16.2 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateComisia pentru analiza Porţii Sărutului vine la Târgu Jiu

Comisia pentru analiza Porţii Sărutului vine la Târgu Jiu

O comisie internaţională de experţi constituită pentru a analiza situaţia restaurării Porţii Sărutului se va reuni la Bucureşti şi la Târgu Jiu. Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, comisia se va reuni în perioada 15-18 februarie, pentru întâlniri şi analize de documente la Bucureşti, precum şi o vizită în teren, la operele brâncuşiene de la Târgu Jiu. „Ca urmare a adoptării Memorandumului cu tema «Constituirea unei Comisii de experţi pentru studierea situaţiei restaurării componenţei sculpturale Poarta Sărutului din cadrul Ansamblului sculptural Constantin Brâncuşi de la Târgu-Jiu», în şedinţa guvernului din 27 noiembrie 2013, Comisia prevăzută în Memorandum se constituie prin Decizia primului ministru nr. 480 din 4 decembrie 2013. Decizia primului ministru se concretizează în reuniunea Comisiei care va avea loc la acest sfârşit de săptămână, imediat după armonizarea cu agendele experţilor străini implicaţi în proiect. Pe parcursul desfăşurării lucrărilor, Comisia va asculta punctele de vedere diferite ale tuturor celor care au calitatea de a se implica pe acest subiect. Vom avea şi o discuţie cu liderul contestatarilor formelor de restaurare, din Târgu Jiu“, se precizează în comunicatul Ministerului Culturii.

Experţi recunoscuţi pe plan internaţional

Guvernul a stabilit, la sfârşitul anului trecut, ca din componenţa comisiei de experţi care va studia situaţia restaurării componentei sculpturale Poarta Sărutului din cadrul Ansamblului „Calea Eroilor“ de la Târgu Jiu să facă parte şi specialişti din Bruxelles, Viena şi Paris. Comisia va fi condusă de Radu Boroianu, secretar de stat în Ministerul Culturii, şi va fi formată din Joost Vander Auwera, conservator-şef al Departamentului Sculptură al Muzeului Regal de Arte Frumoase din Bruxelles, specialist în piatră şi metal, Fritz Koreny, profesor la Universitatea din Viena şi specialist în piatră şi metal, Andre Millau, expert restaurator, expert pe lângă Curtea de Apel din Paris, proprietarul Societăţii de restaurare Andre, Roxana Radvan, şef al Departamentului metode şi tehnici optoelectronice de reabilitare şi conservare a patrimoniului cultural din Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Optoelectronică, şi Iulian Olteanu, director general al întreprinderii de restaurare DUCT. Concluziile comisiei de experţi vor fi prezentate guvernului în cadrul unui raport, după care vor fi făcute publice.

Dorin Dănilă, principalul contestatar al restaurării

Cel care a sesizat faptul că la Poarta Sărutului au avut loc lucrări care nu corespund normelor a fost proiectantul Dorin Dănilă. Acesta a realizat proiectul după care a fost executată restaurarea. Pentru punerea în operă a proiectului de restaurare şi conservare, Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) a alocat fonduri în valoare de 371.656 de lei. Operaţiunile executate la Poarta Sărutului au inclus: înlocuirea tablei de plumb existentă, aplicarea unei izolaţii bituminoase, curăţarea pietrei, biocidare şi hidrofugare. În vara anului trecut, comisia de recepţie tehnică a lucrărilor s-a întrunit la Târgu Jiu. Tot atunci a fost prezent şi proiectantul Dorin Dănilă, care a observat că Poarta Sărutului s-a îngălbenit după ce a fost spălată cu jet de apă sub presiune. Operaţiunea de spălare a operei s-ar fi produs însă înainte de începerea lucrărilor de restaurare plătite de INP şi a fost executată la nivel local. De altfel, şi în acest an în bugetul Centrului Municipal de Cultură „Constantin Brâncuşi“ din cadrul Primăriei Târgu Jiu a fost prevăzută suma de 40.000 de lei pentru curăţarea şi spălarea Porţii Sărutului şi a celorlalte monumente din piatră. În acest sens, Centrul „Brâncuşi“ a solicitat Ministerului Culturii elaborarea unui regulament pentru curăţarea operelor brâncuşiene. Acest lucru a fost prevăzut expres după încheierea proiectului de restaurare a Porţii Sărutului şi a Coloanei Infinitului, finanţat de Banca Mondială.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS