10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSărbătoare de Sfânta Maria Mică la Işalniţa

Sărbătoare de Sfânta Maria Mică la Işalniţa

Sărbătoarea de la Işalniţa a adus ieri, cu mic cu mare, localnicii din toate colţurile comunei pe covorul verde al stadionului, chemaţi de acordurile ritmate ale muzicii populare. Evenimentul din acest an a venit cu unele schimbări. „Am decis să mutăm ziua comunei din a doua zi de Paşte, aşa cum era până acum, pe 8 septembrie pentru a le oferi oamenilor din localitate un prilej de sărbătoare şi toamna. Şi am schimbat nu numai data, ci şi modul de organizare a evenimentului. Am montat bănci şi terase direct pe stadion, pentru a le da prilejul celor care participă să vadă artiştii invitaţi de aproape şi nu dincolo de grad, cum era până acum“, a precizat primarul comunei, Ovidiu Flori. Programul zilei a debutat cu piesa de teatru „Cenuşăreasa“ pentru copiii veniţi pe stadion şi a continuat cu muzică tradiţională cu invitaţi cunoscuţi: Ansamblul „Ion Şerban“ din  Işalniţa, Taraful lui Streaţă, Mirela Constantin, Camelia Bălmău, Emilia Ghinescu, Valentin Samfira. Melodiile ritmate au deschis imediat pofta de joc şi voie bună a participanţilor, care iniţial au stat pe băncuţe pentru a asculta melodiile. „Eu am participat în fiecare an, dar acum e diferit. Sunt mai mulţi cântăreţi decât în anii anteriori. Şi e mai bine că l-au mutat toamna pentru că acum s-au cam terminat şi muncile câmpului. Lumea e mai liberă şi vremea e bună. Nu este foarte cald“, a declarat Florina Ştomlega, una dintre gospodinele locului.

A fost un an bun

Oameni gospodari, localnicii din Işalniţa au profitat de întâlnirea de la stadion pentru a discuta, pentru a cântări acest an din punct de vedere agricol. „A fost un an mai bun. Şi grâul, şi porumbul s-au făcut. De asemenea, şi zarzavaturile. Pe ici pe colo a mai bătut piatra, dar nu a fost rău“, a  spus Marian Calotă. Aceeaşi idee a fost împărtăşită şi de primarul comunei, care a spus că a încercat chiar să vină în sprijinul producătorilor. „Deşi trecem printr-o situaţie financiară foarte dificilă, pentru că platforma Doljchim nu mai aduce nici un impozit la buget, am încercat, pe cât posibil, să nu împovărăm localnicii. Nu am majorat preţurile la certificatele de producător. De şapte – opt ani, noi avem acelaşi preţ de 300 de lei, în timp ce în alte localităţi este de 400 şi chiar 500 de lei. În acest an am mai făcut un pas înainte, în sensul că am constituit o asociaţie de producători cu care să accesăm fonduri europene“, a declarat Ovidiu Flori. Şi pe lângă bilanţul agricol, primarul din Işalniţa a vorbit şi despre proiectele pe care le va pune în aplicare, în perioada imediat următoare: „Vom introduce canalizarea în zona Branişte şi vom finaliza lucrările de modernizare a străzilor Libertăţii, Aurel Vlaicu şi Unirii“. De asemenea, pentru tineri, reprezentanţii administraţiei locale spun că vor da în folosinţă locuinţele sociale. „În două săptămâni vom semna procesul-verbal de recepţie a lucrărilor de la blocul de locuinţe sociale, cu apartamente şi garsoniere. Apartamentele sunt cu două, dar şi cu patru camere şi le vom repartiza în funcţie de situaţia socială a solicitantului. În Işalniţa sunt mulţi localnici cu nevoi sociale“, a spus edilul din Işalniţa.
Până a ajunge în posesia vreunei locuinţe, tinerii au avut ieri, de ziua comunei, un program special susţinut de Celia şi CRBL. Aceştia au urcat pe scenă după ora 21.00. Spectacolul s-a încheiat cu un foc de artificii. Întreg spectacolul  a scos din bugetul primăriei suma de 25.000 de lei, la care s-a adăugat şi un sprijin financiar din sponsorizări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS