9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFord a lansat la Dusseldorf conceptul S-Max

Ford a lansat la Dusseldorf conceptul S-Max

Ultratehnologia este cuvântul de ordine pentru noua generaţie de maşini Ford. După ce a implementat sistemul SYNC, prin care vehiculul sună automat la 112 în caz de accident şi informează autorităţile care este poziţia vehiculului, producătorul auto intenţionează să fabrice o maşină care să măsoare tensiunea arterială a conducătorului auto şi să testeze glicemia copiilor aflaţi pe locurile din spate.

Ford Europa a prezentat, marţi şi miercuri, la Dusseldorf (Germania) un concept nou care prefigurează noua generaţie de maşini Ford ce vor apărea pe piaţă cel mai probabil în 2015. Circa 120 de jurnalişti din toată Europa şi specialişti în relaţii publice din cadrul Ford au participat, la Dusseldorf, pe parcursul a două zile, la lansarea conceptului S-Max, care prefigurează noua generaţie de maşini ale producătorului respectiv.

S-Max, o maşină cu tehnologie ultramodernă

Conceptul S-Max lansat la Dusseldorf va fi prezentat publicului larg la Salonul Auto de la Frankfurt, de luna viitoare. S-Max se vrea o maşină sportivă datorită designului viguros, tehnologiei avansate și execuției premium. La interior se poate observa un înveliș din piele foarte moale pentru panoul de bord, precum și finisajele din piele și fibră de carbon ale scaunelor.
„S-Max este un nou concept. Este destinat în special femeilor, care doresc flexibilitate. S-Max este viziunea noastră pentru ceea ce înseamnă sportivitatea la o maşină“, a precizat, în cadrul ceremoniei de lansare a conceptului, Barb Samardzich, vicepreşedinte pentru dezvoltarea produselor, în cadrul Ford Europa. „Șoferii S-Max sunt pasionați și au așteptări mari – ei consideră că S-Max este un vehicul unic“, a declarat Martin Smith, director executiv de design al Ford of Europe, care a prezentat noul concept.

O clinică medicală
pe patru roţi

Maşina mizează pe o tehnologie modernă, ce iese din sfera industriei auto. Aşadar, vehiculul va fi dotat cu sistemul SYNC îmbunătăţit, care, pe lângă faptul că poate alerta Serviciul de Urgenţe 112 în cazul unui accident când şoferul rămâne imobilizat, dând coordonatele maşinii prin GPS către SMURD sau poliţie, are şi alte funcţii aproape inimaginabile. Aşadar, SYNC mai oferă funcţii suplimentare pentru sănătatea pasagerilor. S-Max va fi dotat cu un sistem numit „Ford ECG Heart Rate Monitoring Seat“, care „înregistrează pulsul cardiac al șoferului, oferind date privind activitatea inimii pe termen lung, date care altfel ar trebui înregistrate la centre medicale, și care dau posibilitatea de a se conecta la Ford SYNC pentru a alerta de la distanță medicii cu privire la o activitate neobișnuită a inimii, sau poate chiar să activeze sisteme de siguranță activă în caz de urgență“. Oficialii Ford au explicat că acest sistem va fi montat pe scaunul şoferului, iar pe un monitor se poate vedea tensiunea arterială a conducătorului auto, acesta fiind îmbrăcat. Un alt sistem futurist care transformă maşina într-o clinică medicală se numeşte „Glucose Level Monitoring“, care se conectează la Ford SYNC și poate avertiza părinții dacă un copil care doarme pe scaunele din spate suferă de un episod diabetic. Un senzor se conectează pe pielea copilului (tot prin scaunele de spate se face transferul de astfel de date), iar când glicemia copilului atinge niveluri neobişnuite, atunci părintele este alertat, pe un monitor din faţă.
Display-ul de pe bord poate fi împărţit în două, astfel că în timp ce şoferul primeşte informaţii despre drum, despre tensiunea arterială sau despre glicemia copilului, pasagerul din dreapta se poate relaxa vizionând un film. Tot SYNC are o funcţie specifică – MyFord Touch  – care asigură internet wireless pentru pasageri, „susținut de o stație de andocare pentru tablete care permite pasagerilor de pe al doilea rând de scaune să își integreze fără dificultate dispozitivele personale în vehicul“, susţine producătorul auto.
Asemenea sisteme nu echipează direct maşinile, ci ele pot fi comandate de către cumpărătorul maşinii, dacă doreşte. Oficialii Ford au spus că astfel de sisteme şi tehnologii legate de sănătatea pasagerilor sunt încă în cercetare, ca şi conceptul în sine. Modelul ar putea fi produs la Valencia, în Spania.

Maşina fabricată la Craiova are
cele mai bune vânzări în Europa

Vicepreşedintele pentru dezvoltarea produselor la Ford Europa a precizat că, în acest an, B-Max – vehiculul fabricat exclusiv la Craiova – a avut cele mai bune vânzări în Europa. Ultimele date de la companie arată că s-au vândut până la sfârşitul lunii trecute peste 44.000 de maşini Ford B-Max. Planurile Ford pentru Craiova sunt acelea de a produce anul acesta 75.000 de maşini, dar totul depinde de cererea de B-Max de pe piaţa europeană. De asemenea, motorul de 1 litru EcoBoost, care se fabrică la Craiova şi la Koln, în Germania, are un foarte mare succes pe piaţă, astfel că în perioada următoare Ford se gândeşte să mărească producţia. „Până în 2015 vom creşte producţia de motoare EcoBoost de 1,0 litri la 1,3 milioane de bucăţi pe an“, au arătat oficialii Ford Europa la Dusseldorf, fără a preciza dacă va fi extinsă producţia din Koln, din Craiova sau din ambele fabrici.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS