20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateColoanele izolate te bagă la plată

Coloanele izolate te bagă la plată

Izolarea conductelor din subsolul blocului nu reduce pierderile de căldură la zero, cel mult le scade cu câteva procente, în funcţie de izolaţia folosită. Reprezentanţii firmelor de repartitoare spun că poate fi zero consumul pe casa scării şi în uscătorii doar dacă s-au anulat conductele şi sursele de încălzire din aceste spaţii.

Un proprietar a găsit pe site-ul unei firme de repartitoare umătoarea explicaţie. „Dacă imobilul are subsolul izolat şi nu mai există alte spaţii de folosinţă comună încălzite, suma de plată aferentă consumului comun devine zero“ (http://www.elsaco.com/content/view/1015/1458/). „Locuiesc într-un apartament în Drobeta Turnu Severin, cap de bloc, ultimul etaj. Sunt debranşat din anul 2003… Asociaţia are încheiat un contract din 2006 cu SC ISTA SRL pentru montat repartitoare şi efectuări calcule pentru consumuri termice. Până în 2010 nu am plătit nici un fel de căldură centralizată. Folosesc calorifere cu ulei, electrice, pentru încălzire. Din 2010, în baza Ordinului nr. 343/2010 emis de ANRSC, căpuşa ISTA ne obligă să plătim, prin notele de consum individual emise, un consum comun de căldură. Recunoaşte că nu avem corpuri de încălzire comune pe holuri, casa scării, nu avem boxe la subsol, spălătorii, uscătorii comune, dar pretind că pentru conductele de distribuţie orizontală de la subsol trebuie să plătim. Dar aceste conducte sunt izolate, aşa prevăd normativele de proiectare şi executare a instalaţiilor de încălzire centrală. Deci pierderi nu există, nu există consum fizic de căldură comună“, arată Mircea Chiriţă, proprietar, într-o sesizare trimisă pe adresa redacţiei.

ANRSC scoate bani
şi din coloane izolate
 
Că ordinul ANRSC nr. 343/2010 a aruncat asupra proprietarilor povara consumului comun o recunosc şi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari. Dar recunosc şi faptul că nu pot scăpa de pierderile de căldură pe părţile comune, astfel încât consumul să ajungă zero. „Coloanele de distribuţie şi de încălzire aflate în interiorul blocului şi apartamentelor cedează în mod continuu căldură în proprietăţile individuale, iar la repartizarea consumurilor de energie termică trebuie să se ţină seama de căldura cedată de acestea. Izolarea acestor conducte conduce numai la o diminuare a consumului individual întrucât nu există izolaţie termică perfectă. Prin această izolare nu se reduce cota aferentă consumului comun. O izolare termică a unei instalaţii se realizează cu materiale de conductivitate termică redusă, aplicate direct pe suprafaţa de contact, şi este cu atât mai eficientă cu cât grosimea izolaţiei este mai mare. Din punct de vedere tehnic, nu poate fi considerată izolaţie termică în instalaţii simpla acoperire sau «mascare» a unor coloane cu materiale izolante specifice lucrărilor de construcţii, precum rigips, carton, cărămizi, bolţari, aici vorbind de conductele care tranzitează apartamentul. Consumul nu poate fi zero pe părţile comune. Am avut astfel de discuţii chiar cu reprezentanţii firmelor de repartitoare. Acesta este Ordinul ANRSC. Putem spune că avem consum zero doar pe casa scării, pe uscătorii dacă s-au tăiat coloanele şi caloriferele de pe aceste spaţii. Sau în cazul debranşării întregului bloc“, a explicat Ion Pătrulescu, reprezentantul Uniunii Asociaţiilor de Proprietari Craiova.

Consum zero doar
pe casa scării

În condominiile în care căldura este contorizată cu repartitoare, din factura de căldură transmisă de SC Termo Craiova SRL se extrage un procent X pentru căldura în spaţiile comune şi subsol, şi un procent Y pentru ţevile verticale care tranzitează apartamentele. Acestea două, X şi Y, rezultă în urma inventarierii sistemului de încălzire în condominiu, pe fiecare scară, separat.
Din acestea două, X poate fi un procent foarte mic, dacă la inventariere se constată că pe casa scării nu este nici o sursă de căldură, că ţevile din subsol au fost izolate.
Această sumă X + Y se împarte tuturor apartamentelor, indiferent că au sau nu centrală termică, indiferent că sunt contorizate sau nu, în funcţie de cota-parte indiviză. „Nu se poate vorbi de consum zero pe părţile comune. Izolarea coloanelor de distribuţie din subsol are rolul de a reduce pierderile şi de a scădea procentul costului, dar nu să-l ducă la zero. Există în Craiova blocuri care şi-au izolat conductele din subsol, de exemplu blocul P1, scara 1 de pe Calea Bucureşti, fapt care a dus la reducerea pierderilor de căldură pe acest segment, dar nu s-a ajuns la zero. Există consum zero acolo unde, în bloc, s-au desfiinţat caloriferele de pe casa scării şi lucrul acesta s-a întâmplat la multe blocuri din Craiova“, a spus Cătălin Popescu, reprezentant Techem Craiova.
 
Ce plăteşte apartamentul
cu repartitor

Consumul unui apartament contorizat cu repartitoare de cost este format din: cota-parte, conform suprafeţei echivalentă  termic, din consumul pe părţile comune reprezentat de subsol, casa scării etc., a cărei valoare se măsoară în unităţi echivalente termic, consumul de unităţi echivalente termic a coloanelor ce deservesc apartamentul, ţinându-se cont de grosimea fiecărei coloane, lungimea acesteia, materialul din care este confecţionată şi eventuala izolaţie termică existentă şi consumul individual pe fiecare calorifer, conform citirii indexului de pe repartitoare, citire care se înmulţeşte cu un factor de conversie aferent fiecărui calorifer – dependent de orientarea față de punctele cardinale a corpului de încălzire, raportul faţă de verticală, dimensiunile caloriferului şi materialul din care este confecţionat – pentru a se stabili consumul individual de unităţi echivalente termic după care se află valoarea unei unităţi în Gcal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS