14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConcert extraordinar la Filarmonica „Oltenia“

Concert extraordinar la Filarmonica „Oltenia“

Filarmonica „Oltenia“ prezintă astăzi şi joi, de la ora 19.00, Concertul extraordinar de Anul Nou. Îşi vor da concursul Orchestra Simfonică a instituţiei de cultură craioveană sub bagheta dirijorului Radu Popa. Solişti vor fi Gabriel Croitoru, la vioară, şi Cosmin Bălean, care va cânta în premieră pentru publicul oltean la duduk. „Dudukul este un instrument necunoscut în România, în ciuda faptului că îl auzim foarte des în coloanele sonore ale unor filme celebre pe care cu toţii le-am urmărit, cum ar fi «Gladiatorul» sau «Troia». Este un instrument armenesc, vechi de peste 3.000 de ani, făcut din lemn de cais. Este ca un fluier, dar ce îl face deosebit e sunetul. Are o ance din trestie, care este foarte lată, de aceea se şi suflă foarte greu în duduk şi posibilităţile tehnice sunt foarte limitate, pentru cunoscători având doar o octavă şi puţin. În 2004, a fost inclus în patrimoniul universal UNESCO. Mi-a plăcut şi am început să-l studiez. A fost destul de greu pentru că e un instrument dificil. Important este că am reuşit să cânt şi să-l prezint oamenilor şi reacţiile nu au întârziat să apară. Şi pentru mine, impactul a fost foarte mare“, a precizat Cosmin Bălean, artist instrumentist în Orchestra Simfonică a Filarmonicii „Banatul“. Publicul oltean va avea ocazia să cunoască acest instrument, pus în valoare de orchestră graţie melodiilor, „Mocirliţa“, cântec tradiţional românesc,  „The Lonely Shepherd“ („Păstorul singuratic“) şi a unui cântec irlandez.
„Toate pisele noi le lucrăm, le transpunem, le orchestrăm, pentru că dudukul nu poate fi văzut des alături de orchestre simfonice. Acest lucru a fost posibil graţie maestrului Radu Popa, care a orchestrat piesele pe care le voi interpreta în faţa publicului oltean. În ceea ce mă priveşte, dudukul e foarte special prin asemănarea timbrului cu vocea umană. Am ales să cânt «Mocirliţa», o piesă de folclor, pusă în valoare cu o orchestră simfonică. Sună a muzică de film. Voi mai cânta «The Lonely Shepherd» (Păstorul singuratic), celebra piesă de James Last, pe care o cântă Gheorghe Zamfir, şi un cântec irlandez. Am optat pentru o paletă mai largă. Dudukul a mai fost acompaniat de Orchestra Filarmonicii «Banatului» şi, în curând, alături de acelaşi Radu Popa vom susţine în ţară primul concert de duduk din Europa, dacă nu mă înşel, la care muncim de ceva vreme. Eu sper să îl cânt şi aici. Primul concert va avea loc la Piteşti, în februarie“, a mai precizat Cosmin Bălean.
După ce în 2007 şi 2010, dirijorul Radu Popa s-a aflat la Filarmonica „Oltenia“ în cadrul concertelor de Anul Nou din acea vreme, revine să propună publicului oltean un concert eveniment. „Am luat şi orchestrat diverse pagini muzicale, unele foarte cunoscute, coloane sonore de filme, care nu există în bibliotecile filarmonicilor pentru că nu sunt tipărite sau dacă sunt tipărite sunt la bibliotecile caselor de filme, şi atunci am preferat să aducem o literatură muzicală din coloanele sonore ale filmelor. Există şi o altă literatură muzicală a unui compozitor american, extraordinar de inventiv şi surprinzător, Leroy Anderson, care nu se cunoaşte, la care nu avem acces. Am făcut rost de nişte partituri de pian, pe care le-am orchestrat. Întotdeauna mă bucur să mă aflu la pupitrul dirijoral al unui astfel de concert, pentru că e o altfel de propunere muzicală pentru public decât o facem noi în timpul stagiunii. Ieşim puţin din tiparele clasice ale lucrărilor grele şi intrăm într-o zonă stilistică mai accesibilă. Sigur eu încerc, pe cât posibil, să păstrez aerul vienez al Concertului de Anul Nou, pe care toată lumea îl cunoaşte, dar în acelaşi timp cred că se pot găsi şi alte partituri care se pot prezenta publicului, cu la fel de mult impact“, a precizat dirijorul Radu Popa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS