25.5 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateLaude şi suspine de 13 milioane de euro

Laude şi suspine de 13 milioane de euro

Consilierii judeţeni au aprobat ieri investiţia de aproape 13 milioane de euro pentru modernizarea şi extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Craiova şi pentru construirea Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară. Aleşii judeţeni au lăudat la unison proiectele care ar trebui finalizate, primul în 2016, iar al doilea în 2015. Pata de culoare a fost consilierul Marcel Marcea, care a fost de acord cu proiectul, dar s-a declarat neîmpăcat şi trist pentru că promisiunile guvernanţilor privind construirea unui spital regional la Craiova au fost doar vorbe-n vânt.

Circa şapte milioane de euro va costa modernizarea şi extinderea Unităţii de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean Craiova, sumă pe care consilierii judeţeni au aprobat-o la unison. Unanimitate a fost şi la aprobarea sumei de aproximativ şase milioane de euro pentru construirea Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară. Înainte de votul propriu-zis, consilierii s-au întrecut în declaraţii laudative la adresa celor două proiecte.
„Este un sentiment de mândrie care ne încearcă pe toţi. Salut şi eu cu multă sinceritate această propunere“, a declarat consilierul Alexandru Brezniceanu. „Mă simt împăcată că punem în discuţie două hotărâri cu efect şi impact extraordinar asupra populaţiei. O astfel de măsură va fi recepţionată de populaţia Craiovei, cred, cu o bucurie ieşită din comun. Avem o populaţie îmbătrânită şi era păcat ca gradul de morbiditate să fie atât de sporit în cazul Doljului pentru afecţiuni sau boli cronice sau în fază critică pentru care era necesară transportarea în cu totul alte colţuri ale ţării, deşi avem spital de urgenţă, Universitate de Medicină. Cele  două proiecte esenţiale vor salva foarte multe vieţi“, a declarat consilierul Daniela Tarniţă.
Aşa cum i-a obişnuit pe colegii de consiliu la fiecare şedinţă lunară, Marcel Marcea a fost pata de culoare care a adus în discuţie problema Spitalului Judeţean în ansamblu. „Mă simt absolut neîmpăcat astăzi“, a început Marcea în murmurul sălii, în timp ce o mână de consilieri zâmbeau pe sub mustaţă. „Nu sunt bucuros“, a continuat el. „Că aşa e în viaţă. Mă simt neîmpăcat pentru că, se pare, spitalul de la Pieleşti a fost o Fata Morgana, cel de la aeroport a fost o Fata Morgana. Vom avea două secţii frumoase, dar vom avea în spate un mastodont cu 600 de camere ca acum 40 de ani. Nu toată lumea va sta numai la cardiologie sau la UPU, că aşa e în viaţă, va trebui să urce în secţii, care arată ca acum 40 de ani. Marea problemă rămâne spitalul în sine, acel mastodont care se vede în spatele acelor secţii, spital care are expertiză proastă, care trebuie consolidat la un preţ mult mai mare decât al unui spital nou. Poate în acest moment trebuie să ne bucurăm că am făcut puţin, dar să ne gândim că avem mult mai multe probleme în viitor. Eu sunt trist astăzi, că nu vom avea un spital regional. Va rămâne poate în sarcina decidenţilor politici. Dar în acest consiliu trebuie să ne gândim că şi noi putem ajunge în acea minunată UPU şi că vom urca în saloanele de sus să stăm şi că, din nefericire, nu vom fi foarte bucuroşi“, a încheiat Marcea.
„Eu sunt şi mai trist decât domnul Marcea“, i-a răspuns preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, care a anunţat că planurile de modernizare a spitalului includ extinderea secţiilor de oncologie şi dermatologie. Modernizarea fiecărui etaj ar urma să coste aproximativ 500.000 de euro.

Centrul „Brâncuşi“ şi Centrul de Agrement şi Sport au primit undă verde

Consilierii au votat ieri alte două proiecte atractive, finanţate pe jumătate din fonduri europene. Este vorba despre Centrul Turistic pentru Agrement şi Sport, care ar urma să fie construit în spatele cartierului Aviatorilor de lângă Aeroportul Craiova. Valoarea totală depăşeşte 16 milioane de lei, din care contribuţia consiliului judeţean se ridică la 7,7 milioane de lei. Proiectul a fost supus aprobării, deoarece Agenţia de Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia a comunicat CJ Dolj că cererea de finanţare pentru proiect a fost acceptată. Celălalt proiect finanţat pe jumătate din fonduri europene este Centrul Internaţional „Brâncuşi“, care urmează să fie construit în curtea Muzeului de Artă din Craiova. Contribuţia CJ este de aproape 15 milioane de lei, ceea ce înseamnă că proiectul va costa cu totul circa 30 de milioane de lei.
„Dacă cineva acolo sus ne iubeşte, ar putea să prindă finanţarea pe segmentul acesta financiar şi noi credem că se poate întâmpla“, a lansat Prioteasa un îndemn către factorii de decizie de la Bucureşti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS