20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCredite pentru cei care fac produse BIO

Credite pentru cei care fac produse BIO

Sucursala CEC Bank din Craiova a organizat, ieri, o conferinţă prilejuită de lansarea în regiunea Oltenia a protocolului de finanţare a proiectelor de investiţii pentru trecerea de la agricultura convențională la agricultura ecologică certificată sau modernizarea fermelor BIO existente. Au fost prezentate facilitățile de creditare acordate agricultorilor care produc ecologic, precum și condițiile de accesare a creditelor subvenționate. Au fost prezenţi la eveniment, pe lângă persoane din staff-ul băncii, şi reprezentanţi ai Asociaţiei BIO România, ai Bursei Române de Afaceri,  preşedinţi ai Grupurilor de Acţiune Locală (GAL-uri) din Dolj, Olt şi Mehedinţi, fermieri şi chiar un nutriţionist care are o fermă de produse ecologice în zonă.
Preşedintele Fundaţiei pentru Dezvoltarea Economiei Sociale, Nicolae Cuţă, a arătat că, din păcate, agricultorilor care accesează fonduri europene le lipseşte finanţarea de început, cu care îşi iniţiază afacerile şi de aceea apelează la bănci, urmând a restitui banii din fondurile europene. Practic, acesta este motivul principal al întâlnirii de ieri între agricultori şi finanţatori.
Pot accesa credite agricultorii care produc ecologic, iar avantajele – faţă de un credit normal pentru agricultură – sunt acelea că dobânda este mai redusă cu 0,5% şi comisionul de analiză – cu 50%.
La solicitarea GAL-urilor şi ONG-urilor care spuneau că nu au garanţii pentru credite, unul dintre directorii din cadrul CEC Bank Bucureşti, Cristian Nae, a explicat: „Acordăm mai multe credite agricultorilor, iar implicarea în zona BIO era firească. O bancă acordă credit nu neapărat dacă există o sursă de garanţie, ci în funcţie de existenţa unei surse de rambursare a creditului. Garanţiile pot fi  stocuri, echipamente şi alte garanţii aduse de GAL-uri“. Creditele pentru investiţii destinate fermierilor ce produc ecologic se acordă doar în lei, până la valoarea de maximum 50.000 de euro (echivalent în lei) şi contribuţia proprie este de 15% din valoarea totală a investiţiei.

Produsele BIO, la mare căutare

Preşedintele Asociaţiei BIO, Marian Cioceanu, care a venit ieri la Craiova cu o desagă confecţionată din cânepă, a spus că „nu pot exista noutăţi în agricultură fără surse de finanţare“. Cioceanu a evidenţiat faptul că România are mult mai multe avantaje în ceea ce priveşte producţia de produse ecologice, faţă de alte state europene. „Avem contracte cu un supermarket mare din ţară şi nu mai facem faţă la comenzi, dar micii producători de produse BIO intră cu greu pe piaţa supermarketurilor. În 2012 existau în România 26.700 de fermieri care produceau ecologic, cu 450.000 de hectare, plus fâneţe şi păduri. În total, aproape un milion de hectare. Pe locul I în Europa la suprafeţe cultivate cu produse ecologice stă Spania, cu 1,3 milioane de hectare“, a mai spus Cioceanu.
De asemenea, au fost prezentate, ieri, modalităţi de certificare BIO şi oportunități de desfacere a produselor certificate pe piaţa din România sau chiar la extern.

Criterii pe care trebuie să le îndeplinească un fermier BIO pentru
a obţine credite bancare la CEC:

– firma să fie constituită conform legii;
– să nu se afle în litigiu cu banca de la care cere credit sau cu o altă bancă sau instituţie a statului, pentru neîndeplinirea unor obligaţii contractuale anterioare;
– să figureze în evidenţele Centralei Riscurilor Bancare cu sume mai mici de 50.000 de lei la momentul analizei;
– să nu figureze în CIP cu interdicţie de emitere de cecuri;
– să nu fie constituite popriri pe conturile clientului respectiv;
– firma să nu fie în insolvenţă etc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS