19.4 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCinci ani nu te atingi de stradă

Cinci ani nu te atingi de stradă

Cinci ani craiovenii nu mai au voie să se atingă de străzile şi trotuarele care s-au reabilitat. Rămâne de văzut cum se vor descurca furnizorii de utilităţi ale căror reţele „crapă“ frecvent.

Administraţia locală craioveană îi avertizează pe cei care locuiesc pe străzile Caracal, Râului şi Bariera Vâlcii să-şi pună la punct branşamentele la utilităţi, fiindcă cinci ani de acum înainte nu mai au voie să se atingă de stradă sau trotuar. Începe „marea asfaltare“ şi pe perioada de garanţie orice intervenţie va fi imposibil de realizat. Întrebarea este ce se fac furnizorii de servicii cu avariile pe care le au zilnic, mai ales Compania de Apă Oltenia (CAO), care înregistrează în fiecare zi peste două-trei avarii? Ca să nu mai vorbim de înlocuirea reţelelor făcută de furnizorul de gaze, care a distrus zeci de kilometri de străzi în Craiova. Şi pe care apoi le-a cârpit şi peticit, ceea ce înseamnă că arterele de circulaţie nu mai arată nici pe departe aşa cum erau iniţial. Ar fi fost normal ca pe aceste străzi, înainte de demararea lucrărilor de asfaltare, să aibă loc îngroparea reţelelor electrice, de cablu şi telefonie.

Crapă după apometru, repari!

Cei mai afectaţi vor fi în acest caz cetăţenii, ale căror branşamente la reţeaua de apă „crapă“ frecvent. Chiar dacă sunt în faţa porţii şi de cele mai multe ori sunt chemate echipele furnizorului de apă să remedieze avaria, după asfaltare acestea nu vor mai interveni mai departe de contorul de măsurare a consumului. Ceea ce nu ştiu destul de mulţi dintre abonaţii Companiei este că, „delimitarea dintre reţeaua publică de distribuţie şi instalaţia interioară a utilizatorului se face prin contorul de branşament, care este ultima componentă a reţelei publice de distribuţie“, potrivit articolului 107, lit. f, (3) din Regulament. Cum căminul de branşament este aşezat la o distanţă de unu-doi metri de limita proprietăţii abonatului, orice avarie produsă pe această parte a branşamentului este responsabilitatea abonatului. Prin urmare, craioveanul al cărui apometru este pus la un metru-doi de gardul curţii sale va fi obligat în caz de avarie pe porţiunea dintre contor şi gard să nu se atingă de trotuar sau carosabil? Da, după înştiinţarea făcută de primărie „timp de cinci ani, aceste intervenţii vor fi imposibil de executat, strada aflându-se în termen de garanţie“. Nu luăm în calcul lucrările legate de branşamentul la utilităţi, apă, canal, gaze, care, dacă se găsesc în lucru la această dată, trebuie finalizate atât de operator, cât şi de utilizator.
La fel de „încurcaţi“ vor fi şi craiovenii care îşi vor achiziţiona proprietăţi pe aceste străzi şi care necesită racordări la reţeaua de gaze.

Fiecare cu reţeaua lui

Iată şi explicaţia furnizorului de apă al oraşului. „Regulamentul spune clar că branşamentul până la contor, inclusiv căminul de branşament şi contorul, aparţine reţelei publice de distribuţie a apei, orice se întâmplă aici este problema noastră. Dincolo de contoar este instalaţia interioară a utilizatorului şi problemele ivite aici îl privesc pe acesta“, a explicat Mihaela Chiriţescu, reprezentant relaţii cu publicul la CAO.
În schimb, furnizorul de căldură şi apă caldă al oraşului, SC Termo SRL Craiova, are un avantaj. „În mare parte, reţelele de furnizare agent termic şi apă caldă sunt amplasate în apropierea blocurilor, în grădinile şi spaţiile dintre acestea, mai puţin pe marile artere de circulaţie. Intervenţiile mele, în cazul unor avarii, ar păgubi mai puţin aceste investiţii“, a precizat Nicolae Degeratu, directorul SC Termo Craiova SRL.

Regulament

De la 1 ianuarie 2014, va intra în vigoare Regulamentul pentru traversarea prin spargere a străzilor, trotuarelor şi zonelor verzi din municipiul Craiova. Potrivit articolului 37 din regulament, „în cazul în care se execută lucrări de cuplare sau traversare prin spargere a străzilor în garanţie, investitorul are obligaţia de a freza şi reface cele două straturi de asfalt (stratul de legătură şi stratul de uzură) pe o suprafaţă de un metru în jurul perimetrului suprafeţei afectate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS