9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateObrazul Termo Craiova nu se spală cu Mr. Proper

Obrazul Termo Craiova nu se spală cu Mr. Proper

Misterul facturilor duble la căldură pe luna decembrie 2013 trebuie lămurit cu acte, nu cu declaraţii. Bugetul pe 2014 al Termo SRL a fost votat săptămâna trecută fără explicaţii. Directorul Mihail Neaţu susţine acum că de vină pentru facturile mari sunt craiovenii şi vremea!
Consiliul Local (CL) Craiova a aprobat la sfârşitul săptămânii trecute bugetul de venituri şi cheltuieli pe 2014 al SC Termo SRL, furnizorul de agent termic al oraşului. Societatea vrea să treacă de la o pierdere de 24,3 milioane de lei (5,4 milioane de euro) în 2013 la un profit de 180.000 de lei în 2014. În acest an, Termo SRL ţinteşte o producţie de 423.000 de gigacalorii, din care 399.000 să fie livrate populaţiei. Potrivit programării lunare, în luna ianuarie societatea trebuia să livreze 84.000 de gigacalorii, cu 8.000 de gigacalorii mai mult decât în decembrie 2013 (76.000 de gigacalorii). Rămâne de văzut dacă Termo SRL va factura cantitatea programată, deşi temperaturile medii au fost cu trei grade mai mari decât în decembrie. Cantitatea de energie termică livrată populaţiei va creşte în acest an de la 46.000 de gigacalorii (noiembrie) la 82.000 de gigacalorii (decembrie). În plenul CL Craiova, directorul Termo SRL, Mihail Neaţu, nu a oferit o explicaţie pentru facturile duble la căldură pe luna decembrie. La o televiziune locală, Neaţu susţinea săptămâna trecută că de vină sunt craiovenii şi vremea.
„În noiembrie 2013, am avut o temperatură medie de 7,89 grade, iar în decembrie de -0,66 grade. Deci, este o diferenţă de aproape nouă grade. Conform calculelor tehnice, eu trebuia să dau o temperatură cu minimum 67% mai multă. (…) În luna noiembrie, am avut nouă zile libere, iar în decembrie 15 zile libere. Oamenii au stat şi mai mult acasă şi au consumat şi mai mult. (…) Nu ne poate acuza nici un preşedinte de asociaţie că a venit la Termo să i se dea explicaţii şi i s-a închis uşa în nas“, a spus Neaţu. De la izbucnirea scandalului, autorităţile au încercat diverse explicaţii. Cea lansată de primarul Olguţa Vasilescu ar fi că proprietarii sunt furaţi de preşedinţii de asociaţii. Exemplul dat a fost un caz particular în care la o asociaţie cheltuielile administrative au fost ridicate de achiziţia mai multor cutii de detergent Mr. Proper.
Pentru a elucida misterul facturilor duble, Termo SRL ar trebui să pună la dispoziţia asociaţiilor de proprietari istoricul diagramelor pe luna decembrie. De asemenea, noile contracte de furnizare încheiate de societate cu asociaţiile de proprietari ar trebui să conţină o clauză specială care să permită permanent verificarea parametrilor la care este livrat agentul termic. Face Termo SRL calcule exclusiv comerciale, încercând să vândă cantitatea de căldură programată indiferent de vreme? Acest lucru nu se poate verifica decât cu actele pe masă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS