12.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAvocat craiovean condamnat la închisoare

Avocat craiovean condamnat la închisoare

Un avocat din cadrul Baroului Dolj, trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel Craiova la un an şi două luni de închisoare.
Avocatul Bogdan Oane din cadrul Baroului Dolj a fost deferit justiţiei în august 2011, fiind acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Craiova că ar fi primit 300 de euro de la o persoană căreia i-a promis că o va ajuta să-şi recapete permisul de conducere.
Anchetatorii au reţinut că, în perioada noiembrie 2009 – ianuarie 2010, inculpatul, în calitate de avocat, a pretins şi primit suma de 300 de euro de la un denunţător, afirmând că are influenţă asupra unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Piteşti. Avocatul a promis că l-ar putea convinge pe respectivul procuror să îi restituie permisul de conducere denunţătorului, dar şi să nu îl trimită în judecată pentru încălcarea unor prevederi ale Codului Rutier. Ulterior, în cursul lunii martie 2011, pentru a ascunde infracţiunea de corupţie pentru care procurorii anticorupţie iniţiaseră deja cercetările, avocatul a inserat în contractul de asistenţă juridică pe care l-a încheiat cu denunţătorul unele „împrejurări necorespunzătoare adevărului“, după cum au precizat reprezentanţii DNA. Inculpatul a consemnat că denunţătorul, în calitatea sa de client, s-a obligat să-i plătească sumele de 1.500 de euro cu titlu de onorariu şi 200 de lei pentru fiecare deplasare ocazionată de serviciile de asistenţă juridică. Dosarul instrumentat de procurorii anticorupţie a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova pe 22 august 2011, instanţă care s-a pronunţat vineri, 7 februarie.
Magistraţii craioveni au hotărât să-l condamne pe avocatul Bogdan Oane pentru ambele infracţiuni, iar în final au dispus să execute pedeapsa cea mai grea, de un an şi două luni de închisoare, primită pentru trafic de influenţă.
De asemenea, instanţa a dispus anularea contractului de asistenţă juridică nr. 14/18.11.2009, seria 028804, dar şi ca inculpatul să achite suma de 5.000 de lei drept cheltuieli de judecată. Hotărârea Curţii de Apel Craiova nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel atât de inculpat, cât şi de procurori.
Aldezir Marin

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS