8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateReacţii europene după injuriile rostite de Victoria Nuland la adresa UE

Reacţii europene după injuriile rostite de Victoria Nuland la adresa UE

Declaraţiile jignitoare la adresa rolului Uniunii Europene (UE) în criza din Ucraina făcute de adjunctul secretarului de stat american Victoria Nuland într-o convorbire privată şi apărute ieri în presă au provocat astăzi reacţii diverse, care au fost sintetizate într-un articol publicat de Agerpres.ro. Cancelarul german Angela Merkel a considerat respectivele afirmaţii ca fiind „total inacceptabile”, în timp ce purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene (CE) a refuzat să comenteze „conversaţii interceptate”.

La scurt timp după ce înregistarea convorbirii a fost postată pe Youtube, Victoria Nuland şi-a cerut scuze faţă de UE şi şi-a continuat vizita la Kiev.

Agenţia Reuters consideră că stânjenitorul incident pune în evidenţă diferenţele dintre Washington şi statele din UE în privinţa căilor de soluţionare a situaţiei din Ucraina, în timp ce AFP observă că problemele din Ucraina bruiază relaţiile Washingtonului cu statele occidentale.

Cancelarul german Angela Merkel a apreciat ca fiind „total inacceptabile” declaraţiile secretarului de stat adjunct american pentru afaceri europene şi asiatice. Purtătoarea de cuvânt a guvernului federal german, Christiane Wirtz, a subliniat că Angela Merkel apreciază munca depusă de Înaltul Reprezentant pentru politică externă al UE, Catherine Ashton, care a condus eforturile comunitare de mediere între preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi protestatari.

Purtătoarea de cuvânt a CE, Pia Ahrenkilde-Hansen, a refuzat însă să comenteze. „Conversaţiile private interceptate nu se numără printre instrumentele pe care le folosim în eforturile noastre de a ajuta Ucraina, pentru că pe asta suntem pe deplin concentraţi. Suntem şi vom rămâne pe deplin angajaţi cu toţi partenerii noştri internaţionali, coordonându-ne eforturile pentru o soluţie politică, paşnică, la criza curent”, a spus Pia Ahrenkilde-Hansen.

Statele Unite ale Americii nu au recunoscut explicit conversaţia, dar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jen Psaki, a afirmat într-o conferinţă de presă că Victoria Nuland „s-a aflat în contact permanent cu omologii ei din UE şi, desigur, că şi-a cerut scuze”. Ea a evitat să comenteze în legătură cu expresia concretă folosită de Nuland, subliniind că era vorba de o „conversaţie diplomatică privată”. Discuţia dintre Nuland şi Pyatt i-a făcut pe unii să acuze SUA că ar încerca să se implice în formarea viitorului guvern din Ucraina în funcţie de interesele americane.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS