20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateDocumentele pentru ajutorul de deces pot fi trimise prin poştă

Documentele pentru ajutorul de deces pot fi trimise prin poştă

Pentru a evita aglomeraţia de la Casa de Pensii, persoanele care solicită ajutoare de deces şi nu au nevoie urgentă de acei bani pentru a-şi îngropa creştineşte rudele pot trimite cererile şi prin poştă şi vor primi banii prin mandat poştal.

Rudele persoanei decedate pot solicita ajutorul de deces şi prin intermediul poştei, dacă nu sunt constrânse de obţinerea banilor în aceeaşi zi în care depun dosarul, informează Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Dolj. „Sfatul nostru este ca persoanele care nu au nevoie de ajutorul de deces în aceeaşi zi în care îl solicită să depună prin poştă copii ale actelor şi certificatul de deces în original. Ei vor primi banii în localitatea de domiciliu prin mandat poştal şi le trimitem noi înapoi şi certificatul de deces în original. Facem acest apel pentru a se evita aglomeraţia de la Casa de Pensii“, a precizat directoarea CJP Dolj, Daniela Licu.
De la începutul lunii ianuarie şi până zilele trecute, afluxul de persoane care au solicitat ajutoare de înmormântare pentru rudele decedate a fost surprinzător de mare pentru cei de la CJP Dolj. Aglomeraţia la ghişee s-a format probabil şi pentru că în decembrie au fost mai multe zile libere, iar foarte mulţi oameni au venit în ianuarie la Craiova să ceară ajutorul de deces pentru rudele lor trecute în nefiinţă. „Au fost aproximativ 90-100 de cereri de ajutor de deces zilnic, ceea ce înseamnă sume de aproximativ 200.000 de lei pe zi plătite moştenitorilor celor decedaţi. Le dăm oamenilor banii în aceeaşi zi în care cer ajutorul, pentru că unii vin de la distanţă mare, alţii spun că nu pot să-şi înmormânteze rudele pentru că nu au bani, şi atunci facem tot posibilul să le dăm banii în aceeaşi zi“, a mai spus directoarea CJP Dolj.

Ajutorul de deces este mai mare în 2014

Persoanele care solicită ajutoarele de deces pentru rude stau câteva ore la rând până ridică banii cuveniţi, pentru că instituţia începe să achite ajutoare de deces în jurul orei 12.00-12.30. Reprezentanţii CJP Dolj spun că în cursul dimineţii se încasează bani de la cei care au contracte de asigurare încheiate cu Casa de Pensii, urmând ca în jurul prânzului să se plătească ajutoarele de deces pentru cei nevoiaşi care aşteaptă aceste sume în ziua depunerii cererii, ca să poată să efectueze cheltuielile aferente înmormântării.
În ultimele zile, s-a reglat volumul de cereri de ajutoare de deces, fiind sub 50 pe zi, în medie, potrivit oficialilor de la Casa Judeţeană de Pensii Dolj.
În 2014, ajutorul de deces este de 2.298 de lei, mai mare decât anul trecut cu câteva zeci de lei, când statul plătea 2.223 de lei urmaşilor unei persoane decedate. În cazul decesului unei rude a asiguratului sau a pensionarului, ajutorul care se acordă anul acesta este de 1.149 de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS