11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCâinele deştept al Craiovei

Câinele deştept al Craiovei

http:http://www.youtube.com/watch?v=HafkrpuqF9k

Contrabandiştii de ţigări trebuie să se gândească de două ori, pentru că Biroul Vamal de Frontieră Aeroport Craiova are în echipă un patruped care îi ajută pe vameşi să găsească mai uşor ţigările comercializate fără timbru de marcaj. Câinele este în grija inspectorului vamal principal Daniel Privantu.

Prieten credincios pentru unii şi coleg de muncă pentru alţii, Ianis, un ciobănesc belgian malinois, în vârstă de trei ani, luptă împotriva traficanţilor de ţigări împreună cu echipa Biroului Vamal de Frontieră Aeroport Craiova. „Ianis e dresat de mine şi de colegii mei instructori la şcoala de la Giurgiu, unde a fost instruit timp de trei luni. Dresajul a început de la disciplină şi a mers până la descoperirea produsului pentru care este instruit, în cazul nostru pentru ţigări“, a spus Daniel Privantu. Câinele a fost dresat să detecteze ţigări încă din primele luni de viaţă şi locuieşte în casa inspectorului vamal principal Daniel Privantu: „Este în permanenţă cu mine, pot să spun că e câinele meu, eu sunt stăpânul lui, iar el este copilul meu“. Patrupedul ascultă comenzile inspectorului vamal şi îl ajută să depisteze ţigările ascunse. Special dresat, Ianis se ghidează numai după miros şi, chiar dacă mai mulţi factori îi fac misiunea imposibilă, el nu renunţă. Fiind dresat prin joacă, atunci când găseşte ţigări are tendinţa să se joace mai mult. Ştiind din şcoală că jucăriile lui sunt ţigările, le caută până le găseşte.
Despre cât de mult a ajutat acest patruped Biroul Vamal de Frontieră Aeroport Craiova ne povesteşte inspectorul vamal principal Daniel Privantu: „A făcut multe decoperiri până acum. Dintre cele mai importante este cea de la Porţile de Fier I, unde Ianis a descoperit în rezervorul unei maşini 450 de pachete de ţigarete“.

O zi de muncă pentru Ianis

Ziua de muncă a câinelui începe şi se termină odată cu cea a stăpânului său. „Vine odată cu mine la muncă, atunci când sunt zboruri, efectuăm controlul atât în cala de bagaje, cât şi la pasageri. În aeroportul din Craiova încă nu am găsit nici o neregulă şi sperăm să nici nu găsim“, a susţinut inspectorul vamal principal. Daniel Privantu împreună cu Ianis fac o demonstraţie şi arată cum găseşte câinele ţigările în orice loc ar fi ascunse. Misiunea patrupedului începe la îndemnul stăpânului său: „Caută, caută, caută!“ şi se termină atunci când obiectul este găsit. Bucuria este atât de mare încât, la găsirea pachetelor de ţigări, Ianis le rupe şi le împrăştie peste tot.
De când eroul patruped face parte din echipa Biroului Vamal de Frontieră Aeroport Craiova, munca personalului din instituţie a devenit mult mai uşoară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS