29 C
Craiova
vineri, 10 iulie, 2020
Știri de ultima oră Actualitate Ponta calcă justiţia în picioare

Ponta calcă justiţia în picioare

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, ieri, să sesizeze Inspecţia Judiciară în cazul declaraţiilor făcute de premierul Victor Ponta despre condamnarea lui Adrian Năstase.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a reunit ieri, din oficiu, pentru a analiza declaraţiile făcute de Victor Ponta în cazul condamnării lui Adrian Năstase şi pentru a decide dacă acestea ar putea fi de natură să aducă atingere sistemului judiciar.
Într-un comunicat remis Mediafax de CSM se precizează că Inspecţia Judiciară a fost sesizată şi în legătură cu declaraţiile privind celeritatea soluţionării unor sesizări penale.
„Astăzi, 7 ianuarie 2014, Secţia pentru judecători, respectiv Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii au hotărât sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării verificărilor privind eventuala încălcare a independenţei sistemului judiciar, în raport de afirmaţiile domnului prim-ministru Victor Ponta în cadrul emisiunii «Ora de vârf», difuzată la postul de televiziune România TV, în data de 6.01.2014, inclusiv cu privire la celeritatea soluţionării unor sesizări penale“, se arată în comunicatul CSM.

Băsescu: Atac la adresa justiţiei

Potrivit unui comunicat de presă al Departamentului de comunicare publică al Administraţiei Prezidenţiale, „preşedintele Traian Băsescu a luat notă cu profundă îngrijorare de atacurile primului-ministru al Guvernului României, domnul Victor-Viorel Ponta, la adresa justiţiei, făcute în ultima perioadă, inclusiv în data de 6 ianuarie“.
„Domnul preşedinte Traian Băsescu consideră că aceste declaraţii aduc prejudicii grave României în calitate de stat membru al Uniunii Europene şi NATO. Totodată, aceste declaraţii sunt incompatibile cu exigenţele funcţiei de prim-ministru într-un stat al Uniunii Europene“, se arată în comunicatul Departamentului de comunicare publică al Administraţiei Prezidenţiale.
Preşedintele îi cere „imperativ“ primului-ministru Victor-Viorel Ponta „să înceteze de îndată orice atac la adresa justiţiei şi să reintre în atribuţiile constituţionale ale funcţiei de prim-ministru“.
„Totodată, domnul preşedinte Traian Băsescu îi cere public domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta să respecte Acordul de colaborare instituţională între preşedintele României şi prim-ministrul guvernului, în care elementul central se referă la susţinerea independenţei justiţiei“, se mai arată în comunicatul de presă.

Ponta: Nu mă bat cu justiţia, mă bat cu Băsescu şi cu cozile lui de topor

„Sunt convins că sunteţi alături de mine în bătălia cu regimul Băsescu. Am văzut că domnul preşedinte a înţeles că m-aş bate cu justiţia. Eu nu mă bat cu justiţia, mă bat cu el şi cu cozile lui de topor. Vă rog pe toţi să aveţi curaj şi ştim că, pentru ceea ce ne-au votat oamenii, ce se întâmplă în fiecare zi se va întâmpla în mod sigur până în luna decembrie“, a spus Ponta miniştrilor, în şedinţa de guvern.
Premierul Victor Ponta a afirmat că Adrian Năstase este un condamnat politic şi o victimă a regimului Băsescu, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu a instituit din 2005 prin Monica Macovei şi Daniel Morar, principalii săi colaboratori, un sistem, inclusiv prin dosare penale, împotriva adversarilor politici.
În acelaşi timp, Ponta a comparat situaţia lui Adrian Năstase cu cea a fostului prim-ministru ucrainean Iulia Timoşenko.
„Eu cred că Adrian Năstase a fost nu doar cel mai bun prim-ministru de după 1989, dar şi cel mai puternic adversar al lui Traian Băsescu, şi cred că, din punct de vedere politic, cazul Adrian Năstase este perfect comparabil cu cazul Iulia Timoşenko“, a spus Ponta.
Înainte de pronunţarea sentinţei în dosarul „Zambaccian“, premierul Victor Ponta declara că este o mare nedreptate ca Adrian Năstase să fie hăituit o viaţă întreagă de „sistemul lui Traian Băsescu“, având în vedere toate lucrurile „bune şi importante“ pe care fostul premier le-a făcut pentru ţară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

România: 592 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că...

ȘTIRI GdS

România: Veniturile medii lunare ale unei familii au...

Veniturile totale medii lunare ale unei gospodării din România, în termeni nominali, au fost de 5.119 lei în primul trimestru al acestui...

România: 592 de cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat că până astăzi pe teritoriul României, au fost confirmate 31.381 de cazuri de persoane infectate cu...

Sprijin de 41.5% din salariu pentru angajatorii cu salariaţi...

Angajatorii ai căror salariaţi au beneficiat de șomaj tehnic în contextul pandemiei de SARS-CoV-2 și cărora le sunt menținute raporturile de muncă...

Un polițist din cadrul IPJ Olt are coronavirus

Un polițist din cadrul Serviciului de Investigarea Criminalității Economice, din cadrul IPJ Olt, a prezentat simptome specifice COVID-19. În...

Cinci noi programe de antreprenoriat social în Craiova susținute...

Ford România a anunțat astăzi cinci noi programe de antreprenoriat social, care vor fi finanțate de Ford Motor...

Vela: Procedura de înmatriculare auto va fi simplificată

Procedura de înmatriculare a vehiculelor va fi simplificată astfel încât cetățenii nu vor mai sta la cozi și nici nu vor mai...