21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDocumentarul "Jocurile lui Putin", în exclusivitate mâine pe B1 TV

Documentarul „Jocurile lui Putin”, în exclusivitate mâine pe B1 TV

B1 TV difuzează, în exclusivitate, mâine, de la ora 22:00, „Jocurile lui Putin”, un documentar extrem de controversat despre Jocurile Olimpice de iarnă 2014, desfăşurate în oraşul Soci. Ruşii au încercat să stopeze difuzarea acestui documentar incendiar, iar unele surse susţin că producătorului i s-ar fi oferit 600.000 de lire sterline pentru a nu-l face public (dublul bugetului pe care l-a avut), scrie b1.ro. Jocurile de la Soci sunt cele mai costisitoare din istorie, iar filmul prezintă cazurile de corupţie, lăcomia celor implicaţi, abuzurile şi afacerile necurate din spatele acestui eveniment grandios, plecând de la achiziţii şi construcţii care nu au nici o justificare şi ajungând până la probleme legate de degradarea mediului înconjurător. Incomoda producţie „Jocurile lui Putin” a fost filmată în doi ani şi este o colaborare între studiourile din Germania, Austria şi Israel, din 2013.

„Am avut permisiunea pentru toate filmările pe care le-am realizat în Rusia, în Soci şi Moscova, şi nu avem nici o obligaţie de a arăta filmul nimănui înainte de premieră”, a declarat Simone Baumann, producătorul filmului, la finalul anului trecut, pentru The Sunday Telegraph. Baumann explică această decizie de a nu permite autorităţilor să vadă pelicula, prin faptul că nu a beneficiat de nici o finanţare din partea ruşilor.  

Filmul conţine o secvenţă-cheie, în care magnatul în construcţii Valery Morozov dezvăluie ameninţările şi teroarea la care a fost supus, tratament care l-a forţat să părăsească Rusia şi să ceară azil politic în Marea Britanie: „Am fost ameninţat cu moartea, cunoaştem cu toţii istoria, Rusia nu prea pune preţ pe viaţa oamenilor”.

Austriacul Karl Schranz, fost campion olimpic la schi şi cel care l-a sfătuit personal pe Putin să aducă Jocurile Olimpice la Soci, vorbeşte despre lobby-ul pe foarte mulţi bani care s-a făcut pentru ca Soci să câştige bătălia împotriva Salzburgului, un alt oraş candidat pentru găzduirea ediţiei din 2014 a Jocurilor Olimpice. Despre această sumă, Leonid Tyagetschev, fostul şef al Comitetului Olimpic Rus, spune că a fost “practic nelimitată”.    

Ca o concluzie, regizorul incredibilului documentar declară: „Soci este astăzi un microcosmos al Rusiei. Corupţia este peste tot. Fiecare lider are un mega proiect. Al lui Putin îl reprezintă Jocurile Olimpice”. Ca o întărire a acestor spuse, Baumann adaugă: „Putin şi-a construit propriul palat acolo. Este alegerea sa personală”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS