Judecătoarele lui Dinel, urmărite penalLiliana Bădescu, Veronica Cîrstoiu şi Dumitriţa Piciarcă, cele trei judecătoare de la Curtea de Apel București, implicate în dosarul care-l viza pe Dinel Staicu, sunt urmărite penal de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Procurorii au reţinut în sarcina celor trei judecătoare infracțiunile de abuz în serviciu.

Procurorii DNA precizează într-un comunicat emis ieri că urmărirea penală față de Liliana Bădescu, Veronica Cîrstoiu (foto)şi Dumitriţa Piciarcă, având calitatea de suspecte, se efectuează ca urmare a infirmării rezoluției de scoatere de sub urmărire penală, dispusă de procurorii DNA la 7 august 2012, a redeschiderii și a reluării urmăririi penale, apreciindu-se că soluția adoptată inițial în cauză este nelegală.

În calitate de judecătoare la Curtea de Apel București, cele trei și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu, cu prilejul emiterii deciziei penale nr. 381/22.02.2012. Decizia viza admiterea contestației în anulare depuse de Staicu Dinel față de o hotărâre prin care, anterior, alt complet al aceleiași instanțe îl condamnase definitiv la pedeapsa închisorii pe o durată de şapte ani. Ca urmare a admiterii contestației în anulare, Staicu Dinel a obținut un avantaj patrimonial, constând în desființarea obligațiilor civile, în cuantum de 18.839.684,5 lei, către Banca Internaţională a Religiilor, (prin lichidator judiciar RVA Insolvency Specialists SPRL), cu caracter definitiv, cu consecința vătămării intereselor legale ale părții civile. Efectele aceleiași hotărâri judecătorești s-au constituit într-un ajutor efectiv dat condamnatului Staicu Dinel, căruia i s-a anulat obligația de a executa pedeapsa definitivă din dosarul penal nr. 14165/4/2006, în care acesta fusese condamnat pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, în formă continuată.

La admiterea contestației în anulare, cele trei judecătoare au invocat autoritatea de lucru judecat, respectiv că, anterior pronunțării definitive a pedepsei de condamnare a lui Staicu Dinel de către Curtea de Apel București, o altă instanță de judecată, respectiv Curtea de Apel Craiova, ar fi pronunțat o decizie opusă, așadar favorabilă condamnatului, pentru aceleași fapte.

Cele trei judecătoare și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu

Procurorii DNA au apreciat că cele trei suspecte, în calitatea lor de magistrat, și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu deoarece hotărârile judecătorești ale celor două instanțe, Curtea de Apel București și Curtea de Apel Craiova, nu privesc aceeași faptă.

Conform DNA, hotărârea judecătorească a Curții de Apel Craiova a avut ca obiect o procedură de contestare a legalității și temeiniciei unei rezoluții prin care s-a dispus, cu referire la Staicu Dinel, neînceperea urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de evaziune fiscală, asocierea pentru săvârșirea de infracțiuni și spălare de bani.

Pe de altă parte, hotărârea judecătorească a Curții de Apel București a avut ca obiect judecarea cauzei în care, printre alții, Staicu Dinel a fost trimis în judecată pentru complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor.


În aceste condiții, se arată în ordonanță, diferențele existente între cele două cauze ar fi de natura evidenței, neexistând nici măcar o suprapunere de acte materiale. Faptele au fost comise în perioade de timp diferite (iulie 1999 – februarie 2000 și, respectiv, 10 ianuarie 2001 – martie 2002), au primit încadrări juridice diferite și privesc activități de serviciu desfășurate în mod nelegal în cadrul unor societăți comerciale diferite (Banca Internaţională a Religiilor și, respectiv, Banca Populară Rich Bank Cooperativa de Credit), singura legătură existentă între cele două cauze fiind cea a subiectului activ Staicu Dinel.

În plus, se arată în ordonanță, pe calea extraordinară de atac a contestației în anulare, cele trei judecătoare ar fi procedat la rejudecarea unei hotărâri definitive, criticând motivarea instanței de recurs (completul care pronunțase condamnarea definitivă). Aceasta, deoarece excepția autorității de lucru judecat se invocase și în fața instanțelor de apel și recurs, cele care au pronunțat hotărârile de condamnare, dar nu fusese admisă ca argument de respectivele instanțe.

În cursul lunii februarie 2014, celor trei persoane, Bădescu Liliana, Cîrstoiu Veronica și Piciarcă Dumitrița, li s-a adus la cunoștință calitatea de suspect.

Alt dosar pentru Dinel Staicu şi Veronica Cîrstoiu

Într-un alt dosar, Veronica Cîrstoiu este judecată, în stare de arest, pentru fapte de corupţie, împreună cu fiul său, Florin Cergan, Dinel Staicu, avocatul Lucian Băgia şi Carmen Ioana Popescu.

Procurorii au arătat, în rechizitoriul trimis instanţei, că, în cursul lunii februarie 2012, judecătoarea a primit, prin intermediul avocatei Adriana Dascălu, aproximativ 630.000 de euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunţa, împreună cu ceilalţi doi membri ai completului de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti, o soluţie de admitere a contestaţiei în anulare formulate de Dinel Staicu, în dosarul în care acesta fusese condamnat la şapte ani de închisoare pentru fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de vineri, 14 februarie 2014

Actualitate

» Oltenia are un nou post de televiziune: alege tv
» „Dorothy“, proiectul de control al mobilităţii urbane în Craiova
» „Sărutul“ lui Brâncuşi, expus la Rotterdam
» Craiovenii demască facturile duble la căldură
» Peste 200 de ortaci au pichetat sediul Diviziei Miniere din CEO
» A crescut numărul dosarelor aflate în lucru la procurori
» Toţi manifestanţii proeuropeni arestaţi în Ucraina au fost eliberaţi
» Loc de parcare de 400.000 de lire sterline
» Bancul zilei
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Băsescu: Mi-ar plăcea să fac echipă cu Iohannis
» „Capcană“ cu lipici la bancomate
» Magistraţii au respins înfiinţarea SMEO
» Judecătoarele lui Dinel, urmărite penal
» Ponta: Doar USL poate oferi stabilitate politică şi guvernamentală în 2014, 2015, 2016
» DNA anchetează deszăpezirile lui Solomon
» CFR Călători a angajat firme de pază pentru securitatea controlorilor şi a pasagerilor
» Ponta: Trimit preşedintelui propunerile de revocare a miniştrilor doar concomitent cu numirea altora
» Mircea Geoană, la Adunarea Parlamentară a NATO şi la PE
» Ponta: Creșterea economică de 3,5 la sută, o performanță istorică
» Comisia Europeană reia testele privind carnea de cal
» Minodora Cliveti: Lucrătorii detaşaţi au nevoie de o protecţie reala pe piaţa muncii europene
» Conturarea unei agende urbane a UE pentru orașele de mâine
» Cristian Cioacă ar putea fi eliberat
» A doua zi de proteste la Târgu Jiu
» Ponta: Impozitul diferenţiat şi taxa de solidaritate nu vor fi introduse în 2014

Local

» Craiova: Cei cinci voluntari au venit din nou în sprijinul oamenilor străzii
» Muzeul Olteniei adună roadele investiţiilor
» Periferiile Craiovei „înoată“ în apă şi nămol
» Familia „celui mai curajos oltean“ trăieşte din 400 de lei pe lună
» Mehedinţi: Campanie de prevenţie susţinută de ISU “Drobeta”

Dolj

» Bătrâni din Dolj şi Gorj, cazaţi în cămine-fantomă

Gorj

» Primării acţionate în instanţă pentru recuperarea taxei de gunoi

Sport

» Duţescu şi Bucur, câştigători în Ungaria
» Pascu vrea 3-0, Văsuică – un joc bun
» Leo Mateiţă, omagiat de spadasini din toată ţara
» Studenţii de la FEFS au învăţat să schieze
» Ziua marilor decizii la FCU
» CSU aşteaptă bătălia cu Yenisei
» Fotbal – CSU Craiova – Yenisey, scor 2-1, într-un joc amical (Update)

Bani & Afaceri

» Cum a ajuns să coste 2.000 de euro un hectar de pământ
» Declaraţiile 392A şi 392 B se depun până pe 25 februarie

Sanatate

» Alte 15 cazuri de gripă, confirmate în săptămâna 3-9 februarie

Educatie

» Liceenii indecişi vor fi consiliaţi pentru alegerea carierei
» Simulările pentru examene dau liber elevilor
» 69 de psihologi la 62.000 de elevi

Magazin

» Horoscop
» Idei de ţinute pentru Ziua Îndrăgostiţilor
» Ritualuri care vă ajută să aveţi un ten impecabil
» Report de aproximativ 1,6 milioane euro la Joker

Top