9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAcţiune de salvare a adevăratei case a lui Brâncuşi

Acţiune de salvare a adevăratei case a lui Brâncuşi

Poetul Laurian Stănchescu a venit săptămâna aceasta la Hobița, Gorj, alături de Magdalena Oprișescu, o gorjeancă plecată în SUA de 20 de ani, pentru a demara acțiunile de salvare a adevăratei case a lui Constantin Brâncuși. Cei doi au strâns bani pentru a achiziţiona o învelitoare din plastic, astfel încât bârnele din lemn rămase de la casa în care s-a născut marele sculptor să fie protejate în perioada iernii. Casa natală a sculptorului se află la mai puţin de o sută de metri de Casa Memorială „Constantin Brâncuşi”, amenajată în perioada regimului comunist. Adevărata casă nu oferea condiţii pentru a fi vizitată de către turişti, astfel încât s-a găsit o casă din lemn în satele comunei Peştişani. Casa în care s-a născut Brâncuşi a fost lăsat de izbelişte, iar pereţii din lemn s-au deteriorat de-a lungul anilor. De asemenea, acoperişul a fost distrus complet de intemperii.

Campanie de strângere de fonduri

Din primăvară, Laurian Stănchescu şi Magdalena Oprişescu își doresc să înceapă restaurarea imobilului din satul Hobița, iar în acest sens vor iniția o campanie de strângere de fonduri pentru restaurarea casei. Potrivit celor doi, dacă fiecare român ar dona un leu, şansele de salvare a imobilului ar deveni realitate. „Este o mare tragedie ce se întâmplă aici. Am inițiat Misiunea Constantin Brâncuși America, în scopul de a renova această ruină. Românii din diasporă plâng pentru ceea ce se întâmplă aici. Am venit de trei zile și aici era o adevărată groapă de gunoi. Doar trei rude ne-au ajutat. După aceea am strâns fonduri, am cumpărat folie de plastic și o vom înveli pentru ca ea să nu dispară complet. Vom încerca să o renovăm. Mi-au trimis bani oameni din Iași, din Gorj prea puțini. Consider că este extraordinar să îl ai pe Brâncuși la tine în țară, că țara ta l-a dat pe Brâncuși lumii, care îl slăvește, dar românii îl ignoră. Românii dau dovadă de ignoranță. Cred că puterea exemplului este mare. Și tinerii ar trebui să se implice în acțiuni de voluntariat, să vină să ajute. Dați un leu pentru casa lui Brâncuși! Dacă fiecare român ar dona un leu pentru salvarea acestei case, ar fi bine“, a spus Magdalena Oprișescu.
La rândul său, Laurian Stănchescu, poetul care încearcă să aducă la Hobița osemintele lui Constantin Brâncuși, se declară dezamăgit că nu este susţinut de autorităţi. La nivel local, reprezentanţii administraţiei nu susţin aproape deloc iniţiativa de repatriere a osemintelor lui Brâncuşi, precizănd că sunt necesare mai întâi investiţii majore în infrastructură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS