17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Creierul ca un radio

O echipă de cercetători americani a ajuns recent la concluzia că funcţionarea creierului uman prezintă similitudini cu cea a dispozitivelor radio, scrie descopera.ro. Oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii Washington, din St. Louis, au descoperit că, pentru ca oamenii să se poată concentra în activităţile zilnice, aceștia sincronizează diferite regiuni din creier printr-un proces pe care cercetătorii îl descriu drept „asemănător cu cel în care sunt reglate mai multe dispozitive radio de tip walkie-talkie pe aceeaşi frecvenţă“.

Concentrare şi atenţie

Cercetătorii au arătat că, în mod normal, oamenii au capacitatea de a filtra informaţii transmise de simţurile lor, dar care nu sunt relevante pentru sarcina pe care o au de realizat imediat. Pentru a exemplifica, oamenii de ştiinţă din spatele acestui nou studiu, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, au dat exemplul unei persoane care conduce o maşină şi care este capabilă să ignore un telefon mobil care sună, fiind foarte atentă la semnele şi sunetele importante de pe drum.
În schimb, oamenii care au fost afectaţi de o leziune cerebrală sau au suferit un atac cerebral mărturisesc, adesea, că le este greu să se concentreze asupra unei singure sarcini. Unul dintre autorii studiului, dr. Maurizio Corbetto, susţine că, anterior, oamenii de ştiinţă au crezut că aceste probleme de concentrare erau consecinţe ale unei pierderi de la nivelul resurselor necesare pentru concentrarea individului asupra unei anumite sarcini.

Desfăşurarea experimentului

În noul studiu, echipa doctorului Corbetto a încercat să afle în ce fel schimbările de la nivelul cerebral pot fi asociate cu atenţia. Pentru a investiga acest lucru, mai întâi, ei au folosit tehnici de imagistică prin rezonanţă magnetică pentru a scana creierele participanţilor la studiu care aveau epilepsie şi au reuşit să cartografieze zonele din creier care influenţează atenţia.
Apoi, cercetătorii le-au implantat voluntarilor grile de electrozi în creieri. Aceşti electrozi le-au permis oamenilor de ştiinţă să măsoare schimbările foarte rapide de la nivelul creierului, care apar pentru câteva milisecunde.
Ulterior, pacienţii au fost rugaţi să urmărească ţinte vizuale pe un ecran de computer. Participanţii au fost rugaţi ca, imediat ce văd ţintele, să apese pe un buton, astfel încât cercetătorii să afle modul în care aceştia văzuseră ţintele.
Comparând datele obţinute cu ajutorul grilelor de electrozi cu informaţii privind momentele în care subiecţii au văzut ţintele, oamenii de ştiinţă au descoperit că voluntarii aveau o probabilitate mai mare de a vedea o ţintă dacă oscilaţiile din creier erau aliniate. Trebuie menţionat faptul că oscilaţiile provenite din diferite zone ale creierului nu sunt aliniate, în mod normal, însă atunci când aceste regiuni diferite din creier sunt sincronizate şi devin „excitate“ simultan, pacienţilor le este mai uşor să fie atenţi la stimulii vizuali.
„Creierul uman nu numai că pregăteşte regiunile care facilitează atenţia în momente de alertă, dar se şi asigură că aceste regiuni sunt pregătite să comunice una cu alta. Dacă ariile cerebrale implicate în detectarea unui stimul sunt într-un punct maxim de excitabilitate, individul în cauză are mai multe şanse de a observa stimulul“, a explicat Amy Daitch, membră a echipei de cercetare.

Comunicare la nivel cerebral

Regiunile cerebrale care nu sunt asociate cu atenţia nu se sincronizează şi nu îşi schimbă gradul de excitabilitate în perioada executării unei sarcini. Oamenii de ştiinţă consideră că, dacă două regiuni din creier, care sunt responsabile cu atenţia, nu sunt aliniate, atunci unui semnal cerebral îi va fi dificil să călătorească dintr-o regiune în alta.
Folosind metafora oamenilor de ştiinţă, care aseamănă zonele cerebrale cu multiple aparate de tip walkie-talkie, ne putem imagina cum, în cazul oamenilor care au suferit leziuni cerebrale, aceste dispozitive nu mai sunt „reglate“ pe aceeaşi frecvenţă, astfel că regiunile cerebrale nu mai comunică eficient.
„Acest studiu indică faptul că alinierea temporală a răspunsurilor din diferite zone cerebrale este un mecanism foarte important care contribuie la atenţie şi care poate fi afectat de leziuni cerebrale“, a concluzionat dr. Corbetta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS