea să ajute. „Ştiam de acum un an de Incubator 107 din Bucureşti şi mi s-a părut foarte tare iniţiativa. Când am auzit că s-a făcut şi în Craiova i-am contactat pe Facebook, le-am zis la ce mă pricep eu şi că vreau să fac parte din proiect. Eu îi ajut pe grafică, adică afişe şi tot ce ţine de imaginea lor“, povesteşte Veronica. Adela, pe de altă parte, se ocupă cu promovarea Incubatorului. „Mi se pare o iniţiativă frumoasă, un mijloc de a schimba Craiova în bine, şi îmi place că lucrez cu oameni foarte drăguţi. Părem a fi generaţia nouă, postcomunistă, care vrea să aducă ceva frumos în Craiova. Oferind ateliere, vom putea educa oamenii să împărtăşească, să vină cu ceva creativ. Eu sunt cea care ajută la promovare, la crearea de contacte, la legătura cu presa sau cu alte organizaţii care ne-ar putea ajuta“, explică Adela. Alături de ei este şi Flavia, care are 25 de ani şi doreşte să contribuie la împrospătarea culturii din Craiova: „Vorbeam într-o seară cu Irina şi îmi povestea de Timişoara, ne-am uitat una la alta şi ne-am hotărât să începem ceva de genul ăsta. E ceva proaspăt în Craiova şi sperăm să prindă, să culturalizăm oamenii şi să-i facem să fie mai deschişi. Eu o să mă ocup de partea juridică şi de organizare“. Marius, momentan singurul băiat din echipă, va fi tot pe partea juridică. „Sunt prieten cu Irina şi cu Flavia de ceva timp. Eu ştiam ceva despre proiect de mai demult şi ideea este foarte ok. Cum au zis şi ele, la noi în Craiova e mare sărăcie de aşa ceva, şi cât putem noi o să încercăm să promovăm chestia asta şi o să încercăm să aducem concetăţenii noştri pe un drum mai bun decât sunt acum“, speră Marius.

Incubatorul caută voluntari şi meşteri!

Incubator 107 Craiova caută voluntari care să îi ajute, dar şi un sediu stabil. Momentan, ei sunt găzduiţi de cafeneaua Bande a Part (A.I. Cuza, nr. 4A), dar îşi doresc cu tărie să aibă un loc al lor, unde să-şi ţină evenimentele, atelierele şi unde să se întâlnească pentru a pune la cale ce vor să facă. Primul lor eveniment va avea loc pe 9 martie, în locul specificat, începând cu ora 16.00, şi va fi unul de prezentare. „Se numeşte «Maratonul de ateliere». Vor veni organizatorii din Bucureşti, cei şase meşteri din şase bresle diferite, şi va avea loc o prezentare a atelierelor care se vor desfăşura în luna martie“, a specificat Irina. Meşterii vor ţine câte două ateliere în decursul lunii viitoare.
Un alt lucru interesant promovat în cadrul Incubatorului este trocul. Lumea poate veni cu obiecte pe care să le doneze şi să ia la schimb, fără bani, a doua oară, alt obiect. Fiind la început, Incubatorul din Craiova are nevoie de voluntari care ar vrea să ajute pe partea de grafică şi de organizare. Pentru următoarea perioadă, voluntarii, dar şi meşterii doritori să înveţe orice pe oricine pot contacta echipa la adresa [email protected], la numărul de telefon 0760.807.975 (Irina Tănăsescu) sau pe contul de facebook al echipei, la adresa www.facebook.com/Incubator107Craiova. Asociaţia funcţionează pe bază de donaţie sugerată. „Pentru că suntem la început şi nu avem deloc capital pentru a ne dezvolta, există o donaţie sugerată de zece lei pentru fiecare atelier. Şi la evenimentul cu pricina, la prezentarea de pe 9 martie, din banii strânşi, jumătate va ajungfe la meşteri, jumătate va intra în asociaţie. Bineînţeles că, dacă lumea nu are bani, nu trebuie să stea afară, şi dacă vor să dea mai mult, sunt bineveniţi!“, îndeamnă Irina.
În perioada următoare, GdS va anunţa şi programul de desfăşurare al atelierelor.

Meşterii lunii martie la Incubator107

– Psihoterapeut Irina Gruia – dezvoltare personală
– Marius Pandelea şi Alexandru Andrei – legătorie de carte
– On The Spot-Impro – improvizaţie
– Anca Paraschivescu – cake design
– Alexandra Petcu – fotografie
– Patricia Şerbănescu – împletituri ruseşti

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS