17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAzi student, mâine actor

Azi student, mâine actor

„Nu mai cânta textul! Aşa, Lysander, ea e cu spatele la tine, o întorci uşor şi începi să-i vorbeşti. Vreau să văd fericire, multă fericire şi vă rog să vorbiţi mai tare şi mai clar, nu o să se audă în sală. Stop! Hermina, când te sărută şi te ia în braţe, ai grijă cum îţi ţii picioarele, sunt mult prea arcuite“. Scena se reia, iar indicaţiile regizorului par să fie de bun augur. Suntem la repetiţiile studenţilor de la Artă Teatrală din cadrul Universităţii din Craiova, care pregătesc punerea în scenă a piesei „Visul unei nopţi de vară“ în regia Alinei Rece.

Nonconformismul, dezinvoltura şi imaginaţia sunt numai câteva dintre aptitudinile pe care trebuie să le aibă un viitor actor. Aşa îi găsim şi pe studenţii craioveni care grăbesc paşii spre cariera actoricească, pentru ei fiecare zi reprezentând o provocare de a învăţa lucruri noi de la profesorii care îi îndrumă. Seriozitatea îmbinată cu ludicul sunt nelipsite de la repetiţiile pentru piesa de teatru, lucrul în echipă fiind uşor sesizabil la studenţii din anul III. În cabina de probă, studenţii îşi repetă textul de câte ori este nevoie, aleg cele mai bune mişcări şi probează costumele înainte de a intra pe scenă.
Curioşi să descoperim tainele teatrului şi ce îi motivează să urmeze această specializare, i-am găsit în cabina de probă, apoi am mers împreună cu ei în Aula „Buia“ a Facultăţii de Agronomie, unde au loc repetiţiile pentru piesa la care lucrează. Repetiţiile încep cu o uşoară alergare în cerc pe scenă, apoi regizorul le cere studenţilor să rămână în cercul format şi să ia un obiect imaginar pe care să îi dea colegului din dreapta. După ce fac acest exerciţiu de trei ori, începe repetiţia propriu-zisă a piesei. Pe scenă rămân doar primele două personaje, ceilalţi coboară în sală şi îi urmăresc. Tratează totul cu seriozitate şi repetă scenele până ajung la cea mai bună calitate. Viitori actori muncesc din greu şi niciodată nu renunţă până nu reuşesc ce îşi propun pentru repetiţia din ziua respectivă.
La repetiţiile pentru orice piesă de teatru, prima dată, studenţii citesc textul împreună cu regizorul fără nici o intonaţie, iar pe parcurs se adaugă indicaţiile regizorale. Se aleg costumele şi se adoptă o anumită atitudine faţă de personaje, iar, la fiecare repetiţie, studenţii învaţă lucruri noi pentru ca, în final, piesa să ajungă la inimile spectatorilor.

„Visul unei nopţi de vară“, pusă în scenă
de studenţi

Pentru studenţii din anul terminal, „Visul unei nopţi de vară“ reprezintă un pas foarte important, aceasta fiind prima piesă pe care o vor juca integral. Repetiţiile au început abia de o săptămână şi în luna ianuarie piesa va fi pusă în scenă, iar prestaţia studenţilor va fi evaluată de profesoara lor de „Ateliere de creaţie“, Alina Rece. Pentru spectacolul pe care îl pregătesc, studenţii îşi vor anunţa evenimentul înainte cu câteva săptămâni şi îşi aşteaptă rudele şi prietenii să îi susţină. În distribuţia piesei vor juca 12 studenţi, doi dintre ei fiind francezi. Pauline şi Baptiste au venit de trei luni într-un schimb de experienţă şi spun că în ţara lor nu au avut oportunitatea să studieze teatrul. Amândoi au o pasiune pentru teatru şi în România au avut primul contact cu îndrăgita meserie. Eduard Cotoară ne vorbeşte despre piesa pe care o pregătesc pentru examenul cu publicul.
„Până acum am jucat numai în Sala Studio a Departamentului de Arte, iar anul acesta va fi prima dată când vom juca în Aula Buia. Este foarte important pentru noi acest lucru, înseamnă că deja, fiind în anul III, suntem consideraţi actori şi trebuie, până terminăm facultatea, să ne învăţăm cu publicul şi cu scena. Pentru piesa «Visul unei nopţi de vară» avem nevoie de repetiţii în jur de o lună jumătate-două“, a declarat studentul.
Pasionaţi de teatru şi născuţi cu suflet de artist, studenţii de la Artă Teatrală nu s-ar vedea niciodată practicând altă meserie decât actoria. Sunt aici pentru că sunt liberi şi nu au inhibiţii, pentru iubesc scena şi pentru că vor să împărtăşească publicului emoţia lor. Sorin Voica nu s-ar vedea niciodată făcând altă facultate. Crede că este un talent şi o iubire înnăscută şi în teatru se regăseşte cel mai mult. Eduard Cotoară crede că un actor începe să înveţe abia după ce termină facultatea. „Atunci când intri într-un teatru şi când ai un public larg în faţă, abia atunci ai contact cu adevărata artă“, a spus tânărul actor.
Despre cum se lucrează cu studenţii şi cât de receptivi sunt în anul terminal, ne vorbeşte regizoarea şi profesoara lor Alina Rece. „De fiecare dată este o experienţă frumoasă pentru că studenţii vin cu multă prospeţime şi cu o bază din anii anteriori. Acum învaţă să-şi însuşească indicaţiile regizorale şi să intre într-un spectacol complet, ceea ce este mai dificil decât ce au făcut până acum. Am ales această piesă pentru că este foarte ofertantă pentru ei, e foarte ludică, te invită la imaginaţie şi tema iubirii rămâne actuală. Cred că studenţii se vor ataşa şi chiar se vor identifica cu personajele din piesă, care sunt în căutarea fericirii greu de obţinut. Eu trebuie să descopăr în ei talente, să-i las să-şi folosească imaginaţia şi să-i ajut să şi-o lucreze în acelaşi timp. Studenţii trebuie să vină cu personalitatea lor, iar la sfârşit spectacolul să le apaţină în întregime“, a spus regizorul piesei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS