17 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateValeriu Zgonea: Depăşirea crizei economice depinde de implicarea reală a cetăţenilor în deciziile europene

Valeriu Zgonea: Depăşirea crizei economice depinde de implicarea reală a cetăţenilor în deciziile europene

Preşedintele Camerei Deputaţilor Valeriu Zgonea a avut luni, 10 februarie 2014, o întâlnire cu Maros Sefcovic, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru relaţii interinstituţionale şi administraţie, aflat în vizită oficială în România.
Discuţiile dintre cei doi înalţi oficiali au vizat teme de actualitate la nivel european, precum relaţia Comisiei Europene cu parlamentele naţionale, mecanismul de control al subsidiarităţii, alegerile europarlamentare din primăvara acestui an, criza economică şi financiară actuală, Semestrul European şi reforma Uniunii Economice şi Monetare, libera circulaţie a persoanelor în Uniunea Europeană.
Comisarul european efectuează această vizită oficială în ţara noastră la invitaţia preşedintelui Camerei Deputaţilor.
În perspectiva alegerilor europarlamentare din acest an, preşedintele Camerei Deputaţilor a apreciat că o configuraţie politică echilibrată a viitorului legislativ european este cu atât mai importantă cu cât acestuia îi revin atribuţii importante, prin noul Tratat de la Lisabona, în alegerea preşedintelui Comisiei şi a colegiului comisarilor.
„Suntem interesaţi ca la viitoarele alegeri europarlamentare candidaţii susţinuţi de toate formaţiunile politice să reprezinte cu adevărat interesele cetăţenilor europeni şi să constituie repere morale pentru alegătorii lor. De altfel, la nivel naţional, Parlamentul României trece printr-un amplu proces de aliniere a standardelor sale privind conduita, imunitatea şi situaţiile de incompatibilitate ale membrilor săi la cele mai exigente norme europene în domeniu. În contextul creşterii rolului parlamentelor naţionale pe plan european, salutăm iniţiativa Comisiei Europene de a încuraja implicarea acestora în procesul de derulare a Semestrului European, alături de partenerii sociali şi reprezentanţii societăţii civile”, a subliniat Valeriu Zgonea.
De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor şi-a exprimat convingerea fermă că depăşirea cu succes a provocărilor crizei economice depinde în mod semnificativ de o implicare reală a cetăţenilor în deciziile europene şi poate fi realizată printr-un efort conjugat, în cadrul căruia parlamentelor naţionale le revine un rol major.
În cadrul vizitei oficiale, comisarul european Maros Sefcovic a avut o întrevedere cu liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor şi cu membrii Comisiilor pentru afaceri europene ale celor două Camere ale Parlamentului României. La discuţii a participat şi Angela Filote, şef al Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS