9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiovenii s-au adunat la Târgul Apicol ca albinele în stup

Craiovenii s-au adunat la Târgul Apicol ca albinele în stup

\n

Zeci de producători din domeniul apicol din toată țara s-au adunat weekendul trecut la Craiova, la prima ediție a Târgului Apicol organizat în Cetatea Banilor. Evenimentul a avut loc la Centrul Multifuncțional din cartierul 1 Mai, iar craiovenii s-au strâns aici precum albinele în stup pentru a vedea expoziția de produse şi utilaje apicole, dar și pentru a cumpăra direct de la producători ceea ce au avut nevoie. Fie că a fost vorba de utilaje şi echipamente apicole, stupi/rame şi faguri artificiali sau de produse apicole, apiterapeutice şi apicosmetice, toate au avut parte de clienți. Echipamentele au fost întoarse pe toate fețele, drojdia de bere adusă ca hrană pentru albine a fost aleasă cu grijă, în timp ce mierea de toate felurile (de salcâm, de mană de pădure, de tei, de brad sau polifloră), sută la sută ecologică, de la producători cu tradiție în domeniu, s-a aflat la mare căutare.

Cum recunoaștem mierea autentică

Mierea aflată pe tarabele expozanților era recomandată de producători și în funcție de proprietățile terapeutice de care doreau să se bucure clienții. Mierea de mană, obținută de pe frunzele de fag, de frasin și de stejar, este recunoscută pentru efectul antiinflamator asupra tubului digestiv și pentru faptul că favorizează eliminarea toxinelor din corp. Mierea de tei, recunoscută pentru aroma ei deosebită și puternică, este considerată un calmant psihic, somnifer și anafrodiziac, dar și un remediu împotriva oboselii. La rândul ei, mierea de salcâm, recunoscută pentru proprietățile ei calmante, era recomandată drept calmant gastric și stimulent pentru activitatea cardiacă, iar mierea de brad – pentru proprietățile excepționale asupra plămânilor și sistemului respirator. Mierea polifloră are, de asemenea, proprietăți terapeutice multiple, în funcție de zona de unde provine (câmpie sau munte), în timp ce mierea de rapiţă, alt sortiment expus la târg, era prezentată ca un remediu împotriva afecțiunilor rinichilor și în tratarea osteoporozei.
Mariana Didu, o apicultoare venită de la Călărași, a explicat și cum se poate recunoaște miere autentică: „Mierea curată se cunoaște imediat, pentru că atunci când întorci borcanul ea face o bulă care urcă încet. Nu face bulă înseamnă că nu este autentică. Și se mai recunoaște după ceva: când o lași să curgă dintr-o linguriță, de exemplu, ea curge continuu, nu se rupe. Este ca o ață întinsă, iar când se subțiază și se rupe se trage instantaneu în sus“.

Târgul Apicol va deveni o tradiție la Craiova

Constantin Bodescu, reprezentantul Stupina BIA, inițiatorul și organizatorul Târgului Apicol Craiova, a precizat că prima ediție a acestui eveniment și-a atins scopul, având în vedere numărul mare de expozanți și de clienți, și că târgul va deveni o tradiție în Cetatea Banilor. „Acest târg era o necesitate la Craiova, având în vedere că judeţul Dolj în special, dar și Oltenia în general, reprezintă o zonă cu potenţial apicol și melifer. De altfel, în ultimii ani a crescut numărul apicultorilor și familiilor de albine în Dolj, și cu ajutorul fondurilor europene sau a celor alocate prin programul național apicol. Zona Olteniei rămăsese printre puţinele din țară unde nu se organizase un astfel de eveniment în capitala regiunii respective. Am zis să ne aliniem tendinței generale din țară în această privință, alături de orașe mari precum Timișoara, Cluj, Iași sau București“, a spus Constantin Bodescu. „Așteptările noastre erau legate de prezență și, după cum s-a observat, aceasta a fost destul de mare, în jur de 60 de expozanți din întreaga țară, un număr bun pentru o primă ediție. De asemenea, ne bucură faptul că târgul nu a dus lipsă de clienți. Expozanții au interesul să-și vândă produsele, să le promoveze, iar clienții să cumpere avantajos, direct de la producător. Ne dorim ca acest târg să devină o tradiție la Craiova și să adune, an de an, tot mai mulți participanți, apicultori și producători din domeniul apicol, pentru ca publicul să poată achiziționa produse, dar și să dezbată cu producătorii diverse teme apicole“, a adăugat reprezentantul Stupina BIA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS