15 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFiat va prelua integral Chrysler, printr-o tranzacţie de 4,35 miliarde de dolari

Fiat va prelua integral Chrysler, printr-o tranzacţie de 4,35 miliarde de dolari

Fiat a convenit preluarea integrală a Chrysler într-o tranzacție de 4,35 miliarde de dolari, finanțată în cea mai mare parte de compania americană, acțiunile grupului italian urcând cu 16% la Milano după anunțarea acordului, cea mai buna evolutie din ultimii cinci ani, informează Mediafax citând Bloomberg. Fiat va prelua participatia de 41,5% din actiunile Chrysler detinuta de un fond de asigurari de sanatate pentru pensionari controlat de influentul sindicat United Auto Workers. Grupul italian detine deja 58,5% din actiunile Chrysler, dupa ce a contribuit la salvarea de la faliment a companiei, în urma cu aproape cinci ani.

Compania Fiat va plăti 1,75 miliarde în cash către fond la finalizarea tranzactiei, iar Chrysler va contribui cu 1,9 miliarde de dolari prin distribuirea unui dividend special. In plus, Chrysler va plăti eșalonat catre fond 700 milioane de dolari, in patru transe anuale, prima dintre acestea urmand sa fie distribuita odata cu perfectarea tranzactiei. Fiat estimeaza ca tranzactia va fi finalizata pana la 20 ianuarie.

Odata cu preluarea Chrysler, Fiat va dispune de anvergura si resursele necesare pentru a revigora operatiunile din Europa, aflate in pierdere, si pentru a-si consolida pozitia ca grup global, rivalizand Toyota, General Motors si Volkswagen. Finanțarea tranzactiei in proportie majoritara de catre Chrysler „este o lovitura” si va fi vazuta „ca o mare surpriza pozitiva”, asigurand castiguri viitoare pentru Fiat atat în plan operational, cat si financiar, noteaza un analist Bernstein Research.

Fiat încheie astfel preluarea integrala a Chrysler, plătind un total de 3,7 miliarde de dolari.

În 1998, Daimler cumpara Chrysler pentru 36 miliarde de dolari. Grupul DaimlerChrysler s-a destramat in 2007, când fondul Cerberus Capital Management a preluat 80% din actiunile Chrysler, pentru 7,4 miliarde de dolari. In cei noua ani petrecuti in proprietatea Daimler, Chrysler a înregistrat profituri de 5 miliarde de dolari și pierderi aproape la fel de mari.

Chrysler are vanzari in crestere de 44 de luni consecutive – aproape 4 ani – în principal datorita modelelor dezvoltate in parteneriat cu Fiat și introducerii autoturismelor produse de grupul italian in reteaua de distributie din SUA. Fiat vrea sa investeasca pana la 9 miliarde euro in revitalizarea fabricilor din Italia si readucerea operatiunilor din Europa pe profit, iar fuziunea cu Chrysler va consolida legaturile dintre marcile de baza ale celor doua companii: Alfa Romeo, Lancia si Maserati, respectiv Chrysler, Dodge si Jeep.

Chrysler si Fiat au livrat in 2012 un total de 4 milioane de autovehicule la nivel mondial. Volkswagen a vandut in acel an 9,07 milioane de masini, General Motors 9,3 milioane, iar Toyota 9,75 milioane unitati, potrivit datelor Bloomberg.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS