30.5 C
Craiova
joi, 6 iunie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNASA a programat două sau trei ieşiri pe orbită pentru repararea valvei defecte de pe ISS

NASA a programat două sau trei ieşiri pe orbită pentru repararea valvei defecte de pe ISS

NASA a anunţat, aseară, că a programat două sau trei ieşiri pe orbită – prima va avea loc sâmbătă – pentru a înlocui o pompă defectă a unuia dintre cele două circuite de răcire instalate pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) şi că a amânat pentru ianuarie lansarea unei capsule de reaprovizionare, conform Mediafax.

Prima ieşire pe orbită va fi realizată de americanii Rick Mastracchio şi Mike Hopkins, doi dintre cei şase astronauţi ai echipajului de pe ISS, şi va debuta sâmbătă, la ora 12.00 GMT. Misiunea va avea o durată de aproximativ şase ore şi jumătate, a precizat Josh Byerly, purtător de cuvânt de la Centrul spaţial Johnson din Houston. A doua ieşire va avea loc luni, de la aceeaşi oră.

„Vor încerca să termine reparaţia pe parcursul celei de-a doua ieşiri în spaţiu”, a spus Josh Byerly, însă NASA a prevăzut, dacă va fi nevoie, şi o a treia ieşire, chiar în ziua de Crăciun, pe 25 decembrie.
Din cauza acestui incident tehnic, lansarea capsulei de tip cargo Cygnus, fabricată de compania Orbital Science, a fost amânată pentru luna ianuarie.
Capsula Cygnus ar fi trebuit să fie lansată joi de la Centrul spaţial Wallops din statul Virginia cu ajutorul unei rachete Antares – care va participa astfel la prima ei misiune de reaprovizionare a ISS.

Defectarea unei valve din acea pompă, miercuri, a forţat NASA să depindă de acum de un alt circuit secundar de răcire şi să oprească echipamentele ce nu sunt esenţiale în modulul Harmony, în laboratorul european Columbus şi în modulul japonez de cercetări ştiinţifice Kibo.
Trei pompe de schimb sunt ataşate de un tronson al avanpostului orbital, iar această problemă tehnică nu a pus nicio secundă echipajul în pericol, a precizat NASA.

ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent celui dintr-un avion Boeing 747.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS