18.1 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateŞefa Centrului „Brâncuşi“ a demisionat

Şefa Centrului „Brâncuşi“ a demisionat

\n

Comisia internaţională de experţi sosită la Târgu Jiu pentru a verifica modul în care a fost reabilitată Poarta Sărutului a avut ca efect demisia Adinei Andriţoiu din funcţia de şef al Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“. Prezentarea demisiei s-a produs în urma unei şedinţe la care au participat reprezentanţii Comisiei internaţionale de experţi şi conducerea Primăriei Târgu Jiu. Demisia a survenit anul acesta, cu toate că spălarea Porţii Sărutului cu jet de apă sub presiune s-a produs anul trecut. „A fost decizia doamnei director Adina Andriţoiu. Am fost anunţaţi de iniţiativa dumneaei în cursul acestei dimineţi (ieri – n.r.). Noi am participat la toate discuţiile care s-au purtat cu reprezentanţii comisiei, atât doamna Adina Andriţoiu, cât şi eu. Amândouă am fost prezente tot timpul acolo. Nu am primit nici un fel de motivare la demisie. A fost o demisie, după cum aş numi-o eu, de onoare. Poate că a fost un cumul de evenimente care au dus la o asemenea decizie, nu aş vrea să comentez foarte mult. Era nevoie ca şi comisia să fie prezentă aici. Consider că este foarte bine că s-au tras nişte concluzii. Este important ca tot ceea ce a constatat comisia să putem pune în practică şi să aplicăm toate recomandările, să putem face împreună lucruri bune“, a declarat Iulia Vână, viceprimarul municipiului Târgu Jiu, cea care a şi făcut publică demisia Adinei Andriţoiu.

Comisia a prezentat primele concluzii

Doi dintre reprezentanţii Comisiei internaţionale, constituită printr-o decizie guvernamentală, au organizat ieri, la sediul Primăriei Târgu Jiu, o conferinţă de presă în care au făcut publice primele concluzii ale verificărilor. În sala de şedinţe a primăriei a fost prezent preşedintele Comisiei, secretarul de stat Radu Boroianu, din cadrul Ministerului Culturii, precum şi profesorul Jan de Maere, profesor asociat la Duke University din Carolina de Nord şi la VUB Free University din Bruxelles. Expertul din Belgia a vorbit despre situaţia în care se află în prezent operele din piatră şi a pledat pentru minima intervenţie asupra operelor brâncuşiene. „S-au început lucrările comisiei la Bucureşti, unde s-a discutat, în principal, despre studiul geologic, s-a continuat aici, vizitând Ansamblul, în special Poarta Sărutului. Deşi unele părţi ale Porţii Sărutului sunt foarte bine conservate, datorită calităţii pietrei, totuşi există şi nişte mici probleme. Acestea se rezolvă întâi prin monitorizarea monumentului. Am localizat în Parc şi am studiat câteva dintre pietrele rămase din timpul lucrărilor la Ansamblu. Am putut să comparăm modul în care natura a lucrat în decursul anilor pe această piatră, pe care nu s-a intervenit în nici un fel, cu modul în care natura a lucrat pe piatra pusă pe monument şi care a fost supusă diverselor intervenţii. Marea problemă a fost lipsa monitorizării, evoluţia crustei trebuie studiată de-a lungul câtorva ani ca să se poată lua măsuri pe zone foarte mici în aşa fel încât intervenţia să nu mai aibă o importanţă atât de mare. Brâncuşi însuşi a dorit ca această piatră să evolueze, de asta şi-a ales această piatră ca să evolueze în timp şi îmbătrânirea să îi dea un plus de valoare. Cu cât se va interveni mai puţin asupra pietrei, cu atât va fi mai bine. Facultatea de Geologie din Bucureşti trebuie să monitorizeze zona dinspre vest a monumentului pentru a stabili dacă problemele apărute la piatră s-au produs în mod natural sau de la presiunea pietrei de deasupra“, a declarat coordonatorul ştiinţific al comisiei.  

„Evoluţia naturală
nu e o ameninţare asupra pietrei“

Profesorul Jan de Maere a respins tratamentele de biocidare efectuate până acum. Expertul în artă a precizat că principiul călăuzitor pentru restauratori şi specialişti este dorinţa şi intenţia artistului în ceea ce priveşte opera sa. „Evoluţia naturală nu e o ameninţare asupra pietrei. Comisia a făcut un ghid în care se specifică modalităţile permisive de restaurare şi de monitorizare. Acest raport va fi public şi publicat în aşa fel încât toată lumea, inclusiv comunitatea internaţională, să îl cunoască şi va garanta că orice intervenţie făcută va fi conformă cu metodologia specifică pe monumentele istorice. Fiecare dintre membrii comisiei a semnat acest raport, fiecare a avut participarea personală în stabilirea acestui mod în care se va putea lucra pe monument şi dacă se doreşte ca Brâncuşi să fie onorat aşa cum valoarea lui merită, atunci trebuie ca această cale iniţiatică pe care el a gândit-o şi care traversează întregul oraş, Calea Eroilor, să fie pusă în valoare. Poate chiar să fie găsită o soluţie pentru calea ferată, să fie construit un tunel“, a mai spus specialistul belgian. La rândul său, Radu Boroianu a declarat că îngălbenirea travertinului este un proces normal, dar că s-a procedat greşit când s-a folosit spălarea Porţii Sărutului cu jet de apă sub presiune, dar nu ar fi trebuit să fie utilizate nici anumite substanţe pentru biocidare. Boroianu a mai anunţat că protocolul semnat între Comisia Monumentelor Istorice şi Centrul „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu a fost suspendat cel puţin pentru următoarele şase luni. În baza protocolului respectiv, autorităţile locale întreţineau lucrările. De altfel, şi pentru acest an fuseseră programate două spălări ale operelor, suma alocată de consiliul local fiind de 40.000 de lei. Acestea nu vor mai fi realizate. Suspendarea protocolului a avut cel mai probabil ca efect demisia Adinei Andriţoiu, din fruntea Centrului „Brâncuşi“.

Dosarul pentru UNESCO va fi completat
de comisie

Secretarul de stat Radu Boroianu a afirmat că se aşteaptă rezultatul unei expertize de laborator, care va fi efectuată de Facultatea de Geologie din Universitatea Bucureşti. Vor fi efectuate studii asupra pietrei pentru a se stabili substanţele cu care se va putea interveni pe viitor la restaurări şi întreţinere. Orice intervenţii la operele brâncuşiene vor fi realizate numai în baza regulamentului care va fi elaborat. De asemenea, raportul realizat de comisie va fi trimis la Paris pentru a fi inclus la dosarul pentru acceptarea Ansamblului Brâncuşi pe Lista monumentelor protejate de UNESCO. „Dosarul pentru UNESCO a fost completat după ultimele cerinţe şi trimis la Comisia care îl va analiza. Cei de acolo au fost bucuroşi că are loc o astfel de verificare şi ne-au solicitat să le prezentăm şi acest raport. Va fi publicată şi o broşură care va fi prezentă în toate muzeele din ţară. Au fost aduse unele mici stricăciuni, dar distrugerea nu este ireversibilă. Dacă ar fi fost ireversibilă, probabil că altcineva s-ar fi ocupat de aceste verificări. Eu nu pot să îl acuz pe omul care ţinea furtunul pe Poarta Sărutului. Probabil că înainte spălase covoare de iută sau maşini. Din marginea monumentului a fost afectat amestecul de var cu pulbere de travertin. Mai mult de o amendă nu se poate aplica, dar este complicat. Noul Cod al patrimoniului va fi mult mai dur, pornind şi de la ce s-a întâmplat cu operele brâncuşiene de la Târgu Jiu“, a completat Boroianu. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Gorj a început însă o anchetă în ceea ce priveşte modul în care s-a intervenit la Poarta Sărutului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS