19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateProiect privind modificarea legislaţiei rutiere, în dezbatere publică

Proiect privind modificarea legislaţiei rutiere, în dezbatere publică

Ministrul de Interne, Radu Stroe, a anunţat că instituţia pe care o conduce pregăteşte, pentru această toamnă, o serie de modificări ale legislaţiei privind regimul circulaţiei rutiere în România, acestea vizând câteva aspecte importante care privesc prevenirea abaterilor rutiere grave, cu accent pe reducerea numărului de morţi şi răniţi de pe şoselele României.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Interne (MAI) supune dezbaterii publice proiectul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Proiectul de act normativ urmăreşte adoptarea unor măsuri menite să prevină şi să combată principalele cauze generatoare de accidente, în special a celor ce produc consecinţe grave şi deosebit de grave – pierderi de vieţi omeneşti, răniţi grav sau pagube materiale importante.

Actul normativ supus dezbaterii publice introduce mărirea perioadei de suspendare a dreptului de a conduce, pentru o serie de abateri punctuale ce reprezintă principalele cauze generatoare a celor mai grave accidente rutiere. În această categorie se înscriu, printre altele, conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, neoprirea la trecerea la nivel cu calea ferată, nerespectarea semnificaţiei culorii roşii a semaforului, neacordarea de către conducătorul autovehicului a priorităţii de trecere pentru pietoni sau conducerea unui autovehicul pe una din căile autostrăzii, în sens opus.

Proiectul stabileşte şi obligaţia pentru conducătorii de autovehicule de a se asigura că persoanele minore poartă centurile de siguranţă sau sunt transportate numai în dispozitive omologate.

Actul normativ supus dezbaterii publice propune ca, în cazul în care amenda aplicată pentru contravenţii săvârşite la regimul circulaţiei pe drumurile publice nu este achitată în termen de 30 de zile, să se suspende în mod automat dreptul de a conduce, până când contravenientul face dovada plăţii amenzii. Proiectul instituie şi obligaţia cumpărătorului unui autovehicul de a solicita autorităţilor competente, în termen de 60 de zile, transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, în caz contrar operând de drept suspendarea înmatriculării autovehiculului.

Textul documentului este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a MAI, la secţiunea Transparenţă decizională.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS